OSTOLAKKO

 
 

Mainitsin aikaisemmin, että olen aloittanut tavarattoman kuukauden. Lyhyesti olen siis ostolakossa.

Olen aikasemmin kertonut, että olen kurinalaisesti säästänyt usean vuoden ajan omaa asuntoa varten, joten rahankäyttö ei ole suuremmissa määrin ole minulle mikään ongelma. Kuitenkin huomaan, että viime aikana on tullut törsättyä tavallista enemmän.
Kävimme siellä Tallinnassa parhaan ystävän kanssa shoppailureissulla ja sieltä tarttui, vaikka mitä mukaan. Lisää Tallinnan törsäilystämme voit lukea päivä Tallinnassa postauksesta.
Ilman tuota reissuakin tuntuu, että kaikenlaista riepua ja materiaa on tarttunut tavallista enemmän mukaan kaupoista. Siivoilin kaappeja ja muutama kassi vaatteita ja sälää lähti kierrätykseen.
Onhan kaunis ajatus, että nämä minulle turhakkeet löytävät uudet kodit.
Enemmän kuitenkin minua lämmittäisi, jos rahat mitkä olen käyttänyt näihin tuotteisiin lepäisivät tilillä. Olen aina pitänyt itseäni järkevänä rahankäyttäjänä, joka ei ostele turhuuksia.
Pienen itsetutkiskelun jälkeen huomasin, että olen ollut järkevä rahankäyttäjä ja nyt alkanu lipsua siitä.
 
Siispä nyt haluankin laittaa ostelun kuriin ja esitin haasteen itselleni, kukkaro pysyy kuukauden kiinni! Tämän kuukauden aikana ei saisi kiikuttaa yhtäkään rättiä kaupasta, kodin sisustustavaraa tai muutakaan sälää kotiin. Puhun nyt tavarattomasta kuukaudesta, mutta oikeasti kuukausi on aika lyhyt aika ja, koska en oikeasti tarvitse mitään niin ajattelin jatkaa tätä myös maaliskuun ajan.

 

Mihin sitten saan käyttää rahaa?
Ruokaan tietysti ja arjen pakollisiin menoihin talouspaperi yms. Ulkona käyminen, kahvilassa ja ravintolassa käynti eivät myöskään ole pannassa. Ulkona käyminen ei ole ollut, koskaan ollut minulle mikään suuri kuluerä. En ikinä ole ollut tipattomalla, koska minun alkoholin käyttö ei muutenkaan ole suurta. Välillä tipattomia kuukausia kertyy itsestään useita putkeen, kun minun ei vaan tee mieli juoda. Postailenpa alkoholinkäytöstä, vaikka oman postauksen niin ei karkaa tästä postauksesta aihe kokonaan. Tosiaan jos kerran kahdessa viikossa eksyn kahvittelemaan tai lasillisille kaverin kanssa niin siihen ei talous kaadu. 

 
Ostolakon takana ei ole sen suurempaa eettistä ajatusta tai mietteitä. Haluan vain laittaa turhan ostelun kuriin. En tuhlata rahaa turhaan. Kaapissa on kivoja vaatteita ja, jos niitä koko ajan hamstraa kaupasta lisää niin ei ehdi pitää edes jo kaapissa valmiina olevia vaatteita.
Kotona sisustus inspiraatio on iskenyt pahemman kerran. Mieli tekisi vaan juosta sisustus osastolta toiseen ja valita uusia tekstiilejä, kukkaruukkuja ja valaisimia kotiin. Haluankin nyt selvittää, että mitkä ovat sellaisia asioita, joita oikeasti tarvitsen ja, joista oikeasti tykkään. Monet hengittävät sisustustamista (äitini on hyvä esimerkki tästä). Äiti haluaa monta kertaa vuodessa vaihtaa verhot, tyynyn päälliset ja sisustustavarat vuoden ajan mukaan.
Itse nautin kauniista kodista, mutta haluan valita sellaisia sisustusratkaisuja ja tavaroita, jotka miellyttävät silmääni mahdollisimman pitkään ja vuoden ajasta riippumatta.

 

Nyt ostolakkoa on ehtinyt kulumaan reilu puoli toista viikkoa ja ei ole tehnyt edes tiukkaa. Enkä usko, että tulekaan. Tämä on ollut silti hyvä tapa laittaa stoppi omalle turhalle ostelemiselle. Koko ostolakko on tuntunut jopa vapauttavalta, kun tietää, että näin sitä turhaa tavaraa ei kerry kotiin.
Minulla ei ikinä ollut asuntosäästön aikana oloa, että jään jostain paitsi. Ajattelin, että ihanaa, kun pärjään ilman. 

Vastaa

Siirry sivun alkuun