ONKO PIENIPALKKAINEN KÖYHÄ?

Sain varsin tunteita herättävän kommentin  postaukseeni mikä sai minut pohtimaan köyhyyttä. Opintotuki postauksen voit lukea tästä. Kuka on oikeasti köyhä? Mikä on oikeasti köyhyyttä? Moni Afrikan lapsi on köyhä ja sen moni varmasti ymmärtää konkreettisena esimerkkinä, mutta mitä tarkoittaa köyhyys Suomessa? Monesti pienipalkkaiset mielletään Suomessa köyhäksi. Monesti opiskelijat ja opiskelijaelämä mielletään köyhäksi. Mitä sitten tarkoittaa, että on köyhä? Tekeekö pienipalkkatulo sinusta köyhän? Missä menee raja, josta tietää, että on köyhä? 

 
Minä olen tehnyt useita vuosia töitä niin sanotussa pienipalkkaisessa työssä. En ole kertaakaan noina vuosina kokenut itseäni köyhäksi. Nyt elän opiskelijaelämää ja tulot ovat pudonneet todella paljon. En ole silti kokenut itseäni köyhäksi. Opiskelija elämä ei ole minulle merkki köyhyydestä, itseasiassa se on minulle todella merkittävä elämänvaihe, josta aion ottaa kaiken irti.
 
Onko monille köyhyys pikemminkin tunnetila? 
Tiedän, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella ja painotan, että näillä seuraavilla ajatuksilla ei ole mitään tekemistä heidän kanssaan. Mistä haluankin kirjoittaa ja toivottavasti herättää keskustelua on seuraava: Usein pienipalkkaiset ihmiset mielletään köyhiksi. 

Minusta se on todella outo ajatusmalli. Jos ihminen itse pärjää tuloillaan (tuolla ”pienellä palkalla”) ja on tyytyväinen elämäänsä niin miksi tällainen ihminen olisi mitenkään köyhä? Eihän hän ole köyhä, jos hän tulee hyvin toimeen työstä saamalla palkallaan ja kokee itse elävänsä mukavaa elämää?

 
Mistä johtuu, että usein pienipalkkaiset usein leimataan köyhiksi? Miksi vertailemme näin paljon? Kyllä esimerkiksi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistökin on köyhä, jos häntä verrataan esim Microsoft-ohjelmiston luojaan Bill Gatesiin. Aika ääri esimerkki tiedän, mutta oikeasti olen miettinyt, että jos kaikki Suomen ”pienipalkkaiset” leimataan köyhiksi niin aika paljon on Suomessa köyhiä. Aika moni opiskelija, myyjä, tarjoilija, kampaaja, siivoja, baarityöntekijä, vartija, lähihoitaja yms. on tällöin köyhä. Ja nämä esimerkit nyt putkahtivat ensiksi mieleeni ja aloja, missä on samanlainen palkka taso on varmasti useita kymmeniä lisää. 
 
Minusta monelle köyhyys tunnetila. Moni kokee olevansa köyhä, koska on pienipalkkaisessa työssä, vaikka tulisi aivan hyvin toimeen tuolla palkallaan. Pieni palkkaisuus on median ja iltalehtien lempi sana, koska raha herättää tunteita ja uutinen saa, sillä esimerkiksi ”pienipalkkaisimmat ammatit,  helposti paljon näkyvyyttä. Pienipalkkaisuudesta jaksetaan siis muistutella ihmisiä usein ja varmasti muistutellaan jatkossakin.
Moni kokee olevansa köyhä, vaikka olisi kiva asunto, puoliso, auto ja muutaman kerran vuodessa heitettäisin pari hassua ulkomaan matkaa. Onko tämä köyhyyttä? No minusta ei ole ja minusta on, jopa vaarallista, kun ihmiset yhdistävät pienipalkkaisuuden köyhyyteen. Ne ovat minusta kaksi täysin eri asiaa. Köyhyys on sitä, kun ei oikeasti riitä rahaa, kun elämiseen ja oikeasti pitää katsoa, mitä sieltä kaupasta ostetaan. Ei köyhä shoppaile halvemmissa esimerkiksi halvemmissa massamuoti vaateketjuissa. Köyhä ostaa edullisempia vaatteita tarpeeseen, vaikka hankkisikin ne samoista massamuoti kaupoista. Köyhä ostaa oikeaan tarpeeseen ei tyydyttääkseen materia himoa ”pakko saada uudet muodin mukaiset housut.” Ei köyhällä ole rahaa shoppailla tai käydä esimerkiksi ulkona syömässä.
Enkä tarkoita, etteikö myyjä tai vartija voisi olla köyhä. Voi varmasti olla. On varmasti monia esimerkiksi monen lapsen yksinhuoltaja äitejä, joidenka rahat eivät vain tunnu riittävän kuukaudessa kaikkiin menoihin. Jos tälläinen ihminen kokee olevansa köyhä on se minusta täysin selvää. Kuluja on silloin oikeasti kuukaudessa enemmän. Köyhä voi olla myös, vaikka jos on tullut maksuhäiriö merkintä ja takana on suuret lainat, joidenka takaisin maksu haukkaa pienestä palkasta suurimman osan. Esimerkkejä on lukuisia erilaisia nämä kaksi nyt tulivat, vain mieleeni. Ehdottomasti pieni palkkainen voi olla köyhä, tilanteita on niin paljon erilaisia!

 

Minusta silti tuntuu, että todella moni pitää itseään köyhänä, vaikka oikeasti elämässä olisi kaikki kohdillaan taloudellisestikin. Köyhyyttä ei kuitenkaan ole se, että et pysty ”pienellä palkalla” joka päivä syömään ulkona, ostamaan, joka sesongin uusinta merkkilaukkua tai ostamaan uuden karheaa Mersua pihalle. Köyhyyttä ei ole jos välttämättä haluat asua todella hyvällä sijainnilla remontoidussa kalliissa asunnossa ja maksaa kallista vuokraa, joka on yli puolet tuloistasi. 

Silloin olet pienipalkkainen, jonka menot ovat kohtuuttoman suuret palkkaasi nähden. Et ole köyhä tuolloin ja olet tehnyt oman tietoisen valinnan asumisen suhteen.

 
Halusin kirjoittaa tästä asiasta, koska minusta on harmillista, että moni ”pienipalkkainen” tai oikeastaan normaali palkkainen kokee itsensä todella pienipalkkaiseksi ja tätä myöten köyhäksi. Minä en ole myyjä uran aikana edes pitänyt palkkaani pienenä, ihan normaalina. Aina tottakai se oli voinut olla isompi, mutta hyvin sillä pärjäsi ja kivasti eleli. Nautin silloin elämästä ihan samalla tavalla, kuin nytkin. Väittäisinkin, että osittain tuollainen köyhyys ajattelu on omasta asenteesta kiinni. Jos vertaat itseäsi koko ajan muihin ja heidän ”parempi palkkaiseen elämään” varmasti olo voi tuntua köyhemmältä.  Minusta olisi kuitenkin hyvä olla tyytyväinen omaan työhön ja palkkaan, koska joskus voi tulla sellainen tilanne elämässä, kun sitä työtä ei ole. Silloin sitä varmasti tietää hyvinkin nopeasti, mitä se köyhyys oikeasti tarkoittaa, kun sitä rahaa ei ole, eikä  edes sitä ”pientä palkkaa” tule mistään. 
 

Tämä  postaus on kirjoitettu oman iän ja elämän kokemuksen perusteella. Lähtökohtana se, että minulla ei esimerkiksi ole lapsia. Tilanteita on monia, jos on itse sairas, lapsia, vanhoja velkoja, yritys mennyt konkurssiin yms. Jokainen tietää itse milloin on oikeasti köyhä. Uskon, että on monia, joilla ne rahat eivät oikeasti riitä siihen elämiseen. Haluaisin herätellä tällä postauksella heitä, joilla on raha asiat oikeasti aika mallillaan ja pitävät/nimittävät itseään köyhiksi.  

Älä siis tee tieten tahtoen itsestäsi köyhää, sillä köyhyys ei ole kaikille tunnetila. Joillekin se on osa arkea ja se on todellisuus. 

20 kommenttia artikkeliin “ONKO PIENIPALKKAINEN KÖYHÄ?

 1. Täyttä asiaa koko postaus! Köyhyys on monelle niin pelkkä tunnetila. Mahtavia ajatuksia ja postauksia tullut viime aikoina.

 2. moni "pienipalkkainen" tai oikeastaan normaali palkkainen kokee itsensä todella pienipalkkaiseksi ja tätä myöten köyhäksi – JUURIKIN NÄIN. Etenkin, kun Suomessa kateus vallitsee!

 3. Olen köyhästä perheestä ja rahasta on aina ollut tiukkaa. Koulussa minua oikeasti suututtaa, kun ihmiset, joilla on oikeasti rahaa huutelevat tuolla olevansa köyhiä. Koetaan olevan köyhä, vaikka tehdään lomamatkoja ja ostellaan paljon vaatteita.
  Olen välillä istunut koulun vessassa itkemässä, kun ei ole ollut rahaa ostaa koulun kahvilasta muiden mukana evästä…

 4. Ulkonäkö voi pettää. Toisessa postauksessa poseeraat farkuissa ja pitsiliiveissä ja sitten, susta tulee ulos tälläistä tekstiä.
  Vaikutat todella kauniilta myös sisäisesti, ulkoisen kauneuden lisäksi. Tällaisia pohtivia ja kantaa ottavia tekstejä on mukavan erilaista lukea kaiken maailman "ostin uuden Chanelin" postauksien lisäksi.

  Lisää näitä ja ihanaa aurinkoista päivää!

  – Liisa, Kuopio

 5. Todella hyvä postaus ja olen kanssasi aivan samaa mieltä!

  Kulutus- ja matkustelukeskeisessä yhteiskunnassa on helppoa tuntea olonsa "köyhäksi", vaikka olisi katto pään päällä, ruokaa kaapissa ja tilillä riittävästi rahaa laskujen ym. menojen hoitamiseen.

 6. Tänä päivänä eletään yltäkylläisyydessä ja moni nuori nainen kokee itsensä köyhäksi, jos ei ole varaa silikonien ottamiseen, matkusteluun ja shoppailuun…

 7. Minä olen köyhä. Minulla ei ole rahaa viikonloppuisin lähteä ulos juhlimaan. Naistenlehdetkin maksavat melkein 10€. Blogit on hyviä ku niiden lukeminen on ilmaista. Oli myös ilahduttava lukea tälläistä tekstiä. Kiitos sinulle.

 8. Ihanaa että sain näinkin hyvin ajatuksesi juoksemaan Siiri!:D Sait oikeastaan auottua mun ajatuksia tästä kun minähän kommentin kirjoitin;) Ja toisaan mietin miten köyhä luokitellaan! Sen tiedän että se voi lähtee oikeesti tunnetilasta. Mutta niin, kiitos tästä postauksesta:)

 9. Toi kateus asia on kyllä meidän kansan ongelma valitettavasti :/ ei pitäisi kadehtia vaan keskittyä omaan hyvään !

 10. Mun sydämestä otti ku luin sun kommentin . Ihanaa, että kommentoit, vaikka aihe on varmasti sinulle arka.<3 toivon sinulle kaikkea hyvää vaurautta ja onnea. Toivon että tilanteesi muuttuu ja tulevaisuutesi on paras mahdollinen <3

 11. Sulla on oikeesti todella hyviä sekä perusteltuja mielipiteitä! 🙂 Sun kanssasi sais varmasti hyvää keskustelua aiheesta kuin aiheestaa. Tykkään kovasti lukea näitä tekstejä. Itse oon ollut pienituloinen ja tuun varmaan taas jossain vaiheessa olemaan, mutta ei se köyhyyttä välttämättä tarkoita. Jos on varaa perus arkeen kuten ruokaan, lääkkeisiin sekä muihin pakollisiin menoihin ei ole mielestäni köyhä. Hyvää pohdintaa jälleen!

 12. Kiitos! Kiva, että jaksoit kommentoida. Mukavaa, että olet samaa mieltä. Minusta tämä kulutus hysteria ja tämän päivän "tarpeiksi" ovat nousseet ripsienpidennykset, merkkivaatteet yms..

 13. No nimenomaan. Juuri kommentoinkin, että tämän päivän tarpeeksi on juuri noussut silarit ja ripsien pidennykset!

 14. Lehdet ovat kyllä nykyään tosi hintavia.. Enkä itsekään osta niitä. Kiva, että blogini viihdytti sinua. Toivottavasti ilahduttaa jatkossakin. 🙂

 15. Olin luonnostellut tätä postausta jo jonkin aikaa, mutta kommenttisi jälkeen jokin lamppu syttyi päässäni ja sain ajatukseni jäsenneltyä ja järjestettyä paremmin! Ja rajattua aiheen kahteen. Alkuperäinen raakaversio oli paljon laajempi ja nyt (kiitos sinun) sain tämän postauksen ulos ja yksi mehevä luonnos odottaakin luonnoksissa.
  Kiitos itsellesi, kun kommentoit ja selkeytit ajatukseni pitkällä kommentillasi! 🙂

 16. Voi kiitos. 🙂 Näitä tekstejä olisi kyllä huomattavasti tylsempi kirjoittaa, jos ei näistä seuraisi vuorovaikutusta ollenkaan. Mä tuun olemaan pienituloinen nyt seuraavat pari vuotta opiskelujen takia ja sen jälkeen kuka ties, mikä on tilanne. Mutta vaikka "joutuisinkin" takaisin perus myyjän töihin olisin silti onnellinen, että on töitä ja riittää rahaa elämiseen. Ei onnellisuuden tunteen kokeminen tarvitse onneksi isoja tuloja. 🙂

Vastaa

Siirry sivun alkuun