VALINTOJA, VALINTOJA

Pari postausta sitten puhuin opintotuesta pohdin voiko opintotuella elää? Jos postaus jäi väliin, voit lukaista se tästä. Tulin postauksessa siihen tulokseen, että opintotuella eläminen on suurissa määrin mahdollista, mutta se on omista valinnoista kiinni. Valintoja, valintoja. Yllättävän moni  asia on niistä omista valinnoista kiinni jos alkaa tarkemmin ajatella asioita. 

 
Omasta elämästäni esimerkki. Minulla oli matikan koe. Tiesin koko kurssin ajan, että matikka vaatisi minulta extra ponnisteluja, koska se ei tosiaankaan ole vahvuuteni. Tiesin, sen jo sen jälkeen entistä kirkkaammin, kuin istuin matikan kokeessa ymmärtämättä tehtävistä juurikaan mitään. Tiesin, että kokeen uusinnan olevan suoraan syysloman jälkeen. Silti olin itse valinnut olevani syysloman töissä täydellä työviikolla. Tiesin, että tämä työviikkoni sijoittuisi suoraan Hullujen päivien jälkeiselle viikolle, jossa olin myös koulun päälle joka ilta töissä (ja tottakai täysillä tunneilla). Olin myöskin arvellut, että pitkästä aikaa tällainen työ repäisy ja koulun yhdistäminen vaatisi omat veronsa. Olisin varmasti väsynyt. Kuitenkin näinä kiireisinä viikkoina löysin vielä todella kivan oloisen työpaikka ilmoituksen, johon halusin hakea. Pääsin haastatteluun ja sain työn. Sovin, että aloitan työt heti ja otin itse useita vuoroja uudesta työstä, jotta pääsisin siitä kärryille mahdollisimman nopeasti. Sairastuin myös flunssaan tuona ”syyslomana”, se ei ollut oma valinta, mutta aina ei kaikki asiat tapahdukaan omista valinnoista johtuen. 
Onko siis ihme, että myös matikan uusinta meni myöskin penkin alle? No ei ole, mutta valintoja, valintoja. Minä halusin tehdä töitä paljon ja koko loman ajan. Minä ajattelin, että ihanaa tilaisuus tehdä extra rahaa ja tienata. Minä myöskin halusin palavasti tuon uuden työn ja näin mielessäni itseni siellä töissä. Loin tavallaan itse kiireeni ja väsymykseni ja jätin näin vähemmän aikaa opiskelulle. Sain kärsiä siitä seuraukset. En valita olen tyytyväinen valinnoistani, sillä nyt minulla on ihana, uusi  ja mielenkiintoinen työ, joka sopii täydellisesti opiskelujen ohelle. Jostain se täytyi kuitenkin alottaa ja nyt perehdytys sattui itselleni jo kiireisten viikkojen perään. Minä kuitenkin halusin ja minä valitsin. 
 
Tosi moni asia on oikeasti niistä omista valinnoista kiinni. Minä aika hyvin ymmärrän omat valintani ja niiden seuraukset. Nyt esimerkiksi minulla olisi ollut opiskelijabileet, joihin olisi ollut ihana lähteä. Minä en mennyt, koska koen nyt matikan kertaamisen tärkeämpänä ja tein uudessa työssäni ensimmäisen oikean työpäivän. Minä olisin voinut valita aikaisemmin tehdä lomalla vähemmän töitä ja olisin ehkä päässyt uusinnasta läpi, mutta minä valitsin toisin. Minä valitsin näin ja olen edelleenkin tyytyväinen valintaani. 
 
Aina eivät omat valinnat miellytä tai monesti ei edes mietitä, että tilanteesta A ollaan tultu tilanteeseen B ja syy siihen olisi itsessä. Ennen kuin langetaan valittamaan tilanteen epämiellyttävyydestä kannattaisi miettiä niitä omia valintoja. Mikä johti siihen pisteeseen ja miten siitä pääsee pois? Ei syyttää tilanteesta, vaikka poikaystävää, opettajaa, äitiä tai kaveria. Tottakai sellaisiakin tilanteita on, mutta yleisesti ottaen ei se ”syyllisen etsiminen” poista ongelmaa. Se, että alkaa toimia ja tekemään uusia valintoja usein ratkaisee ongelman. 
Täällä viikonloppu on pyhitetty matikan opiskelulle (kolmas kerta toden sanoo) ja töille eli uuden työn oppimiselle. Kuulostaa ehkä tosi tylsältä viikonlopulta, mutta täytyy sanoa, että olen täysin tyytyväinen viikonlopun vietto valintaani. Ihanaa viikonloppua kaikille! 🙂

4 kommenttia artikkeliin “VALINTOJA, VALINTOJA

  1. Kirjoitat tosi paljon omista epäonnistumistasi, mutta tosi kannustavalla tavalla. Näitä on ihana lukea. Tosi kannustavia tekstejä! Tsemppiä matikkaan! : ))

  2. Juurikin näin, elämä (ja opiskeluelämä) on valintoja täynnä ja itsehän me ne ratkaisumme teemme! Itse valitsin aikanaan niin, että menin aina mieluummin töihin (tekemään rahaa) kuin opiskelijabileisiin (tuhlaamaan rahaa) 🙂

  3. Juuri näin! Jokainen tekee omansa ja pelaa niiden mukaan. 🙂 Mä oon koittanut yhdistää töissä käymisen ja välillä käynyt ulkona ja ollut menossa mukana. Onneksi Etelä-pohjanmaalainen nuukuuteni on aina läsnä ja en ole onnistunut hirveästi tuhlailemaan bileissä. 😀

Vastaa

Siirry sivun alkuun