JOULUMIELI SAAPUI

En ole ikinä myöntänyt olevani mikään suurin joulufiilistelijä. Välillä on jopa kauhistuttanut Joulun kaupallisuus. Joulusuklaat hiipivät kauppoihin vuosi vuodelta aina vain aikaisemmin.
Joulu on minulle ihana juhla, jota vietän perheeni kanssa. Olen sen aina viettänyt joulun Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa. Yleensä se joulun odotus on alkanut silloin, kun auto on startannut parkkipaikalta kohti Kurikkaa. Enkä ole kotiin joulua sen kummemmin laittanut, koska Kurikassa Joulu on vietetty. Muutama vuosi sitten vanhempieni luokse ilmestyi tekokuusi ja äiti on kyllä alkanut laittaa joulua myös kotikotiin, vaikka hekin tulevat Kurikkaan. Äiti laittaa jouluvaloja ja erilaisia lyhtyjä niin paljon, että varmasti myös sentakia vierastan joulunlaittamista kotiin. Viime vuonna jopa kylpyhuoneessa oli jonkinlainen jouluvaloviritelmä.

En myöskään tunnusta pitäväni jouluruuista sitten yhtään. Joulukinkun päälle en ole ikinä ymmärtänyt ja jokavuotiset pakastealtaan jättikinkut ovat minulle aina mysteeri. Mietin kuka niitä ostaa. Vaikka tiedän, että vastaus on suurin osa suomalaisista. Lanttulaatikko on suorastaan itsemurha ja lipeäkala joulun suurin vitsi. Hirveä vaiva kalan takia, joka ei sitten kaiken sen vaivannäön jälkeen maistu yhtään miltään. Minun jouluateriani koostuu lähinnä graavilohesta, maksalaatikosta ja rosollista, josta olen oppinut pitämään monen vuoden mumman painostuksen jälkeen. Köyhää ja melkein totaalikieltäytyjä jouluateriaani täydennän kyllä erilaisilla konvehdeilla, joulutortuilla, juustoilla ja pipareilla.

Pipareita leivon tasan kerran vuodessa kaupan valmistaikinasta itsenäisyyspäivänä äidin luona. Joulutorttuja olen tehnyt itse kerran elämässäni monta monta vuotta sitten. Muistan silloin olleen heinäkuu. Teki kaverin kanssa mieli jotain makeaa ja jostain kumman syystä pakkasessa oli torttutaikinaa ja jääkaapissa luumuhilloa. Hyviähän joulutortut ovat! En vain itse tule niitä tehneeksi, kun joulun aikaan niitä tuntuu olevan vähän jokaisessa kahvipöydässä tarjolla ja saan siitä kiintiöni täyteen.
Riisipuuro on ainoa jouluherkku johon olen täysin kiintynyt. Voisinkin syödä riisipuuroa ympäri vuoden ja jos se olisi nopeampi valmistaa niin varmasti söisinkin.

Olen ostanut koko elämäni aikana tasan kaksi joulukoristetta, jotka molemmat olivat kuusenkoristeita. Robotti kuusenkoristeen ja jotakin niinkin perinteistä, kuin glitterisen Budha kuusenkoristeen. Molemmat roikkuivat entisen asuntoni ovessa ja kokivat kohtaloksi pudota ovesta ja hajosivat. Minulla on joku juttu kuusenkoristeisiin ovessa, koska tajusin juuri, että tälläkin hetkellä ulko-ovessani roikkuu jostain saatu käsipeili kuusenkoriste. 😀

Tänä vuonna Joulusta tulee hyvinkin erilainen ja ehkä siksi olenkin löytänyt enemmän itsestäni joulufiilistelijän.
En mene tänä vuonna Kurikkaan viettämään Joulua, sillä olisin saanut töistä vain jouluaaton vapaaksi ja Kurikkaan ei kannata ajella 350km matkaa yhden päivän takia. Niin paljon, kuin halusinkin sinne lähteä on tämä ratkaisu tänä vuonna järkevämpi. Kurikassa vietettyihin Jouluihin on sisältynyt niin paljon rakkautta, pitkiä perinteitä ja ihania muistoja. Tuntuu vähän hassulta viettää Joulua täällä, kun on tähän mennessä viettänyt kaikki joulunsa suurin piirtein samalla tavalla. Vaikka en mikään ääretön joulu ihminen olekaan niin Joulu on minulle tärkeä juhla. Silloin rauhoitutaan, laiskistuaan, rentoudutaan, syödään hyvin, jännitetään lahjoja ja ollaan perheen kanssa.

Tänä vuonna vietän joulun Mr. Brearin vanhempien luona ja odotan oikeastaan Joulua innolla. Tottakai pieni osa sydämestäni särkyi, kun piti kertoa mummalle, etten pääse Jouluksi Kurikkaan. Mumma tietysti ymmärsi tilanteen täysin ja onneksi muu perheeni menee Kurikkaan viettämään Joulua hänen kanssaan. Silti on samalla jännittävää mennä jouluksi muualle ja näkemään miten sitä Joulua vietetään toisessa perheessä. Mr. Brearin äiti on loistava kokki ja joulupöytä on varmasti herkullinen. Nyt täytyy varmaan laajentaa omaa jouluruokavaliota ja ihan kohteliaisuudesta maistella erilaisia jouluruokia.

Ensikertaa oikeasti mietin Joulun laittamista kotiin. Isän ostaman vanhan pienen tekokuusen hakemista äidiltä omaan kotiimme. Olen myös haaveillut paperitähdestä olohuoneemme ikkunassa. Ja sellaisen lumisadepallo olisi ihana pöydälle koristeeksi.
Ensimmäiset glögitkin on joutu ja piparkakut maisteltu. Oikeasti mitä ihmettä minulle on tapahtunut.

No itse kuviin, Joulua on päässyt tallentumaan puhelimeenkin salaa.
Ensimmäisessä kuvassa tietysti joulukadun avaus Aleksanterinkadulla. Ihmisiä oli yllätys yllätys paljon liikkeellä ja itse satuin paikalle sattumalta ja nappasin kuvan.
Maailman söpöin koriste. Minusta tämä pingviini oli niin sympaattinen Bulevardilla liikkeen edessä.
Lisää kuvia Bulevardilta iki ihana Ekberg oli taas taikonut ikkunaan hienon piparkakkutalokaupungin. Ja lopuksi joulukalenteri, jonka hankin Mr. Brearille. Älkää kysykö, mitä Marsu tekee kuvassa. Mr. Brear siirtelee sitä kodissamme uusiin paikkoihin ja jos laitan sen piiloon niin ei mene kauvaa, kun taas marsu pilkistää jostakin kolosta.

Löytyykö sieltä joulufiilistelijöitä vai alkaako joulu tulla jo korvista ulos? 😀
 -S

Vastaa

Siirry sivun alkuun