PUORIN PORTAILLA

 

Kuka tietää mikä on puori?
Tässä olis rennot asukuvat meidän mumman puorin portailta.
Meilläpäin (Etelä-Pohjanmaalla) se tarkoittaa vajaa. Rakastan Suomen kielen erilaisia murteita. On kiehtovaa, kun eri murteissa on sanoja, mistä muualta päin tulevilla ei ole tietoakaan, mitä ne tarkoittavat. Ehkä juuri Mr. Bearissakin yksi valoittava tekijä oli ensi treffeillämme tuo minulle kotoisa ja rakas Etelä-Pohjanmaan murre, jota hän leveästi puhui.

Ala-asteella äidinkielen opettajani antoi kotiläksyksi kirjoittaa sadun. Minä kirjoitin kolli kissasta, joka illalla kiipesi kokille. Kotiläksyn palautus päivänä sain satuni takaisin ja iloitsin hyvästä numerosta. Opettajan jättämä viesti sadun perässä vain kummastutti minua. Kokille sana oli alleviivattu punaisella ja sen perässä oli kysymysmerkkejä. Viesti meni suurin piirtein näin: ”Siiri, ei voi lyhentää ihmistä ja kohdetta yhdeksi sanaksi. Oikea muoto ”kokin syliin.” Opettaja siis luuli, että sadussa kolli kissa kiipesi ilalla kokin syliin, vaikka kokilla tarkoitin yläkertaa.
Minulle kokki oli ihan normaali sana yläkerrasta, mutta opettajalle ei.

Minä olen ainakin nuorempana hypännyt klopin jopparille ja sillä reisulla meni pyöränkin kissinsilimä rikki. Jättänyt kenkäni porstuaan, kun on perunavoi ollu valmista. Mennyt kökkään ystävälle aina kun on tarvinnut. Mulle on opetettu, että minä on meiltä ja muut meidän krannista. Ja ettei sais pröystäällä, mutta ei myöskään tarvi oriaalla ketään!

Itse asusta vielä pari sanaa. Aika perus rentoa kesäloma asua, kun mihinkään ei ole maalla menoa ja pääasia, että vaatteissa on mukava olla. Leikatut colleget oli löytö Lontoon Primarkista ja kirjailtu t-paita ja bomber on vilahtanut täällä blogissa aikaisemminkin tässä sporttisessa lookissa.

 
 Olisi hauska tietää mitä hauskoja erikoisia ”murre sanoja” sulla on? 😀

4 kommenttia artikkeliin “PUORIN PORTAILLA

  1. Murteet on kyllä sellaisia että huh, sitä kun tapaa uusia ihmisiä ja kuulee uusia sanoja niin saa sitä kyllä olla aina ihan että mitä täh häh:D Todella hauska asu ja kuvissa on jotain sellasta tosi mageeta tunnelmaa;)

  2. Hauska postaus, ei avautunu noi lauseet tälle typykälle . :: D

  3. Ihana postaus! Täällä toinen murrefriikki ilmoittautuu! 😀

    Mun äiti on Etelä-Karjalasta, Imatran läheltä, joten sieltä on mullekin tarttunu murresanoja: täällä Jyväskylässä ei esimerkiksi sanota: Älä nyt höyrytä sitä koiraa, mikä taas on idässä ihan normaalia. Täällä "höyryttää" on sit enemmän "lietsoa" tai "riehuttaa".

    Ja kyllä mullakin oli aluksi vaikeuksia täällä, kun jyvääskylääläiset sanoo, että joku asia "höllii" tai "on maukas" eli siis on tosi jees. Nykyään noi tuntuu paljon tutummilta, mut ei oo vielä omassa käytössä kuitenkaan 😀

Vastaa

Siirry sivun alkuun