MIKÄ ON PARISUHTEESSA TÄRKEÄÄ

Perjantaina vietettiin Mr. Bearin kanssa treffi-iltaa ja lauantai aamuna vaan nukuttiin pitkään ja hengailtiin sohvalla. Mies suuntasi äijäporukkanssa kanssa kahville ja minä jäin vielä toviksi loikoilemaan kotisohvalle. Nappasin läppärin syliin ja aloinkin miettiä, mikä on minulle parisuhteessa tärkeää? Onnellisuus, mutta mistä se koostuu suhteessa?

Minulle ehdottomasti tärkeintä on suhteessa läheisyys. Mikään hieno kynttiläillalinen, lahja tai yhteinen matka ei korvaa minulle tavallista arkea ja arjen läheisyyttä.
Aamulla toisen vierestä herääminen ja illalla kotiin tuleminen, kun toinen on kotona tai toisen odottaminen kotiin. Eikä meillä ole arki mitenkään varmastikaan muiden pariskuntien arjesta poikkeavaa tai sen hehkeämpää. Tullaan välillä väsyneenä kotiin, laitetaan ruokaa, katsotaan telkkaria ja mennään nukkumaan. Silti se tunne, kun toinen on siinä. Läsnä. Voi jakaa sitä arkea toisen kanssa.
Arki ei aina ole juhlaa, mutta parisuhteessa arki on minulle merkityksellisempää.

Aina ei jaksa edes puhua ja minulle on tärkeää, että suhteessa voi myös olla hiljaa.
Usein minä kirjoittelen blogipostauksia ja mies katsoo vieressä telkkaria. Saatetaan olla monta tuntia hiljaa ja keskitytään molemmat omiin juttuihin. Silti hän on siinä vieressä, läsnä. Pitää ehkä kättään jalkani päällä välillä, kun vaihtaa telkkarista kanavaa.
Tavallisen arjen keskellä myös hän näkee minut. Ei mitään bilesiiriä, työmoodia tai muutakaan. Arjessa kaikki puolet tulevat esiin, hän näkee minut kokonaan kaikkinen puolineen niin hyvien kuin huonojen puolien kera. Ja niin minäkin näen hänet. Minut hyvinä hetkinä, kun olen vahva ja jaksan arjen vaikeudet ja samalla pyörittää arkea, tehdä ruokaa ja siivota, jos häntä väsyttää.
Myös niinä heikkoina hetkinä, kun joku huoli painaa ja, kun minä en jaksa. Silloin hän jaksaa ja hän pitää minusta huolta. Huolenpito on suhteessa tärkeää.

Tottakai toisen muistaminen on tärkeää ja ne kynttiläillalliset, mutta suhde ei saisi perustua niihin. Tavarat ja lahjat eivät tuo minulle onnea, mutta ne ovat silti osoitus ajattelevaisuudesta ja vaivannäöstä. Suhteessa se pitää myös olla molemminpuolista. Ei voi olettaa miehen panostavan romanttisiin eleisiin, jos ei itse panosta niihin. Eivätkä ne eleet aina täydy olla niin suureellisia, ne voivat olla lempiruokaa kokattuna valmiiksi pöytään, koko kodin siivoaminen tai lempisuklaan ostaminen kaupasta toiselle.

Loppupeleissä pieniä, mutta suuria juttuja. Silloin on ajateltu toista ja niinkuin sanotaan pienillä asioilla on merkitystä. Itse olin ainakin niin iloinen, kun pitkän työpäivän jälkeen tulin kotiin ja pöydällä odotti kimppu tulppaaneita ja pyykit olivat laitettu puolestani kaappeihin. Hän oli selvästikin  ajatellut minua. Mies myös kertoi olleensa onnensa kukkuloilla, kun tuli viikon työmatkalta kotiin. En silloin ollut kotona häntä odottomassa, koska oli ollut pakko lähteä samana aamuna mummaa auttamaan Kurikkaan. Olin siivonnut kodin puti puhtaaksi, käynyt häntä varten kaupassa ja täyttänyt jääkaapin lempiherkuilla ja tehnyt hänen lempiruokaa valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Olin ajatellut häntä ja halusin, että hänen on kiva tulla kotiin.

 

Tärkeintä kuitenkin suhteessa on minulle luottamus.
Minun pitää suhteessa pystyä luottamaan toiseen ja itse suhteeseen. Se on minulle niin itsestään selvä asia, että melkein unohdin kirjoittaa sen tyystin! Pitää pystyä luottamaan toiseen täysin.
Kyllä meidänkin suhteessa on välillä luottamus horjunut, mutta kaikesta on pystytty puhumaan ja se vasta onkin vahvistanut keskinäistä luottamustamme.
Keskustelu on tärkeää ja, koska mikään suhde ei ole täydellinen. Juuri keskustelulla on merkittävä rooli. Epäkohdista, erimielisyyksistä ja väärinkäsityksistä pitää pystyä puhumaan. Silloin niistä virheistä opitaan ja opitaan myös toisesta. Toisen rajoista.

Tästä päästäänkin kohtaan kunnioitus. Kunnioitus on parisuhteessa tärkeää.
Kunnioitetaan toisen rajoja eikä yritetä muuttaa toista. Hyväksytään hänet sellaisena, kuin hän on. Kukaan ei ole täydellinen ja uskon, että pitkällä tähtäimellä toisen huonoja puolia osaa myös arvostaa. Ovathan ne osa häntä ja hänen persoonallisuuttaan.

Persoonallisuuksien tulisi myös jotenkin kohdata, vaikka vastakohdat usein viehättävätkin.
Me ollaan aika erilaisia, mutta meillä on tosi paljon samanlaisia ajatuksia elämästä. Meitä yhdistää moni asia ja luonteenpiirre. Samanlaisia me emme todellakaan ole.
Erilaisuus ei haittaa, jos on elämässä sama suunta tai ainakin jokin yhteinen tavoite. Minulle samanlainen elämäntyyli on tärkeä. Haluan pystyä toteuttamaan omia unelmiani, samalla tukemaan kumppaniani hänen unelmien tavoittelussa ja muodostaa yhteisiä unelmia, mitä tavoitella.

Huumori. Naurun on sanottu pidentävän ikää. Uskon myös naurun pidentävän parisuhdetta.
Se, että on toisen kanssa hauskaa. Omia vitsejä, omia kahdenkeskisiä tyhmiä juttuja. Huumorilla oikeasti selviää pitkälle. Varsinkin parisuhteessa. Ei ikinä pitäisi aliarvioida huumorin merkitystä ja naurun voimaa. Parisuhteessa pitää olla hauskaa ja kivaa. Tottakai on päiviä, kun mikään ei naurata tai on joku iso riita päällä. Näitä on kaikilla, mutta yleisesti pitäisi olla toisen kanssa kivaa.

Lyhyesti yhteenvetona, läheisyyttä, läsnäoloa, huolenpitoa, ajattelevaisuutta, luottamusta, kunnioittamista ja huumoria, siitä on hyvä parisuhde tehty. Ja viimeisenä, mutta ehdottomasti tärkeinpänä asiana tietysti sitä rakkautta.

 
 
 
 
Ps. Jätin yhden kohdan pois, keksitkö minkä? Siitä on omaa postausta tulossa…
Mikä sinun mielestäsi parisuhteessa tärkeää? 🙂

11 kommenttia artikkeliin “MIKÄ ON PARISUHTEESSA TÄRKEÄÄ

 1. Onko Mr. Bear elämäsi rakkaus? 🙂 Itselleni tärkeitä asioita ovat samat mitä luettelit. Lisäksi toisen tukeminen ja kannustaminen tyhmissäkin asioissa on tärkeää.

 2. Toi oli erinomainen lisä, ehdottomasti kannustaminen on parisuhteessa tärkeää! 🙂
  Mä en osaa vastata oikeastaan tohon. Mä en jotenkin ajattele ketään elämän rakkautena, uskon ehkä enemmän sielunkumppaneihin. Nyt varmaan ajattelet, että nehän ovat yksi ja sama asia, mutta koen ne eri asiana. Sielunkumppania voi rakastaa ja hänen kanssaan voi viettää uskomattomia hetkiä, mutta se ei välttämättä tarkoita, että ollaan aina yhdessä.
  Mulla on hyvä olla Mr. Bearin kanssa ja rakastan häntä yli kaiken. Enkä haluaisi olla kenenkään muun kanssa. Tottakai näen hänen kanssaan olevani nyt, ensi vuonna ja jopa viiden vuoden päästä.
  Olen kuitenkin jotenkin tosi realisti ja ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu…
  Ollaan puhuttu tästä aiheesta aikaisemminkin yhdessä Mr. Bearin kanssa ja ollaankin tässä tosi samoilla linjoilla:
  Ei nähdä mitään syytä miksi ei oltaisi aina yhdessä, mutta ikinä ei voi tietää tuleeko tosiaan niin tapahtumaan.
  Ehdottomasti koen hänet kuitenkin mun sielunkumppanina ja haluan ajatella, että ollaan yhdessä. <3

 3. Olisin veikannut tukemista, mutta se ei ilmeisesti ollut se puuttuva kohta vai oliko ? (:

 4. Ei tuokaan. Annan vinkin, että vähän sellainen tabu Suomessa, mistä ei niin helposti puhuta.. : )

 5. Hyvä postaus! Mulla on kanssa toi sama, että ne pienet asiat merkkaa paljon enemmän kuin suuret ja näyttävät elkeet. Tykkään, kun mies tarjoutuu aina kantamaan kauppakassit mun puolesta tai osti mulle sen kauan kaipaamani lightboxin.

  Hmm, jos se poisjätetty kohta on vähän tabu, niin mää veikkaan kumppanin ulkonäön merkitystä. Eihän se se olennaisin asia tietenkään ole, mutta ainakin tutustumisvaiheessa silläkin on hieman painoarvoa, vaikka onhan kumppanin luonne ja persoona aina kaikkein tärkein.

 6. Just kauppakassien kanto, töihin autolla vieminen/hakeminen, tiskaaminen yms. Oi ihanaa oli varmaan kiva yllätys. Mulle mies varas kerran hierojan, ku en ollut itse saanut aikaiseksi ja niskat oli täysin jumissa. Muistan sen aina, se oli niin ihanaa. 🙂

 7. Ei oo kumppanin ulkonäkö, vaikka tottahan se on, että sillä on painoarvoa. Ja täytyy myöntää, kyllä minulle on kumppanin ulkonäöllä väliä ja varsinkin tapailuvaiheessa. MUTTA esimerkiksi jos mies, vaikka ottaisi muutaman rakkauskilon ei se minua haittaisia, koska ihmisenä hän olisi silti se sama. <3

  Koska edellinen sen jo arvasi oikein niin jätin pois seksin ja kirjoitankin siitä myöhemmin. Tai itse asiassa on jo postaus puoliksi valmiina. : )

Vastaa

Siirry sivun alkuun