MÄ EN HALUA LAPSIA

Eilen aamuna tapahtui jotain, jotain mikä pysäytti mun maailman hetkeksi niin suureksi hetkeksi, että aamun bloggailutkin jäin väliin. Tämä hetki oli minulle sellainen, että päätin viimein julkaista tämän postauksen, joka on maannut luonnoksissa monta kuukautta. Olen kärsinyt viime viikot äkillisestä pahoinvoinnista. On oksettanut ja huimannut ja vatsa on kramppaillut miten sattuu. On väsyttänyt ihan mielettömät määrät. Olo ei ole ollut normaali. Enkä tiedä mistä se olisi voinut johtua. Olen nukkunut ja syönyt hyvin. Liikunta määrääkin olen pikku hiljaa alkanut kasvatella takaisin ennalleen. Välillä olo on ollut erinomainen henkisesti ja fyysisesti, mutta yhtäkkiä minua on alkanut itkettää. Minä en hirveästi itke. Itkemisessä ei ole mitään pahaa, se ei ole minulle vain luonnollinen reaktio. Viime viikkoina olen itkenyt varmaan enemmän kuin, koskaan. Itkin parhaan ystäväni läksiäisissä. Moni varmaan ajattelee, että no mikäs siinä ja ihan normaalia, mutta minä kun yleensä itke. Pienetkin asiat ovat saaneet minut herkistymään. Olen herkistynyt monta kertaa tällä viikolla esimerkiksi Australian Master Chef ohjelmaa katsoessani.   Pikku hiljaa päähäni ajatus, että mahdanko olla raskaana. En kuitenkaan heti tehnyt raskaustestiä, koska ajattelin, enhän minä voi vaan olla. En minä. Minä syön pillereitä. Eilen aamulla sitten tein testin. Hermostuneesti aamukuudelta rapistelin raskaustesti pakkausta ja tein testin. Odotin vastaus, kunnes vihdoin testiin ilmeistyi punainen viiva. Mitä olen raskaana. Minä en se voi olla. Muita ajatuksia en oikeastaan muistakkaan, koska silmissä alkoi pyöriä, olo huimata ja piti ottaa lavuaarista tukea. Kävelin keittiöön hermostuneena juomaan vettä, hyvä etten pyörtynyt matkalla. Mr. Bear kysyi rauhallisesti: ”Mikä on?” En pystynyt edes vastaamaan rapistelin vaan testiohjeita ja kävelin vessaan huojuvin askelin. Istuin kylpyammeeni reunalle katsoin testiä uudestaan. Testiin oli ilmestynyt yksi sininen viiva ja taas aloin huojuvin käsin rapistella ohjetta.    ”Hei mä en olekkaan raskaana!!”. Kävelin heti takaisin sänkyyn Mr. Bearin kainaloon. Sydän hakkasi tuhatta ja sataa. Kerroin, että luulin olevani raskaana. 10 minuuttia piti rauhoitella omaa sydäntäni, koska olin vieläkin shokissa koko tilanteesta. Tämä on se syy miksi halusin julkaista tämän postauksen, koska mä en halua lapsia.  Raskaaksi tuleminen on tällähetkellä mun yksi suurimpia pelkoja. Mä en vain halua lapsia.   Mä en halua lapsia. En oo ikinä kokenut sellaista fiilistä, että haluaisin lapsia. En sano, etteikö oma mielipide voisi joskus asian suhteen muuttua, mutta nyt mä en niitä lapsia kaipaa. En sitten millään mittapuulla. Tähän voidaan todetakin todella ärsyttävästi, että se mielipide voi joskus muuttua (joo niin voi, minulla ei ole kristallipalloa enkä näe tulevaisuuteen). Usein kyllä voi saada varsin sähäköitä keskusteluja aikaan, jos jaksaa inttää viimeiseen asti, ettei halua koskaan niitä lapsia. Itse en ikinä päädy inttämään asiasta, koska olen ihminen joka ei mieti tulevaisuutta viittä vuotta pidemmällä. Tai mietin, mutta käyttäisin muotoa ”haaveilen”. Kyllä haaveilen unelma duunista, koulusta valmistautumisesta, toisen asunnon ostamisesta, omasta koirasta, mutta en haaveile lapsista tai näe niitä lapsia edes sinne 10 vuoden suunnitelmien päähän.  

Mikä mua ärsyttää kun moni ottaa henkilökohtaisesti ja suuttuu, siitä jos joku ilmoittaa, ettei halua niitä kahta pientä vauvan jalkaa kotiinsa juoksemaan. Miksi? Mitä se on kysyjältä pois? Kysymys on muutenkin mielestäni äärinmäisen henkilökohtainen. Minusta osoittaa jopa tietynlaista tahdikkuutta ja tyhmyyttä kysellä muilta haluavatko he lapsia. Jotenkin ymmärrän, kun sukulaiset kyselevät innoissaan milloin niitä lapsia tulee. En kyllä ole ikinä innostunut, kun joku oma sukulainen kysyy asiasta. Tai lähinnä minua ei haittaa vastata siihen kysymykseen ”ei en halua”. Harvoin vain pääsee tuosta aiheesta ihan noin helpolla jos vastaus on ”ei”. En halua herättää” 99% :sti siitä syntyviä lisä kysymyksiä. ”Ai miksi et halua?” Tai ainakaan kuulla sitä ärsyttävintä toteamusta ”Nooh kyllä se mielipide tuosta muuttuu”. Se, että näitä kysymyksiä udellaan ihan ventovierailta on minusta jo todella sivistymätöntä. Onko kysyjä ikinä miettinyt, mitä jos toinen ei voi saada lapsia. Mitä jos kysymyksellä osuukin toisen heikoimpaan kohtaan?     Ja hei oikeasti mikä siinä on niin ihmeellistä, jos niitä lapsia ei halua. Ei se ole mikään uusi juttu. Kaikki eivät halua lapsia. Kaikki eivät edes pidä lapsista.  Monella leikkaakin tässä kohtaa ja tulee oikein näppärä vastakommentti ”No oothan säkin ollu joskus lapsi”. No näinpä on, mutta mitä sitten? Jos narkkari on vieroittunut huumeista eikö hän voi tuomita muiden huumeiden käyttöä? Eikö joskus vankilassa istuneella ole oikeus pelätä kadulla muita rikollisia? Miksi se jos ei halua lapsia on joltain muulta pois? Vai onko kysyjällä pitkäaikaisuunnitelma Suomen suuria ikäluokkia vastaan ja eläkkeiden heikentymisiä vastaan, kun lapsiluvut alkavat kasvaa? Käännyttää ihminen kerrallaan pamahtamaan paksuksi tai haaveilemaan isyydestä? .  

 

Fakta kuitenkin on, että meistä kaikista ei tule niitä hyviä isiä ja äitejä. Miksi siis jonkun pitäisi pakottaa itsensä tekemään lapsia? Tulisko hänestä hyvä isä tai äiti? Varmaan joistakin kyllä ja varmaan jotkut oppisivat tyytymään kohtaloonsa tai löytämään siitä iloa. En silti jaksa uskoa, että kaikkien elämässä kävisi noin. Jos on tyytyväinen elämäänsä ilman lapsia ja kokee, että ne eivät omaan elämään kuulu niin silloin niitä ei minusta tarvitse tehdä kenenkään vuoksi.  En minäkään ala lapsia haluaa tai ihmistä, jolla on lapsia ohjeistamaan, että minun mielestäni lapsia kuuluisi olla vähintään kaksi kappaletta. Ja hyvä lapsuus vaatii ainakin sen omakotitalon ja suuren pihan, jossa lapsi voi leikkiä. Ymmärrettäkö, mitä ajan takaa? Kaikilla on olemassa omia mielipiteitä ja ajatuksia, jotka mielletään itselle parhaaksi. Se mikä toimii sinulla tai on mielestäsi parasta ei välttämättä ole aina edes mahdollista muille.   Ja jos nyt, et mahda uteliaisuudellesi mitään ja sinun on pakko tietää tahtooko se kotibileiden Pirkko lapsia tai olet ihmetellyt, että kuinka veljesi on seurustellut kymmenen vuotta ja missä ne ipanat viipyy niin tyydy siihen vastaukseen. Oli se sitten, vaikka pelkkä ”En”. Kaikki eivät välttämättä halua alkaa kertomaan sinulle, että ovat istuneet hedelmöitys hoidossa viimeiset pari vuotta turhaan. Tai ehkä he eivät halua loukata sinua sanomalla, että en pidä lapsista. Oli syy mikä hyvänsä, anna sen olla.    Ja en vihaa lapsia. En vain koe omia lapsia mun juttuna ja ainakin nyt ja se tunne on erittäin vahva. Mulla on maailman suloisin pieni kummipoika, jota näen nyt aivan liian harvoin. <3 Hän tulee olemaan vielä monta vuotta lapsi ja todennäköisesti aina kummitädin kullannuppu, joka ei tee mitään pahaa.. Niin silti mä odotan, että tuosta reippaasta pikku taaperosta tulee isompi, jotta voin kommunikoida hänen kanssaan ja, että hän ei olisi enää niin pieni lapsi. Vaan vähän isompi lapsi   Toivon, että kukaan ei loukkaannu kirjoituksestani. Jos joku ilmoittaa minulle haluavansa lapsia on se minusta pelkästään positiivista. Ei missään nimessä minulta pois, jos joku muu haluaa lapsia. Tämä on vain, minun henkilökohtainen tämän hetkinen tunne lapsi kysymystä kohtaan. 

23 kommenttia artikkeliin “MÄ EN HALUA LAPSIA

 1. Kukin taaplaa tyylillään. Mun mielestä kauheinta on hankkia lapsia vain siksi että muutkin tekee niin, se kuuluu asiaan.
  Voisi kuvitella että sellainen tekee kaikkien elämästä kurjaa.

 2. Tuli pahamieli kun luin tätä. Lapset on rikkaus! Itse en voi niitä hankkia, niin sitten sinä voisit!! Ja et tee! Et kunnioita selvästikään elämää. Suurin toiveeni olisi postiviinen raskaus testi!!!

 3. Hyvää pohdintaa! Kuten keskustelupalstoilta ym. voi huomata, ihmiset ottavat aika raskaasti kaikenlaiset päätökset ja teot, jotka poikkeavat heidän omistaan. Siksi nämä lapsi-, imetys-, parisuhde- ym. asiat herättävät aina niin paljon tunteita. Kaikilla olisi kyllä paljon kivempaa, jos kukin elelisi vaan sitä omaa elämää ja lopettaisi muiden elämänvalintojen arvostelun 🙂 Itsekään en juuri tällä hetkellä halua lapsia.

 4. Otan osaa, mutta se että sinä et voi biologisesti saada lapsia ei tarkoita, että kenenkään muun pitäisi vain koska he pystyisivät. Se nimenomaan on elämän kunnioittamista että ottaa tällaiset valtavat elämänmuutokset vakavasti ja kuuntelee itseään. Hän elää omaa elämäänsä, kunnioita sinä sitä ja keskity elämään omaasi. Ohjaa tuo energia vaikka adoptoimiseen tai sijaisvanhemmuuteen tai vapaaehtoistoimintaan ja anna jollekin lapselle, jota vanhemmat eivät halunneet tai josta eivät voineet pitää huolta, parempi elämä.

 5. Mä en oikeestaan tiedä haluanko lapsia.. Mulla se vaihtelee tosi paljon. Yhdessä vaiheessa kärsin kamalasta vauvakuumeesta, mutta onneksi se meni ohi 😀 Nykyään en tosiaan tiedä, mutta ainakaan en nyt hetkeen halua. Haluan ihan muita asioita elämässäni kuten matkustaa, opiskella ja näin.

  Tuo on kyllä kamalaa kun luulee olevansa raskaana. Mulla on tullut aina menkat ajoissa ja kerran ei tullut ollenkaan ja sillon tietenkin luulin olevani raskaana. Onneksi en ollut. Mutta olen myös päättänyt, että jos vahingossa tulisin ehkäisystä huolimatta raskaaksi niin kyllä lapsen pitäisin. Uskon tälläisiin juttuihin, että kaikealla on tarkoituksensa ja jos se lapsi haluiaisi ehkäisystä huolimatta tulla niin sitten tulisi 🙂

  Mun mielestä ei ole mitään outoa jos joku ei halua lapsia. Se on jokaisen oma asia eikä keneltäkään pois. En ymmärrä miksi ihmiset pitävät heti tyylii lapsien vihaajana ja sanovat, että kyllä se mieli vielä muuttuu.. :/ Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! 🙂

 6. Aika pinnallinen oot. Ensin postaat että haluut huulet ja sitten tästä oikein huokuu se että sulle ulkonäkö on ykkös asia. Lapset tuo elämään vaikka mitä vaikka tissit litistyisikin

 7. En komentoi ikinä, mutta ihan oikeesti. Mieti mitä kirjoittelet!!

 8. Mäkään en halua lapsia ja inhottaa ku lähipiiri tuomitsevat!

  – t.37 v nainen Kurikasta

 9. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa, mutta jokainen tekee elämässä ne omat päätökset ja saa elää niiden kanssa…

 10. Pitäisikö siis sinun mielestä minun hankkia lapsia, jotta sinulle tulisi parempi mieli? Eihän minun lapseni kuitenkaan siinä tapauksessa olisi sinun lapsesi ja muuttaisi sinun tilannetta.

  Olen hyvin pahoillani siitä, että sinä et voi saada lapsia.

 11. Kiitos anyymi kommentin lähettäjä vastauksestasi. Ajattelet samalla tavalla kuin minä ja toit sen hyvin esiin. : )

 12. Niin ottavat. Taidamme me suomalaiset kuitenkin olla aika kiihkeää kansaa (ainakin netissä), vaikka muuten olemmekin aika hiljaisia tai niin ainakin usein meistä kirjoitetaan.

  Ja niin olisi! Yritän pitää juuri tuollaista ajattelutapaa ja olen huomannut, että oma elämä on paljon helpompaa. Kiitos kommentistasi! 🙂

 13. Ihan varmasti jossain kohtaa vain tiedät haluatko lapsia tai tulee sellaiseen omaan elämään sopivaan kohtaa. Usein asioilla on aina tapan loksahdella paikoilleen. Ja niin tuon lapsia asiankin kanssa. Mulla on paljon ystäviä, joilla se kans vaihtelee tosi paljon. 😀

  Mulla on pillerit ja oon tosi tarkka niiden käytöstä. Menkat ei ees ollut myöhässä, mutta ne on mulla aina erittäin niukat. Niin tuli olo noiden oireiden takia, että mitä jos oon silti raskaana. Joillakin tulee vielä vähän vuotoja, vaikka olisivatkin raskaana. :0 No onneksi väärä hälytys!!

  En kyllä mäkään ymmärrä. Toi on toi monille niin herkkä aihe, että huhhuh..

  Kiitos ihanan pitkästä kommentista, tätä oli niin kiva lukea.<3

 14. En kertaakaan maininnut, että en haluaisi lapsia, koska kroppa "menisi pilalle". Teit tuon johtopäätöksen aivan itse. : )

 15. Ymmärrän täysin, mutta onneksi se on sinun elämäsi, jota sinä elät! Sanot kärkkäästi muutaman kerran takaisin niin eiköhän kyselyt pikku hiljaa ala hiipumaan. Tai ainakin toivon mukaan, tsemppiä sinne!

 16. Mä en halua lapsia, koska ihmiselämä on kuitenkin aikamoinen kärsimys kaikkine super turhine hullutuksineen. Jotenkin puistattava ajatus, että vääntäisin uuden kärsijän tälle saastuneelle tellukselle kyselemään elämän tarkoitusta. Jooei! Parempi, ettei tarvi syntyä ollenkaan.

 17. Hyvä, että pidät mielipiteestäsi kiinni! Ja on kyllä niin totta, että tämä elämä senkun vain etenee ja etenee enemmän kulutushysteriaan…

 18. Tämä teksti on kopioitu eräältä keskustelupalstalta missä käsiteltiin kyseistä aihetta. Tiivistää ajatukseni sanoiksi täydellisesti 😀
  ''Ja kun naisia aina parjataan niin kuinka moni 20-40-vuotias mieskään on kiinnostunut lopettamaan futiksen/lumilautailun/salilla käymisen/juoksun/golfin/tenniksen ja vaihtamaan tämän päivittäiseen vaunutteluun lähipuistossa? Lauantai-illan leffan/illanistujaisten/keikan/matsin/pelisession/saunomisen tilalle legolinnan rakentaminen ja purku, siivousta ja iltasatua? Töistä pois kotitöitä tekemään vähintään vuodeksi? Oman Spotify-listan vaihtaminen hevisaurukseen ja fröbelin palikoihin? Lomalla Valioliigan matsin tai Malediivien sijaan autoreissu Puuhamaahan ha Muumimaailmaan? Kavereitten synttäreiden ja tupareiden sijaan viikonlopuksi anoppilaan perunamaata kääntämään ja nurmikkoa leikkaamaan ja leikittämään lapsen serkkuja? Kavereiden häihin autolla vaippalaukku kainalossa ja kotiinlähtö viimeistään klo 19? Kesäpäivänä rannan ja terassin sijaan ohjelmassa hiekkalaatikolla istuminen, keinulle vauhdin antaminen ja oksennuksen siivoaminen auton takapenkiltä? Töistä ei lepäämään/harrastuksiin vaan kaasu pohjassa päiväkodille ja kokkaamaan?''

  – Eli tosiaankin lapset ei ole koskaan ollut ajatuksissani tai haaveissani, eikä tuttujeni lapsia nähdessä ole koskaan tullut sellainen olo että haluaisin lapsia. Lapset osaa olla ihan suloisia, mutta se ei ole syy tehdä niitä. Lampaat, hevoset ja puputkin on söpöjä, muttei mulla ole ikinä tullut sellainen olo että pakko saada. Ei kiitos!

  T. 25v nainen

 19. Kamalaa mulle oli jäänyt sulle vastaamatta! Anteeksi ja noin pitkän kommentin olit kirjoittanut!

  Vitsi repesin ääneen tuolle viimeiselle lauseelle. Joo mullakaan ei ole marsuja, vaikka ne onkin musta aivan valloittavia ja söpöjä. 😀

  Ja kaikki nuo valinnat ovat jokaisen omia valintoja. Ei tulisi lapsettoman tuomita äitejä eikä äitien lapsettomia. Se on täysin turhaa. Jokainen eläköön niinkuin haluaa!

 20. Tämä menee mun silmissä samaan kategoriaan, kuin WTD :n Natan kirjoitus minne olit kommentoinut. En ymmärrä miten joku nainen ei voi haluta lapsia. Minusta naiseuteen kuuluu äitiys!

 21. Sinä saat olla tuota mieltä, mutta minusta lapsettomuus ei tee kenestäkään vähemmän naista tai ole mikään naiseuden mittari. Ei lapseton mieskään ole minusta vähemmän miehekäs.

Vastaa

Siirry sivun alkuun