LOPETIN SALILLA KÄYMISEN

Kyllä entinen salikissa Kiviharju on lopettanut salilla käynnin. Lopullisesti. No eipäs nyt liioitella, mutta tosiaan lopetin salilla käynnin noin kolme kuukautta sitten. Apua onko siitä jo niin kauan? Kyllä siitä on. Onko kiloja pääsyt kertymään vyötärölle salilla käynnin lopettamisen myötä? Miten se on vaikuttanut hyvinvointiini? Hyvin, minä nimittäin voin todella hyvin! Olen myöskin kokenut päätä mullistavia ajatelmia noina salittomina aikoina. Jaan ne nyt teille, koska oikeasti nyt seuraavaksi on luvassa mullistavaa tekstiä! 

 
Ensiksi siihen ei kuole, jos ei siellä salilla ravaa koko ajan. KAH BOOM sanovat aivosoluni nyt.  Salilla käynnin lopettaminen ei ole myöskään tehnyt minusta läskiä. Kyllä kroppani on varmasti pehmeäpi, kuin silloin, kun kävin säännöllisesti salilla. Varmasti tuosta vyötäröstä saa paremman otteen nyt, kuin siitä puristaa. Vaaka varmasti näyttää 2-3 kiloa painon noususta. En voi silti tuosta muutamasta kilosta syyttää sitä, että en ole käynyt salilla, vaan sitä, mitä olen suuhuni pistänyt. Tottakai salilla olisin kuluttanut niitä kaloreita ja varmasti painon nousua ei välttämättä olisi tapahtunut. Uskon kuitenkin, että jos olisin syönyt normaalisti näinä salittomina kuukausina en olisi kerryttänyt varteeni kilon kiloa. 
 
Tästä tullaankin seuraavaan maailmaa rockkaavaan havahtumiseeni! Liikuntaa voi harrastaa muuallakin, kuin salilla. Kävelylenkki tai juoksulenkki ovat ihan yhtälailla liikuntaa, kuin crossarin polkeminen salilla. Lihaskuntoa voi harjoittaa kotonakin. 
 
Salilla käynti voi olla myös epäterveellistä. Voiko sali muka olla epäterveellistä? Liikuntahan on terveellistä. No kyllä se voi, jos suunnittelet menot täysin sen mukaan ja hermot ovat kireällä treenien jäädessä väliin. Koet huonoa omaatuntoa, kun et pääse salille. Normaalia salilla käyntiä? Eipä taida olla.  Salista on silloin tullut pakkomielle. Pakkomielle ei enää kuulostakaan niin terveelliseltä. Vai mitä?
 
Toisin sanoen minulle tämä salitauko on tehnyt todella hyvää. Aluksi se alkoi tahattomasti, kuin minun piti vaihtaa salia, mutta koeviikko sekoitti pakkani ja huomasinkin olevani ilman salia. Ensiksi tauko närkästytti ja sitten oloni oli helpottunut. Tiesin, että joulukuu olisi minulle joka tapauksessa täynnä tenttejä ja töitä eikä minulla olisi oikein aikaakaan mennä sinne salille. Tai olisihan sitä aikaa ollut. Tein vaan valinnan, että nyt olisi aika keskittyä toisiin asioihin eikä luoda siitä salista vain lisä stressiä ja polttaa itseäni loppuun. Niinpä salilla käynnin lopettaminen on ollut yksi viime vuoden fiksuimmista päätöksistäni. 
 
Olen oppinut viime kuukausina arvostamaan omaa kroppaani. Olen löytänyt kehoni ihan uudella tavalla. Mikä tärkeintä olen oppinut kuuntelemaan omaa kehoani. Aina ei tarvitse jaksaa ja joskus on hyvä höllätä. Minä olen käynyt monta vuotta orjallisesti salilla. Monta kertaa viikossa ja pitänyt salitreeneistäni kiinni, vaikka olisinkin syönyt miten sattuu. Monet menot olen skipannut salin takia. Joskus se on ollut sen arvoista. Joskus ei. Sali on aina tuonut minulle hyvää oloa. Rakastan urheilun jälkeen tulevaa hyvää oloa. Sali on myös auttanut minua tavoitteissani ja ollut minulle hyvä harrastus. Se on tuonut minulle hyvää fyysistä vahvuutta, kuin antanut henkistäkin vahvuutta. 
 
Liikunnan harrastaminen oli laji sitten hyvänsä on minusta aina hyvä asia. Mikään ei ole kuitenkaan minusta hyvä jos asiasta tulee pakkomielle. Minulle salilla käynnin lopettaminen oli opetus itselleni. Opetus terveestä järjestä ja, kuinka noina salilla käytettyjen vuosien aikana se oli päässyt  minulla sumentumaan. Hyvästä saliharrastuksestani oli tullut minulle ahdistava ja stressin luoja. En syytä tästä salia. Syytän tästä täysin itseäni. Välillä pitää kaivella sitä omaa tervettä järkeä. Minä kaivelin sitä marras- ja joulukuun. Tämä vuosi on lähtenyt loistavasti liikkeelle ja osittain juuri noiden omien oivalluksieni takia liittyen hyvinvointiin.

 

Nyt fiilikseni salista ovat mahtavat! En malta odottaa, kun pääsen salille treenaamaan. Menenkin salille pian, sillä hain uuden salikortin. Alunperin salitaukoni piti loppua tammikuussa, mutta päätin jatkaa sitä koko tammikuun. Olen todella tyytyväinen, että kuuntelin itseäni ja pidin tauon. Nyt olen löytänyt liikunnan ilon uudelleen. Ja mikä parasta onnistunut karistamaan nurinkurisia ajatuksiani kuntosalista. Nyt voin jälleen nauttia salilla käymisestä ja toivon tosiaankin, että muistan nämä ahaa elämykseni, jotta tulevaisuudessa vältyn suden kuopilta! Ja mitä tulee noihin muutamaan kertyneeseen kilooni niin ajatus niistä ei ahdista laisinkaan (tarkkaa lukua en edes tiedä, koska en ole vaa´alla käynyt). Muutama kilo on pieni hinta kullan arvoisista oivalluksistani hyvinvointiin liittyen!

8 kommenttia artikkeliin “LOPETIN SALILLA KÄYMISEN

 1. Mua itseäni ahdistaa välillä kun en enää käy salilla, en oo käynyt muutamaan vuoteen. Mutta kuten sanoit, lihaskuntoa voi harrastaa kotonakin ja kävelylenkki luonnossa voittaa mun mielestä salin juoksumatot ja kuntopyörät ihan 6-0 😀

  Toki olisi ihana jos jaksaisi raahautua salillekin, mutta itse sali aikoinani sain enempi irti ryhmäliikunnoista (kävin Fressillä) nyt en kehtaa Fressistä maksaa sillä kun tulee kausia jolloin on paljon töissä, tiedän etten jaksa lähteä enää salille ja aikatauluttaa sitä ym.

  Teen välillä YouTubesta pilates kotitreenejä ja ne on kyllä ihan huippuja ja toimii! 8)

 2. Kiva kuva toi eka. Monet varmasti miettivät, että heti lihoo kun lopettaa salilla käynnin.
  tosi motivoivaa ja selväjärkistä tekstiä! Aurinkoista kevään odotusta.
  T. Ex pt

 3. aika jännä. Musta sulla on just täydellinen kroppa ja hyvät muodot niin jännä tietää, ettet sinäkään siellä salilla asu. Miten muuten treenaat pyllyä?

 4. Niin voittaa ja mun mielestä on aina ns. "terveellisempää" on ulkoilla raikkaassa ilmassa ulkona, kuin sisällä! 🙂

  Mäkin oon tehnyt kotipilates treenejä ja tykännyt niistä kovasti, kun niitä on kattavasti tarjolla. Myös rauhalliset jooga harjoitukset kotona iltaisin on parhaita. 🙂

 5. Kiitos ihana. En tosiaankaan ole edes salille päin katsonut viimeiseen kolmeen kuukauteen. Liikunta on silti minulle elämäntapa, että vaikka en salille menisi niin silloin lenkkeilen ja teen juuri kotona lihaskuntoa. En oikeastaan mitenkään ihmeellisesti. Minusta parhaat liikkeet ovat tavallinen askel kyykky ja sumokyykky. Minusta niillä ja niiden toistoilla pääsee jo ihmeellisen pitkälle! 🙂

 6. todella hyvä postaus, liikunnan pitäisi tuoda sitä hyvää mieltä ja eikä se saisi ottaa liian pakkomielteistä osaa elämästä, vaatii kuitenkin todella paljon että oppii kuuntelemaan ja ymmärtämään omaan kroppaa, milloin pitää höllätä, ja sitten sitä just onkin mukava lähteä treenaamaan!!:)

 7. Iik multa oli ihana Saara mennyt sun kommentti täysin ohi, anteeksi siitä.<3 Mutta juuri niin ja kiva, kun ymmärsit postaukseni pointin! Monelle liikkuminen on yhtä kalorin kulutusta ja pakkopullaa. Silloin usein ne laihdutetut kilotkin tulevat heti takaisin, koska ihannepainossa ei osata nauttia liikunnasta ja lipsutaan samoihin vanhoihin kuvioihin.

Vastaa

Siirry sivun alkuun