MIKSI RAKASTUIN MADEIRAAN

– Luonto ja vehreys. Luonto ja vehreys on läsnä kaikkialla. Enkä puhu nyt vain mistään paratiisi saaren palmuista, vaan suurista mahtavista vanhoista puista vehreistä. Niitä oli niin keskellä kaupunkia, kuin korkealla vuorillaki. Kauniita kukka istuksia ja erilaisia kukkaköynnöksiä, joita oli joka puolella. Madeiralla on paljon turisteja juuri keväisin ja alkukesästä ihmettelemässä kukkaloistoa. Kukkia oli jo nyt niin paljon, että näkyvät ovat varmasti silloin keväällä aivan mielettömän.
(kuva satamasta kukilla)

– Kulttuuri.
Suomalaiseen makuun juuri sopivan sosiaalinen eli epäsosiaalinen. Turisteja lähestyttiin ilman tuputtamista. Paikalliset suhtautuivat turisteihin ystävällisesti ja usein olivat uteliaita, mistä olimme lähtöisin. Kaupassa asiointi hoidettiin samanlaisella intohimolla, mitä Suomen Prismassa. Asiakasta palvellaan ja palvellaan hyvin, mutta vain juuri sen verran, kuin tarvitsee, mutta poikkeuksena, että kassa hymyilee asiakkaalle. Naapuria moikataan, mutta ei jäädä jaarittelemaan smalltalkia. Ihmiset hymyilivät paljon ja hymyily korvasi usein smalltalkin.Joka puolella turisti noteerattiin tehvehdinnällä tai hymyllä, mutta tuputtamista tai pakko myyyntiä ei ollut. Joka paikassa sai kulkea rauhassa ilman, että erilaisia kaupustelijoita tai ravintoloiden/baarien sisäänheittäjiä piti erikseen väistellä. Autoilukulttuuri oli hieman huvittava. Oli ihan normaalia aina töötätä lujaa tutuille vastaantuleville tai taksit toisille takseille.

 

– Banaanipuut. Minusta oli jotenkin todella sympaattista, että saarella kasvoi ihan joka puolella baananipuita. Madeiran banaania ei myydä EU: ssa, koska banaani on 2cm liian lyhyt EU:n määrittämistä direktiiveistä. Ei ihme, että banaani kuuluukin suurena osana paikalliseen keittiöön.

– Merivesialtaat ja mutkaton ”ranta” kulttuuri. Merivesialtaille kokoontuivat niin nuoret, vanhat, kuin lapsiperheetkin viettämään päivää. Tavaroiden perään ei tarvinnut erikseen vahtia ja meilläkin säilyi rantakassissa niin puhelimet kuin altaille varattu käteinenkin. Kaiken mallisia ja ikäisiä ihmisiä oli nauttimassa päivästä. Oli virkistävää pulahtaa suoraan meren viileisiin aaltoihin, kun oli ensin loikoillut rantatuolilla auringossa.

– Meri. Se näkyi kaikkialla. Oikeasti ihan kaikkialla mihin menit. Rakastan vettä elementtinä oli se sitten järvi tai meri, mutta kyllä aina meri vie voiton. Madeiralla merta riitti!

 

– Arkkitehtuuri
Paikallisessa arkkitehtuurissa yhdistyivät upeat toinen toistaan suuremmat ja hienommat hotellit, mutta kuitenkin vanhan aikaiset kartanon malliset talot. Vanhakaupunki muistutti vähän Tallinan vanhaa kaupunkia, koska talot olivat matalia. Kujat olivat kapeita ja jyrkkiä täynnä erivärisiä kivitaloja. Katuja oli kuvitettu mitä erikoisemmilla mosaiikki kuvioilla.

– Viinien maa. Lähimarketin viinihyllyä voisi kuvata yhtä laajaksi, kuin Suomalaista maitotuotehyllyä. Edullisempien viinien ystävä yllättyy, kun ei tarvitse paljon viinihyllyillä kyykkäillä, sillä viinien pullohinnat lähtivät 1.5€ :sta liikkeelle. Usein kaupoissa oli vielä erikseen vihanneosastolla kylmässä parempia viinejä (korkeintaan 20 euron hintaan…) Madeira onkin tunnettu omasta viinistään.
Ystävällinen vanhempi paikallis rouva viisasi minulle 2.5 euroa maksavan viinin, joka oli todella hyvää. Ravintoloissa vähän parempi viinipullo maksoi 14-18 euroa.

 
 

– Lenkkikulttuuri
Mietimme ensimmäisten lomapäivien aikana oliko paikalle tulossa joku juoksutapahtuma, kun lenkkeilijöitä tuntui olevan aina liikenteessä. Paikalliset tuntuivat nauttivan lenkkeilystä ja olihan siihen täydelliset puitteetkin. Merinäköala ja mukavat lenkkipolut, mistä pystyi valitsemaan porrastreeniä, kovia ylämäkiä tai tasaisempaan tahtiin sopivaa lenkkeily alustaa. Lenkkeilijöitä oli kaiken ikäisiä, joko yksin musat korvilla juoksemassa tai kaverin kanssa power walkilla. Kaikki kuitenkin sujahtivat nopeasti ohi ja tahti oli nopea. Ei mitään hiljaista haahuilua ja päämääröntä kävelyä puhelin kädessä, vaan nopeassa tahdissa kävelyä, hölkkää tai juoksua kunnon varustuksen ja vesipullon kera.

– Ruoka. Ah paikallista ruokaa on niin ikävä.
Miten joku kala banaanilla voikaan maistua niin hyvältä. Söin kalaa erilaisina versioina, mutta viimeisessä kuvassa oli ehdottomasti matkan parhain annos! Taksi kuski neuvoi meille tämän paikallisen ravintolan, jonka nimeä en harmillisesti muista. Osaisin sinne kyllä, vaikka silmät kiinni, koska ruoka oli niin hyvää. Kaikki ruokailijat olivat joko paikallisia tai ranskalaisia. Ulkoa päin paikka ei näyttänyt kovinkaan ihmeelliseltä, mutta ruoka oli erinomaista. En ole koskaan syönyt yhtä mehevää valkoista kalaa!

Tässä vain murto osa syistä, miksi rakastuin Madeiraan. Madeira, me varmasti tapaamme uudelleen. <3

11 kommenttia artikkeliin “MIKSI RAKASTUIN MADEIRAAN

  1. Mun on kyllä joskus pakko päästä Madeiralle! <3 Vaikuttaa niin ihanalta paikalta! Olin viime kesänä Lissabonissa ja sillon mietittiin kyllä tosi paljon myös Madeiraan, mutta jotenkin Lissabon veti puoleensa ja olihan se todella ihana kaupunki myöskin 🙂 Mutta Madeiralla on ihan oma tunnelmansa ja tuo kaikki luonto on siellä vaan niin upeaa.

  2. Ehdottomasti lähdet, koska se on aivan täydellinen paikka! 🙂
    Mr. Bear oli miettinyt myös kohteeksemme Lissabonia ja Barcelonaa. Millainen kohde Lissabon oli tai mikä jäi sieltä erityisesti mieleen? Se on nimittäin myös mun bucket listalla. 🙂 Ja kyllä erityisesti juuri tuo luonto jäi mieleen. Olen matkustanut paljon eri puolilla Kreikkaa ja sielläkin on mielettömän kaunista, mutta jotenkin tuo vihreys on enemmän mieleeni. Jotenkin muistuttaa Suomen vihreyttä, vaikka kasvillisuus on ihan erilaista.

  3. Sitten vaan lomalle heti kun on se sinulle mahdollista. 🙂 mun on nyt turha antautua matkakuumelle, kun opiskelija elämä alkoi. 😀

  4. Multa löytyy jonkun verran postauksia Lissabonista jos kiinnostaa 🙂 Mutta mun mielestä ihana kaupunki, siellä oli paljon värikkäitä taloja ja muutenkin rento tunnelma koko kaupungissa! Käytiin myös parissa muussakin kaupungissa Lissabonin lähellä eli Cascaisissa ja Sintrassa, molemmat todella kauniita kaupunkeja <3 Mä tykkään myös vihreydestä tosi paljon, etenkin juuri ulkomailla!

  5. Haa niinpä onkin. Oon nimittäin lukaissut jonkun niistä. Pitääpä käydä lukemassa nyt uudelleen, hyvä kun sanoit! 🙂

Vastaa

Siirry sivun alkuun