ME TOO

26.10.2017


Seksuaalinen häirintä, me too. En aluksi ajatellut lähteä näihin me too kirjoituksiin mukaan. Rehellisesti siitä syystä johtuen, että piti oikein omalla kohdalla miettiä, mikä on minulle seksuaalista häirintää. Seksuaalisen häirinnän kokee jokainen eri tavalla. Ymmärrän täysin, että joku voi kokea kokea pepulle läppäisyn tai huutelun perään ahdistavana ja seksuaalisenä häirintänä minä koen sen lähinnä lapselliseksi tai ärsyttäväksi. Veikkaan, että omalla kohdallani se johtuu vahvasta luonteestani. Uskallan sanoa törkeään kommenttiin jotain nasevaa heti takaisin samalla mitalla ja ottaa sen vain huumorilla. Viimeksi, kun joku kouraisi (ja siis tarkoitan kouraisi ihan kunnolla) minua tanssilattialla takapuolesta käännyin samantien ja otin jätkää kiinni paidan rinnuksista ja sanoin tiukasti: "Anna olla viimeinen kerta." En kokenut tilannetta ahdistava, vain sekunnin ajan ärsyttävänä. By the way, jätkä muuten katsoi minua tuon jälkeen kuin hullua, mutta siinähän katsoi! Turha pyöritellä silmiä, minkälaista reaktiota hän odotti?

Minusta silti mikään perään huutelu, kouriminen yms ole hyväksyttävää, vaikka en sitä itse kokisikaan seksuaalisena häirintänä ja se on minusta osoitus erittäin huonosta käytöksestä. Hyvä, että tästä asiasta puhutaan. Ehkäpä jonkun ahdistelijan päässä syttyy lamppu ja hän tajuaa, kuinka paljon voi hänen teostaan olla haittaa toiselle. Toivotaan ainakin näin!

ME TOO: Muutama kesä sitten tulin takaisin yöllä Summer Sound festareilta. Hyppäsin väärään dösään ja päädyin melkein Ruskeasuon bussivarikolle ennen kuin tajusin hypätä pois. Kävelin tien vartta pitkin jäätyäni bussista, kunnes toinen bussi tuli vastaan ja pysäytti keskelle tietä. Bussikuski huikkaa, että näytän kyytiä kaipaavalta ja hän on ajamassa Rautatieasemalle. Hyppään bussiin ja bussissa kuljettaja alkaa samantien udella seksielämästäni tekien oloni todella kiusalliseksi. Hän pyytää numeroani ja kysyy olenko ollut Etelä-Amerikkalaisen miehen kanssa aikaisemmin. Oloni muuttuu koko ajan epämukavemmaksi ja mietin koko ajan missä bussi mahtaa ajaa ja, koska Rautatieasema tulee. Kuskin äänen sävy muuttuu koko ajan närkästyneemmäksi, kun en vastaile hänen kysymyksiinsä eikä hän saa minulta vastakaikua. Lopuksi annan hänelle tekaistun numeron ja osoitan muka mielenkiintoa. Bussin ovien avautuessa Rautatieasemalla singahdan ovista ulos karkuun.

ME TOO: Sain vanhassa työpaikassani eräästä liikkeen vartijasta oikean riesan. Hän tuli aina todella lähelle, tuijotteli suoraan rintoihin ja takamukseeni. Käytös hänen puoleltaan oli todella läpinäkyvää eikä hän yrittänyt peitellä katseitaan. Itse koin tilanteen kiusalliseksi ja sangen noloksi. Hän puhui erittäin sopimattomia. Kamalinta oli, että tuo vartija oli naimisissa ja pienen lapsen isä. Olen edelleenkin kiitollinen sille toiselle vartijalle, jolle uskouduin asiasta. Hän sai minut ilmoittamaan asiasta hänen esimiehelleen ja vartija sai lähteä muualle töihin. Ikävä kyllä tässä tapauksessa taisi joku muu saada uuden riesan...

ME TOO: Ja viimeinen esimerkki on harmittavasti sellainen, että luulen monen kokeeneen samaa. Olin entisessä elämässäni trefffeillä miehen kanssa. Olimme sopineet treffit puistoon, mutta alkoi sataa kaatamalla. Kyseinen mies ehdotti, että menisimme hänen luokseen, koska hän asui lähettyvillä. Kello oli aika paljon ja hieman emmin. Sanoin, että voin tulla käymään, mutta parin tunnin päästä viimeistään minun pitäisi olla matkalla juna asemalle. Taisin vielä sanoakin, että tämä käyminen ei sitten tarkoita mitään muuta. Päästyämme miehen luokse hän esitteli pienen kaupunki asuntonsa ja pyysi minua sohvalle istumaan hänen viereensä. Tiedättekö se tunne, kun olosi on kiusallinen ja, et halua koskea toiseen tai, että toinen koskee sinuun. Toinen vain yrittää ja yrittää. Sanot EI, ensin vähän ujosti. Sanot EI, hieman painokkaammin vitsin varjolla. Sanot EI, kunnolla ja samalla sinua ärsyttää nuo vaeltavat kädet, jotka eivät vain lopeta vaeltamista. Sanot EI, sanot  EI, sanot EI. Loppujen lopuksi, minä sanon huutamalla EI ja tartuin kädelläni sohvapöydällä olevaan kynttiläjalkaan ja iskin. Mies piti päätään ja erkani. Minä kävelin eteiseen ja keräsin kamani ja lähdin.
Sain seuraavana aamuna viestin. "Anteeksi, minä en tajunnut, se oli vahinko." Vastasin hänelle: "Anteeksi minäkään en tajunnut ja se ei ollut vahinko".

Ja suuret kiitokset kaikille eiliseen postaukseen kommentoijille! Vastailen ajan kanssa kaikkien teidän kommentteihin. Oli kiva, että asiasta heräsi noin paljon keskustelua!

2 kommenttia

  1. Vika kokemuksesi seksuaalisestä häirinnästä sai ihan ihoni kananlihalle. Se herätti muistoja omasta samankaltaisesta kokemuksesta. Tuo tuntuisi olevan vielä todella yleistä. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se ikävä kyllä taitaakin olla. :( En ymmärrä tuota väkisin, mutta väsyttämällä logiikkaa...

      Poista

Latest Instagrams

© Siiri Kiviharju. Design by FCD.