ELÄMÄÄ MAALLA

Noniin ajattelin tulla kertomaan millaisia päiviä täällä Kurikassa oikein vietän. Kun olen täällä mumman kanssa kahdestaan menee päivät tosiaan mumman mukaan ja mummaa auttaen. Kesällä olimme täällä Mr. Bearin kanssa yhdessä, koska hän on tästä samasta kyläpahasesta kotoisin. Emme kuitenkaan ole tavanneet täällä.

Tosiaan herätys on päivittäin siinä kuuden aikaan. Yksinkertaisesti siitä syystä, että mökkiä pitää lämmittää ensimmäisen kerran. Mumma on käytössä tälläinen ”ihana” vanha herätyskello, josta lähtee niin kova pärinä ettei mistään. Joka kerta, tekisi mieli heittää kello metsään. 😀

Mumman mökki on puulämmitteinen ja sitä pitää kovilla pakkasilla lämmittää 3-4 kertaa päivässä. Kuullostaa varsin kova töiseltä ja sitä se varmasti onkin, mutta kaikkeen tottuu. Mumman hyvän kunnon salaisuus oli varmasti pitkään juuri oma koti. Monet vanhukset viettävät päivän tv:tä katsoen ja yksin kotona. Mumma ei ole voinut edes tehdä näin, koska puut eivät kanna itse itseään sisään. Vielä viisi vuotta sitten, mumma kasvatti omat perunat, punajuuret, porkkanat, salaatit ja yrtit itse. Ja tottakai on piha vielä täynnä omenapuita ja erilaisia marjapensaita vadelmaa, pensasmustikkaa, karviaista puna- ja mustaherukkaa. Ennen syötiin niin sanotusti ”tuvan ympärystää”. Eli kodin ympäriltä itse kasvatettua ruokaa. Mumman luona on aina syöty terveellisesti ja monipuolisesta. Rakkaus salaatteihin ja kasvikseen tulee varmasti jo lapsuudesta.

Nam. Kuinka hyvää perus lohikeitto onkaan!

Ja meillä keitetään ruoka silloin, kuin puuhella on kuumana. Aloin tehdä päiväruokaamme valmiiksi. Oli vähän epätodellinen olo kuoria perunoita aamulla kello 6.30. Mummalla on normaali sähköhella, mutta tottakai näin säästää sähköä ja ihan turha on laittaa sitä päälle, kun puuhellalla pystyy yhtäläilla laittamaan ruokaa. Olen viettänyt mumman kanssa niin paljon lapsuudesta aikaa, että olen tottunut näihin kaikkiin asioihin ja ne ovat minulle luontevia. Voitte varmasti arvata, miksi ehkä minullekin oli luontevaa säästää asuntoon, koska olen tottunut esimerkiksi tälläisiin maalaiselämän iloihin. Mumma on myös ostanut tämän kotinsa itse yksinhuoltajana ja tehdastyöläisenä. Tuohon aikaa yksin huoltajan arki oli raskasta, eikä silloin ollut vielä niin kattavaa valtion tukijärjestelmää, kuin nyt. Lukuunottamattakaan sitä, kuinka tuomittavaa oli saada lapsi yksin tuolloin. Onneksi ajat ovat muuttuneet.

Lähdettiin mumman kanssa käymään kaupungilla lääkärikäynnillä ja kaupassa. Selfie kun, tultiin takaisin. Torstaina täällä ei ollut lunta ja otinkin kuvia väreistä, mitä ulkoa löytyi. Onneksi otin, sillä yön aikana satoi lunta ja viime yönä lunta tuli vielä lisää. Kotiin tultuamme söimme aamulla tehtyä lohikeittoa ja kävimme metsässä kävelyllä. Vitsi kuinka kauniit asukuvat olisi saanutkin. Turkki näytti jäkälää vasten aivan poron turkilta. No nyt lumipeite peitti nämäkin haaveet. Poron käpälästä jäi onneksi muisto.

Koska mumma on vanha hän nukkuu aika paljon ja, sillä aikaa tiskaan, kannan lisää puita sisään ja siivoan. Tosi moni hyvä ystävänikään ei käsitä, kuinka paljon töitä täällä tulee tehtyä ”lomani” aikana. Syksyisin lämmittäminen, suursiivous ja askareet, jotka pitää hoitaa vanhassa talossa, jotta ei ole ihan kylmä koko talven niinkuin ikkunoiden tilkitseminen. Talvella ikuinen lämmittäminen, lumityöt, taas suursiivous ja kaikki matot viedään pakkaseen tuulettumaan. Keväisin alkavat ulkotyöt ja kevätsiivous. Ja kesällä ruohonleikkuu, kukkien kastelu, puutarhanhoito ja työläin 12 mottia puita tuodaan pihalle ja ne pitää kantaa liiteriin talvea varten. Jos joku ei tiedä, mikä on motti niin motti on 1m x metri, eli kuutio. 12 mottia on niin suuri läjä halkoja, että yhdeltä ihmiseltä menee päiviä kantaa ne liiteriin.

Kun olin pieni mumman veljellä oli naapurissa hevosia ja,  niin silloin oli jokakesäiset heinätyöt. Meillä on kaikki tehty itse, talo on rakennettu 1930-luvulla. Mumman isä oli muurari ja kaikki huonekalut on käsityönä puusta tehty, talossa on vanhat leipä-orret, jossa ennen kuivattiin ruislepää. Pienestä pitäen on minut opetettu sienestämään ja marjastamaan. Koska luonto on aina ollut lähellä niin mumma on opettanut minulle paljon eri lintu ja eläinlajeja, sienilajeja ja kasvilajikkeita. Moni ystävänikään ei tiedä, kuinka erä Jorma minä oikeasti olenkin.  Ja en huitele täällä turkeissa metsässä, vaan ihan ulkoiluvaatteissa. Oli vaan pakko saada kuva saappaista metsänpohjaa vasten, mikä on minusta tavattoman kaunis. Vai olisiko kuomakengät ollut enemmän fashion? 😀

Itse ilkimys vanha kunnon puuhella. Lämmittelin varpaita pitkän juoksulenkin jälkeen. Puuhellassa ei ole mitään pahaa ja ruuassa, joka ruuassa joka tehdään puuhellalla maistuu mielestäni paremmalta, kuin sähköuunin ruoka. Puuhella ei ole vain niin yksinkertainen käyttää ja itsekin, jos en ole vähään aikaan sitä käyttänyt niin pitää aina uudelleen muistella esimerkiksi mitkä pellit pitää avata ja kuinka paljon ja milloin säätää höyrypelliä. Ajatelkaa kuinka helppo on tavallinen uuni? Nappulasta päälle ja tiedät tismalleen, kuinka lämmin uuni on.

Kuvassa on myös uudet mumman tekemät villasukat. Kiinnostus käsitöihin on lähtenyt mummalta. Täällä on aina saanut lapsena sotkea. Milloin kerättiin savea pelloilta ja siitä muotoiltiin astioita, maalattiin kiviä erivärisiksi, ommeltiin, neulottiin ja askarteltiin. Naapurin lapset olivat aina meillä leikkimässä, koska meillä sai riehua ja kiljua. Kesällä pelattiin 10 tikkua laudalla, leikittiin puutarhaletkulla suihkua ja täytettiin lasten amme täyteen vesi-ilmapalloja ja oltiin vesisotaa.

Iltapalaksi pannukakkua. Nami nami. Aika mummoisia kuvia, pitsiä ja villasukkia, mutta tälläistä täällä on.

Jos tunnet olosi petetyksi, kun viime viikolla viiletin paljon railakkaammassa Waterland tunnelmissa ja nyt olen, kuin itsekin mummoutunut. Pidän ulkona käymisessä, mutta minussa on myös muita puolia. Tämä blogi kertoo elämästäni ja kaikesta, mitä elämässäni tapahtuu. Minussa on monia puolia ja tämä blogi näyttää useita erilaisia puoliani. Tämä maalla olo ei ehkä ole sitä kaikkein hohdokkainta elämää, mutta minulle hyvin rakas ja suuri osa elämästäni. Täällä on vietetty lapsuudesta kaikki lomat ja koko kesäloma ja tulen jatkossakin viettämään täällä paljon aikaa. Hauskaa, että myös paremman puoliskon suku on täältä, joten tänne on kiva lähteä kummankin yhdessä.
Täytyy silti myöntää, että on jo ikävä omaa sänkyä ja kotia. Täällä sitä on jotenkin ansassa lumen keskellä, kun meillä ei ole autoa. Tästäkin postauksesta kirjoitin lopputekstin kokonaan uudestaan, koska se oli kokonaan kadonnut. Tämä johtuu varmasti heikosta netti yhteydestä, joka pätkii koko ajan.

Kun ilta alkaa hämmärtää ei täällä ole myöskään hirveästi tekemistä ja jo kuudelta on aivan säkki pimeää. Tämä on hankalaa itselleni, kun olen tottunut käymään iltalenkeillä. Lenkit pitäisi ajottaa ihan aamuun, mutta silloin on askareita tai iltapäivään, jolloin monesti kerkeää istumaan ja syömään sen ekan kerran päivästä ja haluaisi vähän hengähtää. Ja kappas vaan sysimusta taivas tuli. 😀
Nyt kun tässä kirjoittelen on tänään ehditty jo matot viedä ulos, imuroida, lattiat pesty, vessa pesty, yläkerran arkkupakastin siivottu, lämmitetty taloa ja puita kannettu lisää sisälle… Ja kohta voisi tehdä mummalle päiväruokaa ja lämmittää mökkiä toisen kerran, syödä itse ja jos sitten kerkiäisi ulos lenkille.

Nosta kyllä kaikille omaishoitajille hattua ja ehdottomasti heitä valtion pitäisi tukea enemmän. Se on nimittäin kokopäivätyötä, jos huolehtii jostain ja omaishoitajia on eri puolella Suomea paljon. Mumma on vielä niin hyvässä kunnossa, etten todellakaan voi edes verrata itseäni omaishoitajaan, kuhan vain tulen lomilla auttamaan sen, minkä voin. <3 Sitten on vielä paljon vanhuksia, joista se omaishoitaja alkaa itsekin olla avun tarpeessa. Ymmärrän vanhainkotiin menemisen kynnyksen, en minä itsekään toivo sinne joutuvan.
Tulipas taas paljon tekstiä. Ajatuksia tulvi vaan päähäni ja oli ihana vain istua ja kirjoittaa hetken omia ajatuksia. Toivottavasti tämä postaus avaa teille elämääni täällä maaseudulla. 🙂
Rauhallista sunnuntaina sinne kaikille!<3 -S

Vastaa

Siirry sivun alkuun