ASUNTO SÄÄSTÖVINKKEJÄ

 
Niinkuin olen aikaisemmin maininnutkin ostin alkuvuodesta oman asunnon. Oman asunnon ostaminen on ollut itselleni yksi järkevimmistä päätöksistä. Haluan mieluummin maksaa ns. omaan pussiin, kuin jollekin toiselle vuokraa. Minua ei myöskään voi häätää kodistani, vuokralla koti on aina toisen ja hän voi aina päättää haluta myydä sen ja näin purkaa vuokrasuhteen. On ihanaa laittaa omaa kotia, ärsyttävän väriset lattiat voi vaihtaa ja tauluja voi iloisesti porata vaikka seinät täyteen! 
 

Haluan tällä kirjoituksella kannustaa uskomaan itseensä ja omiin unelmiin. Jos minäkin pystyin säästämään omaan asuntoon niin varmasti pystyt sinäkin! Se ei tule olemaan helppoa ja vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta se on kaiken sen vaivannäön arvoista. Säästämisessä se on kuitenkin hyvä, että kun säästämisessä pääsee alkuun niin se on varsin koukuttavaa.

 

Ostin oman asunnon suhteellisen nuorena 22-vuotiaana. Tässä kohtaa varmasti herää kysymys, että mistä minulla oli rahaa ostaa oma asunto ja ovatko vanhempani ostaneet sen minulle. Yksinkertainen vastaus on: Ei. Olen täysin itse säästänyt rahani oman asuntoni pesämunan asuntolainaa varten. Minulla ei ole asuntolainassani vanhempia tai ketään muutakaan lainan takaajana. Tämä olisi huomattavasti helpottanut asuntolainan saantia ja vaikuttaa jopa lainan määräänkin, mitä pankki myöntää. Vain minä itse olen vastuussa asuntolainan takaisin maksusta ja minun piti säästää niin kauan, että sain tarpeeksi suuren summan säästöön, jotta järkevän laina summan saaminen ja asunnon osto oli mahdollista. Tulen aivan tuiki tavallisesta perheestä ja äiti ei ole ainakaan maininnut, että olisin syntynyt kultalusikka suussa. 😀 Minusta jopa tuntuu, että kun aloitin asunnon säästämisen ja puhuin siitä perheelleni, niin he eivät ottaneet minua tosissaan ja varmasti miettivät, että saisin säästää siihen ikuisesti. Tämä vain lisäsi omaa tahtoani säästämiseen. Ainoa joka oikeasti uskoi ja tuki minua alusta alkaen oli Mummani. Hän on myös suurin inspiraation lähteeni tällaisen hullun säästön aloittamiseen, koska hän yksin yksinhuoltajana säästi rahat oman kotiin.

 
 

No miten sitten näin nuori sai tarpeeksi rahaa asuntolainan pesämunaa varten? No töitä tekemällä, ja helvetin paljon niitä töitä tuli tehtyäkin. Lisäksi tarvitaan kovaa päätä ja päättäväisyyttä. Tein selkeän kolmivuotisen asuntosäästösuunnitelman. Tätä säästämis-suunnitelmaa noudatin äärimmäisen tarkasti ja yritin olla siitä sen suuremmin lipsumatta. Monet illat olisi tehnyt mieli mennä baariin juhlimaan kavereiden kanssa, mutta ei yksinkertaisesti ollut ”varaa”. Korostan, että minulla ei ole ikinä ollut mitenkään suuria tuloja. Ihan tavallinen myyjän palkka, mistä olen asuntoni säästänyt.

Tein muutamia minulle radikaaleja muutoksia miten minun oli mahdollista laittaa säästöön enemmän rahaa. Elin ennen asuntosäästön aloittamista aika erilaista elämää, ostelin paljon merkkivaatteita netistä ja luksus laukut olivat heikkouteni. Kävin paljon ulkona ja vietin aikaa baareissa. Ei siis mikään halvin elämäntyyli. Asunnon takia tämä kaikki kuitenkin muuttui ja niin loppui italialaisten merkkihousujen tilailu.  Loppua kohden oli niin suuri asunnon hinku, kun alkoivat säästöt jo olla muhkealla mallilla, että päätin myös myydä suurimman osan merkkilaukuistani.
Uudet viikonloppu ajanvietteet olivat kuntosali ja lenkkeily. Kävin näkemässä kavereita ja aina välillä ulkona, mutta tein joka kerta tiukan budjetin iltaa varten.
Työmatkat aloin kävellä töihin ja säästin siinäkin rahaa, kun en ladannut aikaa bussikorttiin. Tämäkin kuulostaa varmasti monen korvaan yli menevältä, mutta olen aina ollut sellainen, että kun asetan jonkun tavoitteen niin sitten se on ainoa asia joka kiiluu silmissä.

Ostin ensimmäisen merkkilaukkuni 17-vuotiaana käytettynä Helsingin vintage merkkilaukkuja myyvästä liikkeestä. Laukku oli niinkin omaperäinen valinta kuin Louis Vuitton Speedy 30 (näitähän ei silloin roikkunut joka kolmannella niin aitoja kuin feikkiäkin… :D). Mutta ah olin niin onnellinen, kun sain siihen rahat vihdoinkin säästettyä. Maksoin silloin laukusta 350€ ja mikä parasta sain sen myöhemmin myytyä eteenpäin 400€ :lla! Ajatelkaa olin kuitenkin käyttänyt laukkua hartaasti 5-vuotta. Omistin silloin kaksi muutakin Louis Vuittonia ja myin nekin kaikki voitolla eteenpäin. Olen aina ollut hyvin säästäväinen ja jokaiseenkin näistä laukuista olin säästänyt itse ja niiden eteen oli tehty paljon töitä. Ei tuntunut edes pahalta luopua niistä, kun tiesi olevansa askeleen lähempänä omaa kotia. Tässä muuten nähdään, kuinka hyvin merkkilaukut pitävät arvonsa ja varsinkin, kuin ne ostaa käytettynä. Tätä tekstiä saa vapaasti lainata, kun tarvitsee perustella uutta kallista laukkua poikaystävälle. 😉

Viihdyin jopa sinkkuna, kun sain keskittyä täysin omaan projektiini ja en ollut tosiaankaan suunnitellut rakastuvani. Saati sitten, että löytäisin itseni asumasta avoliitossa. Tässä oli kyllä onni ”onnettomuudessa”, koska Mr. Bear arvosti ja tuki päättäväistä mieltäni asuntosäästön suhteen.

 

Tässä omat vinkkini asunnon säästämiseen !

– Muuta ajattelutapasi niin, että ajattelet, että jokainen säästämäsi extra summa on tärkeä. Nimittäin pienistä puroista syntyy meri. Esimerkiksi älä osta joka sesongin kausi rättejä, jota käytät sen pari kertaa ja sitten se unohtuu vaatekaapin pohjalle. Tämänkin rahan olisit voinut laittaa säästöön.

-Tee eväät töihin kotona ja älä osta take way kahveja. Niihin saat upotettua yllättävän paljon rahaa viikon aikana.

– Karsi turhakkeet. Älä osta iltalehtiä tai muita lehtiä, lue ne verkosta.

– Osta edullisempaa kosmetiikkaa. Esimerkiksi suihkugeeleissä on harvemmin mitään suuria eroja ja niistä on helppo ostaa edullisin versio. Yritä löytää edullisempaa kosmetiikkaa, jos olet tottunut käyttämään Dioria tai muita luksusmerkkejä. Ymmärrän, että tämä on monelle naiselle kova paikka, mutta ajattele ettei muutoksen tarvi olla lopullinen ja sitten, kun asunto on saavutettu voit taas hemmotelle itseäsi luksus tuotteilla.

– Karsi harrastuksista, ne voivat viedä yllättävän paljon rahaa. Esimerkiksi salikorteissakin on eroja. 24 fitness 7 salikortti maksaa kk n.20€ verrattuna Satsin salikortti 66€.

– Karsi juhlimisesta. Missään ei saa niin helposti rahaa palamaan, kuin baareissa. Totta kai voit käydä ulkona, mutta sisäistä ja sovi itsellesi budjetti iltaa varten. Näin ei tule seuraavana aamuna morkkista ja ei tarvitse loppukuusta syödä pelkkää puuroa.

– Seuraa ja kirjaa menojasi. Tiedät mihin rahasi menevät ja laske paljonko voit laittaa kk :ssa sivuun.

– Perusta Aspi eli asuntosäästötili, jokaiselta pankilta löytyy omanlaisensa. Ne ovat kaikki suurin piirtein samoilla eduilla, mutta kannattaa silti tutustua jokaiseen niistä.

– Aseta summa, joka lähtee automaattisesti tililtäsi palkkapäivänä säästötilille (Aspi hyvä). Näin et voi käyttää summaa, etkä edes huomaa sen pois menoa. Sitten aseta toinen tavoite, mitä voisit säästää vielä jäljelle jäävistä menoistasi. Laita se tai osa mitä siitä on jäljellä  kuukauden lopussa ennen uutta palkkapäivää säästötilille.

– Suunnittele valmiiksi mitä aijot syödä ja tee viikon ostokset kerralla. Näin vältyt kaupoissa maleksimiselta ja, et käytä rahaa turhiin impulsiivi ostoksiin.

– Kannata isoja kauppoja, niissä on aina edullisempaa, kuin läheisessä pikku kivijalka kaupassasi. Suurissa ruokakaupoissa on yleensä vielä paljon tarjouksia osta kolme maksa kaksi, josta saat lisää säästöä aikaan.

– Jätä herkut pois. Välillä voi herkutella, mutta oikeasti karkkiin, sipseihin, jäätelöön yms saa yllättävän paljon rahaa palamaan. Tämä raha on kaikki pois ruoka viikko budjetistasi. Lisäksi hampaat ja terveys kiittävät.

– Myy kaikki turha pois, Tori.fi, Huutonet ja erilaiset Facebook kirpikset ovat erinomaisia paikkoja. Turhat vaatteet ja huonekalut myyntiin. Vaatii hieman vaivannäköä, mutta itsellekin tulee siitä parempi mieli.

– Seuraa erilaisia diilejä. Vakkari kampaajan vaihtaminen voi olla kova paikka, mutta ei siitä tarvitse kokonaan luopua. Esimerkiksi latvoja voi tasata ihan kuka tahansa. Jos olet rohkea mene värjäyttämään tukkasi uudessa paikassa. Ainakin puhelimeen ladattava appi Timma palvelu on kätevä. Kampaamoista löytää yleensä vielä hyvät arvostelut ja pienellä vaivannäöllä voit löytää aivan uuden kivan edullisemman kampaamon. Ja vaihtelunhan pitäisi virkistää! Jos olet tarpeeksi rohkea ja haluat suuremman säästön niin värjää hiukset itse kotona tai pyydä kaveria värjäämään ne. Jätä kuitenkin radikaalimmat muutokset kampaajalle!

– Ota lisätyö. Jos sinulla on mahdollista niin ala etsiä viikonlopputyötä. Työn tekeminen on paras tapa tienata rahaa, vaikka sitten siitä joutuisi maksamaan lisätuloverokortin mukaisen veroprosentin. Tein itse baarissa lipunmyyjänä töitä. Helppoa työtä ja illat yleensä menivät nopeasti.

– Pyydä rahaa. Joulu tai syntymäpäivät koittavat ja sukulaisesi kysyvät lahjatoivetta, voit kohteliaasti pyytää rahaa ja kertoa, että se menee oman asunnon säästämiseen.

– Aseta veroprosentti korkealla. Rahat lähtevät automaattisesti tililtä ja et voi siten edes kaivata niitä, kun et edes näe mitä olet ”laittanut säästöön.”

– Eroa kirkosta. En ota uskonnolliseen puoleen kantaa ja en tarkoita, että omasta uskonnosta pitäisi luopua asunnon takia. Omasta mielestäni Jumalaan voi uskoa muutenkin, vaikka ei kuuluisikaan kirkkoon. Kirkosta eroamisella säästää vuositasolla hyvän lohkon säästöön rahaa.

– Käytä julkista liikennettä ja jos mahdollista pyöräile tai kävele töihin. Hyvää liikuntaa ja esimerkiksi kävely ei maksa mitään.

-Ole armollinen itsellesi. Jos joskus sorrut budjetissasi älä menetä toivoa ja älä lannistu. Se on täysin inhimillistä. Voit vaikka laittaa ensi kuussa vähän enemmän sivuun tai sitten pitää sitä palkintona itsellesi. Älä kuitenkaan jatkuvasti riko säästösuunnitelmaa, koska sieltä säästötililtä on aivan liian helppo napata rahaa.

– Ja tärkein neuvo: HAAVEILE! Kuolaa asuntoja Oikotieltä ja mieti, millaisen asunnon haluat. Näin ruokit koko ajan kasvavaa unelmaa ja halua asunnolle. Sinusta tulee päättäväisempi tavoitteesi suhteen!

 

*Kuvat lainattu oikotieltä.

2 kommenttia artikkeliin “ASUNTO SÄÄSTÖVINKKEJÄ

  1. Vau, onneksi olkoon omasta asunnosta! 🙂 Löysin blogiisi kun etsin oman asunnon hankintaan liittyviä blogeja. Kiinnostaisi tietää vielä tarkemmin miten sait rahat kasaan noin nuorena. Opiskelitko jotain samalla vai olitko pelkästään töissä? Miten asuit eli jouduitko maksamaan myös vuokraa samaan aikaan? Jos asuit vuokralla niin miten pystyit säästämään omaan asuntoon kun pk-seudulla vuokrat ovat yleensä niin korkeita?

    Jään seuraamaan blogiasi ja toivon lisää omaan asuntoon liittyviä postauksia, sisustusjuttuja sun muuta! 🙂

  2. Hei, kiitos paljon ja kiva, että löysit blogiini! 🙂 Asunto oli kyllä kovan työn takana. Voin tehdä postauksen, jossa selitän tarkemmin omaa lähtökohtaani ja alkuani asuntosäästäjänä. Sisustusjuttuja varmasti tulee myös myöhemmin lisää ja teen kotipostauksen, kun se matto on saatu hankittua. Tai jos siinä projektissa kestää ikuisuus, niin sitten postaus vaikka ilman mattoa. 😀

    Kiitos sinulle kommentistasi! Laitan tämän viikon aikana lupaamani postausta tulemaan. 🙂 – S

Vastaa

Siirry sivun alkuun