EI TUNNELUKKOJA

Tunnelukko mitä se tarkoittaa? Paljon on ollut tekstejä ”Tunne lukkosi”. Minulle tunnelukko oli aika uusi termi. Olen aikaisemmin lukenut paljon mielenkiintoisia kirjoituksia tunnelukoista. Silti minulle ei ihan suoraan ollut avautunut, mitä niillä tunnelukoilla tarkoitetaan. Niinpä ihan googlasin, mitä tunnelukoilla tarkoitetaan. Seuraava pätkä on napattu tunnelukkosi.fi sivustolta.
 
Tunnelukko on lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Kun tunnelukko nykypäivänä aktivoituu, meissä virittyy lapsuutemme tunteita, ja lukitumme tiedostamattamme toimimaan lapsuudessa opittujen selviytymismallien mukaisesti. Tunteemme eivät ole varsinainen ongelma, vaan se, miten ne pakottavat meidät toimimaan lapsuuden keinoin. Tunnelukot saavat meidät lapsenkaltaisesti välttelemään, antautumaan ja hyökkäämään kohtaamissamme tilanteissa. Nämä keinot ovat aikuisiällä haitallisia ja toimivat itseämme vastaan.” 
 
Asia selvä, kuulostaa loogiselta. Vasta seuraava kappale herätti minussa enemmän ajatuksia ja mietteitä erilaisista tunnelukoista.
 
Jokaisella on tunnelukkoja. Ne saavat meidät uhrautumaan läheisissä ihmissuhteissamme, koska haluamme välttää syyllisyyttä, alistumaan vaativien ihmisen kanssa, koska pelkäämme ikäviä seuraamuksia tai mukautumaan ryhmätilanteissa, jottemme jäisi ulkopuoliseksi. Ne saavat meidät vaatimaan itseltämme kohtuuttomasti hyviä suorituksia tai välttelemään haasteisiin tarttumista epäonnistumisten pelossa. Ne saavat meidät ponnistelemaan aina uusien tavoitteiden kanssa niin ettemme koskaan saavuta mielenrauhaa. Tunnelukkojemme vuoksi koemme syyllisyyttä virheistämme ja murehdimme menneitä. Niiden vuoksi koemme itsemme epäonnistuneiksi, huonoiksi, tyhmiksi, itsekkäiksi ja tunnemme häpeää ja arvottomuutta, vaikka siihen ei ole tarvetta.”
 
Jokaisella on siis tunnelukkoja? Minä en ole, koskaan kokenut, että minulla olisi tunnelukkoja. En koe tunnelukkoja mitenkään häpeällisenä asiana tai yksityisenä, mistä en voisi tänne blogiin kirjoitella. En silti koe tuntevani, että minulla olisi tunnelukkoja. Onneksi internetin ihmeellisestä maailmasta löytyi tunnelukkotesti! Testi on ihan mielenkiintoinen ja suosittelen sen tekemään, vaikka ei olisikaan koko tunnelukoista kiinnostunut. 
 
Tunnelukkotestissä on 50 erilaista väittämää. Jokaiseen väittämään vastataan sen perusteella, miten tarkkaan jokin asia kuvaa sinua. Eilen illalla vastailin noihin kaikkiin 50 erilaiseen kysymykseen ja sain vastaamisen jälkeen sain vastauksen omista tunnelukoistani. Vastaukseen oli suoraan luokiteltu eri elämän osa alueita ja minkätasoinen tunnelukko niissä olisi. Itse sain kaikkiin kohtiin vastauksen ei tunnelukkoa. 
 
Huomatkaa kuitenkin, että tunnelukkotesti on eri nettisivuilta, kuin aikaisemmin liittämäni tekstit. Tunnelukoista löytyy hyvinkin erilaista tietoa. Tottakai tunnelukkotestitulokset ovat suuntaa antavia ja aina nettitesteihin tulisi suhtautua kriittisesti. Minusta kuitenkin tunnelukkotesti ja kaikki netistä ammentamani tieto tunnelukoista oli äärinmäisen mielenkiintoista. Olen joskus aikaisemmin tehnyt erilaisen testin tunnelukoista. En valitettavasti googlettelun jälkeen löytänyt sitä tähän linkattavaksi.  Minusta tällaisten omien heikkouksien ja vahvuuksien löytäminen on todella tärkeää. Ehkä se auttaakin uusien tunnelukkojen ehkäisemisessä? Tai jos tunnelukkoja pitää hölynpöynä niin ehkä se auttaa omien vahvuuksien löytämisessä ja omien heikkouksien havainnoinnissa.
 
Uskon, että moni voi löytää paljon apua omien tunnelukkojen löytämisestä. Saada paljon vastauksia omista toimintamalleista. Minulle vastaus: ei tunnelukkoja oli selvä vastaus omasta hyvin realistisesta asenteestani elämää kohtaan. Olen hyvin realistinen niin hyvistä, kuin huonoista puolistani ja ehkä sen takia ei tunnelukkoja löytynyt. Vaikka tunnelukkojen synty liitetään lapsuuteen uskon, että tunnelukkoja voi syntyä myös aikuisiällä. Minähän en ole mikään tunnelukkojen expertti pienen internetistä vietetyn ajan perusteella. Uskon silti, että omien vahvuuksien ja heikkouksien hyväksymisellä voi tunnelukkojen syntymistä ehkäistä jatkossakin. Tai, jos tunnelukot eivät vieläkään avautuneet ja koko homma tuntuu hölynpölyltä niin tunnelukkoihin liitetyn informaation avulla saada mielenkiintoista tietoa itsestään.
 
Minullakin on varmasti omia heikkouksia ja lapsuudesta opittuja malleja, jotka joku voi mieltää tunnelukoiksi. Minä en kuitenkaan miellä niitä tunnelukoksi, koska ne eivät haittaa minua elämässä päin vastoin minusta ne ovat osa luonnettani ja tekevät minusta juuri minut. Minulla ei ole tunnelukkoja. Enkä usko, että tulen jatkossa enää aiheeseen perehtymään nyt, kun sain tiedon janoni tyydytettyä. Skeptisyyteni tunnelukkoja kohtaan lähinnä liittyy monien sivustojen erilaisiin väittämiin tunnelukoista. Se, että minä en koe tunnelukkojen selvittelyä tarpeelliseksi, ei tarkoita, etteikö se jollekin toiselle olisi arvokas ja hyödyllistä. En halua kirjoituksellani sanoa, että minä olisin parempi, koska minulla ei ole tunnelukkoja. Päinvastoin minä en vain löytänyt itseltäni tunnelukkoja ja koe tunnelukkojen selvittelyä itselleni tarpeelliseksi. Tunnelukkojen selvittely voi silti olla monella hyödyllistä tai, vaikka ihan vain mielenkiintoista. 
 
Omien tunnelukkojen tunnistaminen voi opettaa toimimaan toisin. Minä en ajattele, että tunnelukot olisivat hölynpölyä. En vain itse koe niiden selvittelyä itselleni sen kummemmin tarpeelliseksi, koska koen, että minulla ei ole tunnelukkoja.
 
Tässä vielä 18 tunnelukkoa;
 
1. Alistuminen
2. Emotionaalinen estyneisyys
3. Epäonnistuminen
4. Hylkääminen
5. Hyväksynnän haku
6. Kaltoin kohtelu
7. Kietoutuneisuus
8. Oikeutus
9. Pessimistisyys
10. Rankaisevuus
11. Riippuvuus
12. Riittämätön itsekontrolli
13. Suojattomuus
14. Tunnevaje
15. Uhrautuminen
16. Ulkopuolisuus
17. Vaativuus
18. Vajavuus
Minkälaisia ajatuksia tunnelukot sinussa herättävät? 🙂

8 kommenttia artikkeliin “EI TUNNELUKKOJA

 1. Tiedän,että mulla on jotain pieniä tunnelukkoja, mutta tiedän myös,etten koe niiden availua kovin tarpeelliseksi. Mutta oon lukenut kyllä tunnelukoista paljon ja tiedostan kyllä ongelman. Sinänsä hankalaa, kun varmaan pitäis tehdä niille jotain, mutten kyllä jaksais..haha 😀

 2. Haha ehkä ne ei ole sitten tosiaankaan niin suuria tunnelukkoja, että niillä pitäisi mieltä sen enempää vaivata. 🙂
  Sitten jos alkaa tuntua siltä, että pitäisi tehdä jotain niin sitten alat selvittelemään niitä. 🙂

 3. Mua on aina kiinnostanut tunnelukot ja se kirja aiheesta on myös todella hyvä. Käsittelin mun omia tunnelukkoja kolme vuotta terapiassa ja edelleen käsittelen niitä.. Mutta mun on vaikea uskoa ettei olisi tunnelukkoja, meillä kaikilla on niitä, mutta ne eivät tule kaikilla niin voimakkaasi esiin vaan. Jokainen meistä tekee jotakin noista ja jos ne eivät ole ongelma ei tietenkään niitä käsittele. Mulla on periaatteessa tosi monta noista, mutta hyväksynnän haku, hylkääminen ja uhrautuminen ovat ne on "mun tunnelukot" edelleen ja tulevat aina tulemaan. Ne ovat ehkä jo osa luonnetta? Niitä omia heikkouksiaan voi kuitenkin käsitellä kuten sanoit ja niitä voi parantaa 🙂

 4. Se kirja kiinnostaa muakin. 🙂 Niin mä en tiedä. Uskon, että monilla on tunnelukkoja, mutta taas toisilla ei. Itse, kun juttelin tästä mieheni kanssa (, joka on samanlainen realisti niin hyvässä, kuin pahassa) ei myöskään ajatellut itsellä olevan tunnelukkoja. Tai ehkä koitan sanoa, että ihmiset ovat erilaisia. Ehkä minäkään en koe, että minulla on tunnelukkoja, koska jotenkin minulle on niin selkeää mitkä ovat huonot puoleni ja olen täysin sujut niiden kanssa. Tunnelukko sano voi myös olla monelle vieras. Heikkouksia kuitenkin minullakin on ja jos niistä käytetään sanaa tunnelukko niin kai silloin minullakin on tunnelukkoja. 😀

  En tiedä ihana Niina saitko ajatuksistani kiinni, mökki höperyys iskee. :D<3

 5. Teeppä selviytymiskeinotesti tunnelukkosi.fi sivulla. Jos ei ole tunnelukkoja, niin ei ole selviytymiskeinojakaan. Jos taas on selviytymiskeinoja niin sitten on tunnelukkojakin.

 6. En koe tunnelukkojen selvittelyä tarpeelliseksi. En koe nettitestejä kovin luetettavaksi, koska tosiaan yksi sivu näytti, että minulla ei tunnelukkoja ole. Tämä teksti oli vain uteliaan pohdintaa ei muuta. En koe itselleni tarpeelliseksi tunnelukkojen selvittelyä. On monia ihmisiä, jotka eivät edes tietä koko tunnelukko sanaa ja pärjäävät elämässä hienosti. Meitä ihmisiä on monenlaisia ja toiset kokevat tunnelukkojen selvittelyn tarpeelliseksi ja toiset eivät koe, että heillä ei ole edes koko tunnelukkoja. Ei kai se nyt sen vakavempaa ole. 🙂

 7. En oo hirveesti lukenut aiheesta, mutta kiinnostaa kyllä, vaikka noista 18 ei mikään täysin osu, on mun itseni esim. hyvin hankala puhua tunteista, joten uskon että varmasti ois mielenkiintoista lukea näistä ja ehkä löytää vähän syitä miksi, vaikka toisaalta kyllä tiedostan täysin miksi, mutta aina sitä vois oppia uutta!

 8. Varmasti voi ja itsekin opin, vaikka eivät nämä tunnelukot tuntuneetkaan itselle tärkeältä selvityksen kohteelta. 🙂

Vastaa

Siirry sivun alkuun