VOIKO OPINTOTUELLA ELÄÄ?

Nyt on opiskelijaelämä aloitettu ja olenkin huomannut, että opiskelijoiden mieltä painaa monesti tenttien lisäksi yksi asia ja se asia on raha. Rahasta puhutaan melkein päivittäin: ”Ei ole rahaa”, ”Onneks opintotuki tulee” ovat varsin tuttuja lauseita koulun käytävillä. Monille opiskelijoille (niinkuin itsellenikin) osa kuukauden tuloista tulee opintotuesta. Välillä kuuluu valitusta siitä kuinka opintotuki on liian pieni eikä se riitä elämiseen. Olen huomannut, että moni opiskelija valittaa, ettei sitä rahaa ole. Olen myöskin huomannut, että moni näistä samoista opiskelijoista kuitenkin on aina menossa uusimpiin opiskelijabileisiin. Minäkin usein päästän suustani lauseita ”ääh minulla ei ole rahaa” tai ”tililläni on 12euroa”. Jälkimmäinen lause usein pitääkin paikkansa, sillä palkan tai tukien tullessa siirrän rahojani säästöön. Säästötililtä siirrän tarpeen mukaan rahaa käyttötililleni. Miksi teen näin? Jotta välttyisin pahimmilta impulssi ostoksilta ja se on, vain minun tapani käyttää rahaa.

 
Palataan kuitenkin otsikkoon. Voiko opintotuella elää?
Vastasin tähän, että se riippuu ihan sen opintotuen käyttäjästä. Jos joka opiskelijabileisiin on pakko päästä ja niissä kuluu paljon rahaa kerralla niin ei varmaan sitten se opintotuki riitä koko kuukaudeksi. Tai sitten se opintotuella eläminen on sitä hetkessä elämistä, kun mieluummin panostetaan kokemuksiin esimerkiksi opiskelijabileisiin ja siellä nesteytykseen, kuin mieluummin esimerkiksi monipuoliseen ja terveelliseen ruokaan. Minä en sano, että mikä näistä olisi oikea tapa.  Jokaisen rahasta valittavan olisi kuitenkin sitten hyvä miettiä mihin ne omat opintotuet ovat kuluneet. Loppupeleissä nämä ovat kuitenkin valinta kysymyksiä ja jokaisen omia valinta kysymyksiä. 
Opintotuki on oikeasti hieno asia ja jokaisen opiskelijan olisi hyvä arvostaa sitä. Jos opintotuki ei sitten riitä siihen omaan elämiseen niin sitten olisi hyvä hakea töitä. Tällä hetkellä mielestäni juuri opiskelijoille on parhaimmat työllistymismahdollisuudet, koska monet yritykset hakevat juuri osa aikaisia työntekijöitä. Tänä päivänä valitettavasti monet yritykset myöskin kannattavat politiikkaa, jossa he mieluummin palkkaavat monia työntekijöitä osa aikaisiksi vakituisten ja täysi päiväisten työntekijöiden sijaan. Tämä on kuitenkin opiskelijoille iso etu ja mahdollisuus löytää töitä koulun ohelle.

 

Asumiskustannukset ovat kaikilla erilaiset ja ne tottakai vaikuttavat monilla siihen paljonko opintotuesta jää käteen. Tuntuu ehkä hieman kylmältä todeta tähän, että ne ovat taas jokaisen omia valinta kysymyksiä. Kaikki tietävät miten sijainti, asunnon koko tai kunto vaikuttavat asumiskustannuksiin mikä monella opiskelijalla on vuokra. Aina ei ole edullisia asuntoja edes tarjolla, mutta aina on mahdollista muuttaa myöhemmin edullisempaan asuntoon. Muutto vaatii vaivaa, mutta varmasti siinäkin säästää pidemmän päälle.
 

Opintotuki on tarkoitettu tukemaan opiskelua. Se ei ole tarkoitettu tukemaan kenenkään ryyppäämistä. Oman kokemuksen mukaan, kun säästin asuntoa minulle jäi suurin piirtein saman verran rahaa ylimääräistä kuukaudessa (joskus enemmän, joskus vähemmän), kun nykyään saan opintotukea. Minä elin tuolla rahalla tuolloin ihan hyvin. Toki se vaati viikon ruokien suunnittelua ja ei sieltä kaupasta nyt mitä tahansa voinut kantaa kotiin, mutta hyvin sillä sai tehtyä monipuolista ruokaa. Eikä tarvinnut edes puurolla kitkutella, vaikka se onkin ehkä kukkaro ystävällisin aamupalavalinta oli sitten opiskelija tai ei. Mainitakseni vielä asuin tuolloin Taka-Töölössä eli vuokrakin oli ihan kohdillaan silloin. Enkä minä joka viikonloppua viettänyt kotona istuen. Kävin ulkona, näin ystäviä, mutta kiinnitin huomiota rahankäyttööni.

Toistaakseni miljoonannen kerran jokainen tekee omat valintansa ja jokaisella on omat lähtökohtansa (asumistilanne, perhetaustat, työtilanne yms.), mutta minä pystyisin elämään opintotuella enkä minä saanut kotoa rahallista avusta elämiseen.

Tällä hetkellä kuitenkin koen, että olen vanhempi. Olen elänyt elämässäni jo sen vaiheen, jossa jokaista pennosta piti laskea ja ostosta miettiä tarkkaan. Olen 24-vuotias ja nyt palannut kouluun. Minusta on jopa mukava olla töissä koulun ohella, koska olin kuitenkin monta vuotta täyspäiväisenä työelämässä. Minulle työ tuo turvaa ja raha mukavuuksia. Minulle on mukavuus laittaa rahaa kuukausittain säästöön ja säästössä olevat pennoset tuovat turvaa. Nyt en varmastikaan edes osaisi elää vain tukien tuomilla tuloilla, koska olen tottunut kuluttamaan. En sanoisi, ettenkö pystyisi siihen uudestaan, mutta uskon, että se vaatisi kyllä todella todella paljon totuttelua.

Ja vaikka en pystyisikään onko sen niin väliä, koska minä olen päättänyt tehdä töitä koulun ohella. Ehkä tämä postauksen sanoma onkin, että opintotuella mielestäni kykenee elämään, jos osaa oikeasti supistaa omista menoistaan ja käyttää rahaa suht järkevästi. Opintotukea tulisi osata arvostaa se on kuitenkin opiskelijalla ilmaista rahaa. Minua henkilökohtaisesti ärsyttävät ne ihmiset, jotka valittavat tukien pienuudesta taukomatta, mutta kuitenkin kuluttavat sen turhuuksiin.
Ei sen elämän tarvitse olla pelkkää säästämistä ja kitkuttelua, mutta miksi monelle tuntuu olevan niin vaikea hankkia töitä lisätulojen saamiseksi?

Moni varmasti ajattelee ”ei kaikkien ole helppo saada tai löytää töitä”. Ei varmasti olekaan, mutta eikö olisi hyvä aloittaa työnhaku jo nyt jos töitä tarvitsee? Koulukaan ei kestä ikuisesti ja koulu ei  valitettavasti takaa työpaikkaa. Työnteko pitäisi ajatella etuna ja omana hyötynä ei vastenmielisenä asiana. Jos itse omistaisin yrityksen ja palkkaisin uusia valmistuneita opiskelijoita töihin valitsisinko mieluummin työnhakijan, jolla on koulutuksen lisäksi jo kokemusta työn teosta vai työnhakijan, jolla on vain koulusta paperit? Valitsisin työnhakijan, jolla on kokemusta työelämästä enemmän (ja ajatellaan nyt, että muuten nämä kaksi työnhakijaa olisivat kyvyiltään yhtä vahvoilla).

Kaikki työ oli se sitten siivoamista, myyjän työ, tarjoilua, joulu apulainen postissa yms. ovat tärkeää työtä. Jokaisesta työstä myöskin saa työkokemusta. Vaikka se työkokemus olisikin täysin eri alalta, kun kyseiseen työpaikkaan haetaan se mielestäni näyttää työntekijän sinnikkyyttä ja ehkä jopa laajempaa maailmankuvaa.  Työntekijä, joka on ”kärvistellyt”, vaikka koulun ohella lomat työssä, josta ei ole pitänyt tai ei ole vain kokenut omana juttuna osaa varmasti arvostaa uutta työtä ehkä vähän enemmän, kuin työntekijä, joilla ei ole vertailukohdetta.

Joten haluaisin, että ihmiset arvostaisivat opintotukea. Jokainen saa käyttää sitä omiin menoihinsa  ja kuluihinsa niinkuin haluaa. Ja jos tuntuu siltä, ettei se opintotuki riitä niin otetaan sitten sitä opintolainaa (mitä tarjotaan pankeista loistavin eduin) tai hankitaan työtä, mistä saadaan lisätienestejä omien menojen ja kulujen kattamiseen.

Opintotuella voi elää on sinusta kiinni miten sillä elät! 🙂

29 kommenttia artikkeliin “VOIKO OPINTOTUELLA ELÄÄ?

 1. Todella asiallinen kirjoitus ja olen kanssasi täysin samaa mieltä! Hienoa, että kirjoitit aiheesta ja vielä tuoreen opiskelijan silmin! Onnea ja menestystä kouluun! – Harri

 2. Tää oli hyvä postaus. Rahassa on loppujen lopuksi lähes aina kyse priorisoinnissa. Siitä, mihin itse kukin haluaa käyttää rahansa. Jos haluaa juoda paljon ja joka viikko, niin tottahan siihen menee rahaa. Jos haluaa harrastaa koulun ohessa niin siihenkin menee rahaa. Mulle ruoka on tärkeetä ja panostankin hyvään sapuskaan. Koen, että opintotuki riittää ihan hyvin elämiseen. Jos miettii etukäteen mitä ostaa, niin pystyy välillä jopa käydä ulkona syömässä tai tehdä muuta rahaa vaativaa.

  ♥: Linda/Revontulipalo

 3. Ihan samaa mieltä! Vitsi sulla on hyviä kirjoituksia. Vaikutat niin järkevältä tyypiltä ja moni nuori tyttö toivottavasti ottaa susta mallia! :)<3 – Paula

 4. JOS EI HALUA MENNÄ MAALLE OPISKELEMAAN NIIN TUET EIVÄT TOSIAANKAAN RIITÄ. KAMPISSA JOS ASUU NIIN VUOKRAN JÄLKEEN JÄÄ JUST RUOKAA RAHAA. OPINTOTUELLA EI TOSIAANKAAN ELÄ!!!

 5. Tosi hyvä teksti asiasta ja kauniita kuvia. Sun tekstejä on aina kiva lukea, kun jaksat selvästi kiinnittää huomiota niiden ulkoasuun! :))

 6. Opintoraha on 225 euroa verojen jälkeen. Mun vuokra on 257 euroa. Asumistukea en enää saa, koska systeemi muuttui ja mun poikaystävä on velvollinen elättämään mua. Opintotuella ei voi enää elää. Mä elin sillä monta vuotta.

 7. No ei, mut ei oo varmaan myöskään ihan kohtuullista olettaa, että muuttaisin pois siksi, että yhtäkkiä en enää saakaan asumistukea.

 8. Annin kommenttia ajattelin itsekin, mutta toisaalta opintotuki muutoksesta ilmoitettiin. Ja jos muuttaa erilleen saa jopa isompaa asumistukea, kuin ennen. Opintotuella vois siis elää jos asuu yksin! 😀

 9. Hyvä kirjoitus! Ajattelen samoin. Opiskelu aikoinani monet, vain juhlivat rahansa ja olivat aina valittamassa tai pummimassa vanhemmiltaan rahaa elämiseen….

 10. Todella hyvä kirjoitus ja sai ajattelemaan!:D Mä en pystyisi elämään pelkällä tuella, koen työnteon niin tärkeäksi ja siis no oon tottunut myös kuluttamaan:'D No itse en haaveile opiskelusta tällä hetkellä, mutta varmaan palaan sinne koulunpenkille joskus kunhan tietäisin mitä haluaisin tehdä. En kyllä osaa sanoa itse pystyisinkö elämään opintotuella koska en ole koskaan opiskellut, tietty opiskelin peruskoulun jälkeen ammattikoulussa mutta silloin asuin vielä porukoilla:'D

  Mä en lisäksi ymmärrä miksi suomen yliopisto ja amk on yhdistetty niin vahvasti siihen bilettämiseen ja ryyppäämiseen. Mä en itse pystyisi bilettämään aamuyöhön ja heräämään kahdeksaan kouluun, en voisi edes bilettää siihen puoleenyöhön että pääsisin sängystä ylös aamulla. Joskus kun hain opiskelemaan niin ystäväni sanoi että siihen tottuu, no en hemmetissä tottuisi kun töihinkin on vaikea herätä jos on ihan vaan muutaman lasin viiniä ottanut:D Ja vielä se, kun tosiaan moni sanoo että ei oo rahaa, opsikelijabudjetti ym…

  Asian vierestä mutta sanon silti.. Eilen just puhuttiin miehen kanssa kaikesta mahdollisesta, esim miten muka luokitella rikas ja köyhä. Itse oon pienituloinen mutta en koe olevani mikään köyhä, kyllä se vaan tulee sieltä korvien välistä, rahankäyttö itsessään määrittelee sen. Tässä voisin sanoa samaa, kannattaa miettiä miten sen tuenkin esim käyttää. En tiedä tuista mitään kun en tosiaan oo koskaan hakenut tukia koska en opiskele, mutta tuo nyt pätee ihan joka asiassa.:D Onhan nykyään kaikki kallista mutta silti.. Meni taas ihan ihme selittämiseksi ja asian vierestä mutta siis, ajatuksia herättävä teksti!

 11. Kiitos kommentistasi. Olen miettinyt asiaa aikaisemminkin, mutta nyt teki mieli asiasta avautua.

 12. Ei ole minustakaan. Oikeastaan olisi kohtuullista jos ne maltillisesti nousisivat joskus, koska elinkustannukset nousevat ja hyödykkeiden hinnat nousevat myöskin pikku hiljaa.

 13. Kiitos, kun jaksoit kommentoida! Juuri nimenomaan sait ajatuksestani kiinni. Ja jos pystyy priorisoimaan hyvin elämisen, siitä voi jäädä ylikin rahaa ns. hupeihin.
  Jokainen priorisoi kuitenkin erilailla ja painottaa milloin mikäkin on tärkeintä. Itsekin mieluummin panostan hyvään ruokaan. 🙂

 14. Kiitos paljon. Kuvien idea tuli "rahapuusta", vaikkei tämä minun kasvini rahapuu olekaan. 🙂

 15. Hei Anni, että toit tuon opintotuen muutoksen tuoman nurjapuoli aspektin mukaan. En ottanut sitä tähän ja olen tietoinen muutoksesta. Monilta se leikkasi tukia paljon, mutta monella tuet kasvoivat. Kolikossa on aina kaksi puolta. Ymmärrän kuitenkin muutoksen taustalla pyörivät tekijät ja, vaikka muutos oli valitettava se koettiin tarpeelliseksi.

  En haluaisi olla ihan anonyymi kommentoijan kanssa samaa mieltä, mutta tavallaan olen. Muutoksesta ilmoitettiin kuitenkin hyvissä ajoin, vaikka muutos erilleen muutosta tuntuisikin kohtuuttomalta. Jos asuisit yksin saisit myös asumislisää ja tämä on nyt niitä valinta kysymyksiä olisi lopputulos mieluinen tai ei.

  En tiedä maksatteko vuokranne puoliksi ja onko se kokonaisuudessaan 550euroa? Jos on, se on todella edullinen vuokra asui sitten missä päin Suomea tahansa. Ennen asumislisä taisi olla jotain 250 euron luokkaa jos en väärin muista?

  Se ei kuukaudessa tarkoita kovin montaa työpäivää, että töistä saisit tienattua saman verran käyttörahaa.
  Ja varmasti tiedät tämän itsekin. Haluan vain perustella kantani. Muutoksesta ilmoitettiin ja valitsin asua avoliitossa poikaystäväsi kanssa. Myöskin minusta turhaan ajatellaan, että "puoliso olisi velvollinen elättämään toista". Ei ole. Asiasta voidaan yhdessä keskustella kun tiedetään tilanne ja miksi asumistukea ei saa. Voi olla, että kumppani haluaa maksaa enemmän tai sitten ei. Aina on kuitenkin mahdollista hankkia töitä tai ottaa sitä opintolainaa niin kumppanin ei tarvitse elättää toista.

  Kiitos kommentistasi. Aloin oikeen pohtimaan asiaa niin tuli pitkä vastaus. 🙂

 16. Juuri tähän kysymykseen tein pitkän pohdinnan edelliseen kommenttiin. Kiitos myös sinulle, kun jaksoit kommentoida ja tuoda oman mielipiteesi asiaan! 🙂

 17. En tuomitse sitä, että juhlii koko tukensa menemään, mutta se valittamisen kyllä tuomitsen. Silloin pitäisi tehdä asialle jotain.. ja itse.. ei äidin tai isin..

 18. Wow mikä pitkä kommentti, KIITOS. 🙂 <3 Mä en tässä elämäntilanteessa halua elää pelkällä opintuella. Haluan, että on rahaa mennä ja tehdä ja säästää..

  Ihanaa, kun otit ton biletys pointin, koska oon pitkään luonnostellu tosta aiheesta postausta. Mulle oli suoraan sanotusti aika moinen shokki, että tän opiskelijaelämän voi viettää todellakin kosteassa merkeissä. Ja vähän tuntuu, että koulu ja koulun ilmapiiri, jopa kannustaa siihen. Mä käyn opiskelijabileissä, mutta tiedostan, etten jaksa juhlia enää niin paljon kuin ennen. En tosiaankaan voi olla aamuun asti ulkona ja selvitä kouluun… Ei jei, varmaan kuolisin. Mä käyn bileissä, mutta juon kohtuudella ja oon aina suhteellisen aikaisin kotona. Moni voi sanoa, että tylsää, mutta muuten mä en selviäisi sinne kouluun…

  Ja nimenomaan. Ja niinkuin mumma sanoisi, ei se pienet tulot, jos on suuret menot. Eli mulla on "pienempi palkka" aina riittänyt elämiseen ja en oo koskaan pitänyt itseäni köyhänä. Nytkin kun oon opiskelija ja tulot oikeasti putosi eivätkä ole säännölliset en ole kertaakaan kokenut olevani köyhä. Vitsi sain tosta hyvän postaus idean, kiitos taas ihana, kun kommentoit. <3

 19. Kiva teksti, mutta tuntuu että tässä otettiin vain yksi asianhaara käsittelyyn: oma kulutus.
  Entäs se realiteetti, jossa esimerkiksi PK-seudulla asuminen on tuhottoman kallista, ja opiskelija-asuntoihin on tuhansien ihmisten jonot? Ihan kaikkea ei voi valita itse. Kaikilta paikkakunniltakaan ei voi käydä koulua kotoa käsin jos asumiseen ei ole rahaa. Vai pitäisikö oma koulutus tai unelma-ala sivuuttaa sen takia, että tulojen on pakko riittää, ja on jäätävä porukoille asumaan?

  Sitten on kimppa-asuminen, jota itsekin harrastin koko opiskeluajan. Tuurilla tai esm. omasta tilasta ja yksityisyydestä luopumalla voi saadakin kimppakämpän halvalla, mutta siinäkin on omat kommervenkkinsä, eikä vuokrat siltikään välttämättä ole tulojen (opintotuki plus mahd. asumislisä) mukaiset niin, että siitä jäisi rahaa vielä laskuihin ja ruokaankin. Puhumattakaan bilettämisestä tai vaikka vaatteista.

  Et ehkä ajatellut tätä, koska sulla on opiskelijaksi ihan unelmatilanne: omistuskämppä, josta maksat vastiketta (varmasti halvempaa kuin vuokra-asunnot PK-seudulla, vaikka on tietysti reiluuden vuoksi otettava huomioon että omistusasunnoissa on sitten rempat ja muut omat menoeränsä) ja lainaa, ja tuskin Mr Bearkaan siellä ilmaiseksi asuu, eli puolitatte jo valmiiksi edulliset menot. Sinulla on valmiiksi säästöjä ja olet saanut asuinpaikkakunnaltasi töitä. Kaikkien kohdalla ei onnista aina näin, tai omalta asuinalueelta ei yksinkertaisesti saa töitä jotta voisi säästää. Voit myös käydä koulua lähellä asuinpaikkaasi, eli et joudu muuttamaan pitkälle (joillakin opiskelijoilla tämä torppaa mahdollisuuden asua kotona opintojen ajan ja säästää. Esimerkiksi monet erikoislinjojen koulut ja jatko-opintomahdollisuudet ovat vain tietyissä kaupungeissa). Sanotko siis, että oma valinta, ja älä lähde jahtamaan unelmaa ja opiskelemaan toiseen kaupunkiin, missä et voi asua vanhempien luona tai opiskelija-asuntolassa, tai missä on hankalampaa saada töitä?

  Minun opintojeni ajan (viimeiset 4v) opintotuki on ollut about 470e ja asumislisä (täysi) kai n. 200e. Saimme todella halvan vuokra-asunnon kaverini kanssa Helsingin perältä, ja silti vuokra ja laskut (sähkö, bussilippu, netti, puhelin, vakuutus) olivat yhteensä noin 700e. Sillä ei kyllä elänyt, vaikka syötiinkin papuja ja makaronia ne neljä vuotta, eikä käyty yksissäkään bileissä tai shoppailtu. Hammaslääkärit ja kampaajatkin pyydettiin vanhemmilta joulu- ja synttärilahjoiksi. Onneksi saimme molemmat töitä, muuten olisi pitänyt "valita" olla syömättä tai "valita" olla asunnoton.

  Ehkä siksi siis hieman vaivasi, miten helposti tekstissäsi ratkoit opintotukiongelman, ja maalasit koko jupakan ja opintotuen vähyydestä valittavat samalla pensselillä. Tiedän ja tunnen montakin tyyppiä, jotka kuuluvat tähän tuhlari-bilettäjäkategoriaan, ja joiden ei ole mitään asiaa valittaa ilman peiliin katsomista, mutta esimerkiksi PK-seudun työtilanteen, asuntotilanteen, opiskelija-asuntotilanteen ja ihmismäärän (johon plussataan joka vuosi alueelle muuttavat uudet opiskelijat) takia monella opiskelijalla, joka valittaa tukien määrästä, on oikeasti tukala olla.

  Moneen asiaan voi vaikuttaa omilla valinnoilla, mutta ei kaikkiin. Esimerkkinä KELAn uudet säännöt, jotka eväävät asumistuen kokonaan kimppa-asujilta, jos tulot ovat yli tietyn (pienen) summan. Pitäisikö sen takia muuttaa poika-tai tyttöystävän kanssa erilleen? Varsinkin kun yksin rahat riittävät asumiseen vielä huonommin? Sama juttu keskenään asuvien kavereiden kanssa. Itse en olisi löytänyt asuntoa jonka vuokran olisin pystynyt maksamaan, enkä selvinnyt laskuista ikimaailmassa ilman kämppistä.

  Näitä tekstejä kirjoittaessa sulla on tietysti se oma näkemys ja oma kokemuspohja, mutta muista pliis että meitä on muitakin, eivätkä kaikki elä leveästi ja biletellen, eikä kaikilla ole yhtä onnekas tilanne kuin esimerkiksi sulla.

 20. Lisään vielä että vuokra laskuineen oli 700e per naama.
  Ja juu, nyt voi kyllä muuttaa erilleen vaikka sen poikaystävän kanssa, mutta asuntotilanne on nytkin tosi huono, mites sitten kun kaikkien pitäisi asua yhtäkkiä yksin? Se kasvattaa asunnontarvetta nykyisestä kaksinkertaiseksi (kahdestaan asuvat muuttavat omilleen) tai moninkertaiseksi (useampi kämppis saman katon alla). Ei siinäkään ole järkeä.

 21. Kiitos todella pitkästä kommentista. Tottakai teksti on omalta kannaltani kirjoitettu. On olemassa erilaisia asumistilanteita. Asun itse pk seudulla ja olen asunut täällä koko elämäni. Tiedän, että asumistilanne on mikä on.

  Ja minulla on nyt hyvä tilanne elämässäni, mutta taisin kirjoittaakin, etten nyt en ehkä pystyisi elämään pelkällä opintotuella, vaan haluan käydä töissä. Ja eikö ne säästöt ole itse tienattua rahaa? Jokaisella on oikeus myöskin päättää missä vaiheessa elämää haluaa mennä kouluun ja onko, vaikka säästänyt sitä varten rahaa. Ei minulla niitä säästöjä ole tyhjästä kertynyt. Minä en myöskään ole oikeutettu asumislisään, koska Mr. Bear asuu täällä. Käyn töissä ja ostelen ihan yhtä lailla kotiimme ruokaa ja hyödykkeitä. Itse asiassa asumismenoni ovat kallistuneet yhteen muuton myötä, koska esim ruokakulut ovat tuplantuneet varmaankin triplaantunet olisi oikea termi. 😀 Minä myöskin maksan kuluja suhteessa enemmän, koska kyseessä on minun asuntoni ja minun lainani. Maksan yhtiövastikkeen ja lainan omasta pussistani.

  Yhtiövastikkeen lisäksi maksan myöskin tuota asuntolainan lyhennystä asunnostani ja voin kertoa, että niistä kuluista tulee yhteensä noin yksiön normaalivuokran verran kuukaudessa pk seudulla. Ja voin kertoa, että yhtiövastikkeeni myös on noussut ihan samalla tasolla vuodessa, kuin asuntojen vuokrat, juuri noiden remonttien takia. Minullakin on bussilippu yms muut kulut mitä muillakin on.

  Kaikilla on omat tilanteet ja lähtökohtansa ja tottakai kaikilla eivät asiat mene samalla tavalla, kuin minulla. Tämä oli minun tarinani ja minun elämästäni esimerkkejä opintotuella elämisestä. Opiskelin myös toista alaa aikaisemmin asuessani Töölössä ja elin pelkällä opintotuella puoli vuotta ennen kuin menin töihin opiskelemalleni alalle. Vuokrani oli tuolloin 780 euroa, jonka jaoimme silloisen kämppiksen kanssa kahteen pekkaan.

  Ja kyllä tuo mainitsemasi lakimuutos tuo varmasti harmaita hiuksia ja ongelmia monille, mutta siihen on nyt vain sopeuduttava. Monissa maissa opiskelijat eivät saa ollenkaan opintotukea ja opiskelu on maksullista. Minusta tuota opintotukea pitäisi arvostaa ja ei pitäisi välttämättä olettakaan, että sillä pitäisi pystyä elämään täysin. Opintotuen tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä opiskelijoiden asumisesta ilmaista, vaan tukea opiskelua. Opiskelijalla on kuitenkin mahdollisuus ottaa opintolainaa, jossa on loppupeleissä todella pienet korot. Uusi opintolaina "porkkana" siitä, että kela, jopa maksaa osan opintolaista valtiolle on mielestäni todella kannustava. Tottakai opiskelijan on tuolloin valmistuttava ajoissa, mutta eikö se olekin tavoite.

  Kysyinkin jo otsikossa: Voiko opintotuella elää? Ja kerroin oman tarinani, ei se tarkoita, että kaikkien pitäisi tehdä niinkuin minä tai olettaisin, että kaikilla olisi välttämättä mahdollisuus tehdäkään. En koe olevani etuoikeutettu, koska minulla on omistusasunto. Minä säästin asuntooni usean vuoden ajan ja tein välillä monta työtä samaan aikaan. Nipistin kuluista ja skippasin paljon menoja tavoitteeni eteen. Minä raadoin niska limassa tähän "unelmatilanteeni" eteen ja tämä onnekas tilanteeni vaati paljon päättäväisyyttä ja uhrauksia. Nyt saan nauttia tuon työn hedelmästä. 🙂

  Mutta olen todella otettu, että jaksoit kommentoida pitkän tekstin verran. Ymmärrän täysin, ettei asia ole mustavalkoinen. Tilanteita on monia, mutta hyvin pitkälle voi silti päästä omilla valinnoilla. Toivon, että et pahoittanut kirjoituksestani mieltäsi. <3

 22. Ja oli vielä pakko kirjoittaa tuosta asunnontarve kannastasi. Kyllä olet aivan oikeassa, mutta lakimuutos muuttui. Silloin jokaisen on valitettavasti sopeuduttava siihen joko hyväksymällä asian, jos haluaa asua poika/tyttöystävänsä kanssa tai hankkimalla pienemmän asunnon. Vaikka lakimuutos oli suuri kuitenkin asiat ovat kuitenkin tainneet suurimman osan puolesta kuitenkin järjestyä, vaikka se on ollutkin monelle huomattava muutos. 🙂

 23. Mun mielestä opintotuki on ihan liian pieni. Siihen pitää ottaa asumislisää, mahdollisesti lainaa ja ainakin käydä töissä, että voi elää jotenkin sellasta tavallista elämää.. 😀 Tajusin sun pointin kyllä tästä postauksesta. Mä en kuitenkaan esim. asuisi erillään mun miehestä opintotuen takia. Se on pikkusumma loppujen lopuksi, sen saat yhdestä viikonlopusta kun oot töissä. Kun mä opiskelin niin kävin samalla töissä 4x viikossa, melkein kaikki viikonloput olin töissä sekä arkena sen 2 kertaa. Olin myös koulussa/työharjottelussa yleensä sen 4-5 kertaa viikossa eli 9 kertaa viikossa töissä tai koulussa, mutta ainakaan en joutunut tyytymään tukiin tai ottamaan lainaa. Nyt jos kouluun pääsisin niin ottaisin kyllä tuet sekä lainaa, mutta kävisin myös töissä ainakin sen verran mitä saa tienata kun saa tukia 🙂 Mielestäni on hienoa, että on tuo tuki, mutta se voisin mielestäni olla hiukan suurempi!

 24. Hei kiitos pitkästä kommentista! Ja kiva että ymmärrät mun kannan. Munkin mielestä opintotuki voisi olla isompi (ainahan enemmän rahaa on positiivinen juttu 🙂 ). En mäkään tällä hetkellä kun ollaan kerta muutettu yhteen, mutta jos yhteenmuutto olisi tulossa niin varmasti opintotuki asia olisi mietittävä uudemman kerran. Ja riippuisi tietenkin paljon uuden kodin kustannukset olisivat jos sellainen tilanne nyt leikisti olisi. 😀
  Ja nimenomaan sen rahan saa juuri töistä ja töitä tekemällä. Monelle onkin vain ehkä kynnys mennä sinne töihin. Itse liputan työn teon puolesta koulun ohella ja oot kyllä ollu tosi ahkerasti koulun ohella töissä. Mä toivon jatkossa että saisin tienattua kuukaudessa sen verran että tuet kuitenkin säilyisi, mutta että olisi niitä töitä koulun ohella se muutama ilta per viikko! 🙂

  Vitsi kiitos kommentista ja että jaksat aina kommentoida kiva saada eri näkemyksiä. Ihanaa päivää! 🙂

Vastaa

Siirry sivun alkuun