NEW FUR COAT

Olen ihan varma, että äiti ei ole kertonut isästäni kaikkea. Minulla on ihan varmasti ollut isä tuolta rajan takaa Venäjältä. No ei, isäni oli syntyperäinen Kotkalainen. Silti joku veto minulla on aina ollut turkiksiin ja olen aina ihaillut venäläisten naisten tyylitajua ja etenkin turkiksia. Minusta venäläiset naiset ovat rohkeita pukeutujia, jotka eivät arkaile pukeutua näyttävästi ja naisellisesti.

Ostin ensimmäisen turkkini 3-vuotta sinne, jostain Kanadalaisesta nettikaupasta. Takki on edelleen, kuin uusi, vaikka se on ehdottomasti käytetyin talvitakkini. Takki on ollut todella hyvälaatuinen, mutta se on kuitenkin sen verran avara kauluksinen, että talvisin sen kanssa on pakko pitää paksua kaulaliinaa. Lisäksi takin kiinnitysmekanismi on vähän löysä ja välillä hakaset aukeilevat. Mikä on todella ärsyttävää.

Ostin tämän turkin käytettynä Tori.fi :n kautta ja se on osoittanut todelliseksi löydöksi. Myyjä myi sen nopeimmalle muuton alta pois ja maksoin turkista 250€. Sovin myyjän kanssa tapaamisen ja sovitin takkia vielä nopeasti. Olimme menossa mieheni kanssa syömään, joten kävimme heittämässä takin autoon ja pääsin ihailemaan takkia kunnolla vasta kotona.

Ja ai, että olen ollut tyytyväinen. Turkki on alunperin Saga Fur :n mittatilaustyönä tehty takki ja en halua edes ajatella paljon tälläinen takki maksaisi uutena. Takki on aivan uuden veroinen ja siinä ei ole mitään käytön jälkiä. Sisältä takki on kaunista vaaleanpunaista satiinia, oikea talviprinssessan takki. Takki on super paksu ja lämmin, minua eivät pelota talven pakkaset ollenkaan! Takin hihojen sisäpuolelle on ommeltu piiloon kuminauhat, jotta tuuli ei pääse hihoista sisään. Takin kiinnitysmekanismi on loistava ja extra lämmittävän takista tekee, että nappilinjan kohdalla turkis menee kunnolla päällekkäin. Vaikka kuinka tuulisi niin tämä takki kyllä suojaa tuulelta. En ole ikinä omistanut mitään näin pehmeää ja lämmintä.

Turkistarhaus ja turkisten käyttö jakavat mielipiteitä. Aika koomista välillä seurata sivusta, kuinka paljon yksi minkkiturkkikin voi aiheuttaa keskustelua. Ihastusta ja vihastusta. Itse tiedostan, kuinka julmaa turkistarhaus on, mutta samalla koen, sen olevan bisnesmuoto, jolla voitaisiin saada Suomea nousuun. Suomalaiset turkikset ovat maailman laajuisesti haluttua tavaraa, sillä Suomi tunnetaan laadukkaita turkkeja tuottavana maana. Turkisten vientiä ulkomaille, pitäisi minusta tukea paremmin. Turkistarhaus on Suomessa monelle tärkeä elinkeino ja se luo paljon työpaikkoja Suomeen. Miksi ajattelen näin?

Koska näen turkikset samalla tavalla, kuin vaikka tupakan. Täysi turhake, paitsi, että tupakko myös luo käyttäjälleen huiman terveysriskin. Molemmat niin tupakka, kuin turkiskauppakin ovat ”rumia” teollisuuden aloja ja niitä vasten ihmiset osoittavat mieltä jatkuvasti. Silti sen suurempia muutoksia ei saada aikaan. Niin tupakkaa, kuin turkiksiakin tulee aina olemaan. Valitettavasti Suomessa turkistarhaus on vähentynyt viime vuosikymmenten aikana, mutta onko turkistarhaus vähentynyt maailman laajuisesti?

No huomattavaa eroa ei ole tullut ja nyt turkisteollisuus onkin enemmän vain siirtynyt Aasian maihin. Karkeasti ajateltuna turkistarhan siirtäminen Suomesta on vähentänyt kotimaassamme työpaikkoja, mutta tuonut työpaikkoja muualle ja varmasti lisännyt lapsityövoiman käyttöä. Aasiassa kuitenkin tehdas olot ovat paljon huonommat niin työntekijälle, kuin itse turkiseläimelle. Suomessa kuitenkin tiukka lainsäädäntö mahdollistaa tiukan valvomisen turkistarhojen olosuhteille.

Turkistarhojen olosuhteet ovat olleet luupin alla muutamaankin otteeseen, mutta tähänkin on tullut parannusta. Vuonna 2005 turkisala aloitti tarhojen sertifioinnin, joka Suomen Turkiseläinten Kasvattajalain mukaan takaa eläinten hyvinvoinnin. Sertifikaateissa kiinnitetään erityistä huomiota muun muuassa eläinten jalostukseen, rehuhuoltoon, ympäristökysymyksiin, tilahygieeniaan ja turkistarhalla tapahtuvien töiden dokumentoimiseen.

Ja ihan tälläisenä omana ajatuksena, kun Suomessa on tavoite vähentää kasvihuonepäästöjä 80-95% prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Tähän päättäjät ovat kaavailleet avuksi Biokaasun käyttöä, jota lyhyesti selitettynä valmistetaan mädättämällä esimerkiksi biojätteittä, jäteveden puhdistamon lietteitä ja lihatehtailta syntyvää jätettä. Turkistamoilta ehdottomasti myös tulisi sopivaa jätettä biokaasun raaka-aineeksi ja näin kierrätystäjin syntyisi, koska jäte voitaisiin hyödyntää biokaasun raaka-aineena. Biokaasun valmistamisen sivutuotteena syntyy esimerkiksi lannoitteeseen sopivaa materiaalia ja biokaasun avulla voidaan tuottaa sähköä ja lämpöä.

Minulla on tuttu, joka on ollut pitkään turkistarhalla töissä. Hän asuu pienellä paikkakunnalla, jossa muutenkin työttömyys prosentti on yksi Suomen korkeimmista ja turkistarha luo useita kymmeniä työpaikkoja tälle paikkakunnalle. Ihan vain vinkkinä, siellä maksetaankin hyvää palkkaa tehdystä työstä. Turkistarhausta on harjoitettu Suomessa 1916 vuodesta asti, joten kyseessä on pitkä teollisuuden ala. Vaikka Suomessa turkistarhojen määrä on laskenut on Suomi maailman suurin ketunnahkojen ja merkittävä minkinnahkojen tuottajamaa. Turkistarhojen määrä todennäköisesti tulee vielä vähenemään, sillä juuri osa tarhaajista lähestyy eläkeikää ja jatkajia on vähän. Tämä tarkoittaa merkittävästi työpaikkojen ja kotimaisen yritystoiminnan vähenemistä Suomessa. Nämä pienyritykset, kuitenkin kantoivat veromarkkansa Suomeen, mitä esimerkiksi moni ns. kotimainen suuryritys ei tee. Tästä esimerkkeinä Stockmann, Aktia, Finnair, Nokian renkaat, lista on pitkä.

Päättäjien olisi hyvä hieraista bisnes neniään ja miettiä miten turkistoimintaa voisi tukea ja työpaikkoja säilyttää ja jopa lisätä Suomessa. Mitä enemmän Suomessa on kotimaisia yrityksiä, se lisää työpaikkoja ja verotuloja kasvava ja vienti ulkomaille nostaa myös mukavasti BKT :tä.

Turkistakki on lisäksi ekologinen valinta, sillä se on pitkä ikäinen takki. Tämä turkki päällä voin köpötellä vielä mummonakin Stockkalla ihmettelemässä maailman menoa. Toivon tosiaan, että Stockka ponnistelee vaikeuksiensa ohi ja, että voin köpötellä siellä  mummona. On se kuitenkin merkittävä tavaratalo Suomessa, joka on selvinnyt esimerkiksi 90-luvun lamastakin. Ja jos en sitä itse käytä takkia niin käytettynä ostetun turkistakin arvo säilyy.

Pakko vielä tarttua yleiseen kommenttiin, mikä liittyy turkiksiin. Monet kysyvät tekisinkö omasta lemmikistäni turkin? Vastaus on selvä ei. Ja esittäisinkin heille vastakysymyksen laittaisitteko itse omat lapsenne tehtaalle töihin, ette varmasti? Pitää aina muistaa, että asioissa on aina kaksipuolta. Ja ovathan nahkakengätkin valmistettu eläimen nahasta. Monissa luksuskäsilaukuissa ja rannekellon ranteissakin käytetään uhanalaisten eläimien niinkuin Alligaattorin nahkaa. Saahan niitä kellojakin teräsrannekeella ja kenkiä tekonahasta valmistettuna. Vai mietitäänkö sitten tekonahan valmistuksessa aiheutuvia ilmansaasteita ja päästöjä? Haluan vain sanoa, että kaikki on aina jotenkin enemmän tai vähemmän epä-eettistä.
Ja eikö tekoturkiksen käyttäminen ole tavallaan turkisteollisuuden tukemista? Nekin ovat tänä päivänä niin hyvälaatuisia, että paljaalla silmällä ilman turkin tunnustelua on vaikea erottaa onko turkki oikea vai tekoturkki.

Huhhuh menipäs poliittiseksi tälläkertaa, mutta nämä asiat pyörivät mielessäni ja olisi hienoa saada keskustelua aikaan.

Cruella de Vil kiittää ja kuittaa. – S

8 kommenttia artikkeliin “NEW FUR COAT

 1. Tosi hieno turkki ja varmasti lämmin ja hyviä ajatuksia asiaan liittyen!

  t. aitojen turkisten käyttäjä itsekin

 2. Kiitokset ja takki on kyllä tosi lämmin. Oli oikea nappi ostos. Ei tullut kylmä -15 asteen pakkasessa ja kovassa tuulessa täällä pohjanmaalla ja varmasti lämmittää kotonakin kylmässä merituulessa. Kiitos palautteessa, kiva löytää muitakin aitojen turkkien käyttäjiä. Yleensä saa vaan kuulla negatiivista palautetta aidon turkin käyttäjänä!

 3. Ompa kaunis turkki! Ihanaa että joku uskaltaa kirjoittaa turkistarhauksen hyvistä puolista. On ihan järkyttävän surullista että turkisten käytöstä on tehty tabu, kauniit perintöturkit piilotetaan pois näkyvistä (ettei nyt kukaan näe ja hauku sua julkisesti eläintentappajaksi, kylmäksi ja sydämmettömäksi idiootiksi) vaikka eihän se eläimiä edes toisi takaisin henkiin että turkit poltettaisiin yhteistoimin juhannuskokossa. Jos ihmiset (kuten minä!) voisimme pitää 2. tai jopa 3. sukupolven perintöturkkeja talvisin (ilman pelkoa siitä että joku heittää maalit päällesi) tuskin joutuisin ostamaan joka ikinen vuosi montaa uutta talvitakkia, sillä turkistakki kestää niin älyttömän hyvin aikaa.

 4. Hei, kiitos viestistäsi. Kiva saada positiivista palautetta ja juurikin tästä aiheesta, sillä tämä on usein aiheena niin tabu, kuin mainitsit!
  Minulla ei ole perintöturkkeja siunaantunut, mutta varmasti pitäisin niin jos olisi! Ymmärrän tosin pelkosi erittäin hyvin… En ikinä unohda, kun pari talvea sitten tulin yöbussissa kotiin ja joku hieman päihtynyt mies nousi bussiin ja kysyi minulta onko takkini aito turkis. En tiedä mikä itsesuojeluvaisto minulle iski, koska automaattisesti vastasin turkkini olevan tekoturkki. Tähän mies vastasi "Hyvä, koska muuten mun olis pitäny hakkaa sut." Jäin suu auki istumaan bussiin ja mietin koko matkan, että mitä olisi tapahtunut, jos olisin sanonut kyllä. Voin sanoa, että kyllä oikeasti säikähdin. Ja mikä outoa, että noin 40v miehellä oli näin negatiivinen suhtautuminen turkkeihin. Harvoin sitä kuitenkaan päihtyneet miehet ihan turkisasian puolesta alkavat väkivaltaisiksi!
  Turkistakki on hyvin pitkäikäinen ja toivon, että tämä takkini säilyy vielä mahdollisille omille tuleville tyttölapsille. 🙂

 5. Sun kommetti Tanja oli mennyt, multa ihan kesällä ohi. Pahoittelut siitä! 🙂 Jokaisella on omat mielipiteet. Pukeudutko sinä vain eettisiin vaatteisiin, etkä osta massamuoti tuotteita, jotka pienet lapset ovat sormet verillä ommelleet? Lennätkö lentokoneella ja edistät ilmastonmuutosta. Syötkö aina lähiruokaa. Onko ne tekonturkin käyttö muovijätteen lisäämistä? Minä olen ostanut turkin käytettynä. Sinulla on oikeus mielipiteeseesi, muistuttaisin kuitenkin, että kaikki on aina niin kovin suhteellista.

Vastaa

Siirry sivun alkuun