EIKÖ BAARISSA VOI OLLA SELVINPÄIN

 
Mitä etkö sä juo? Mitä miksi sä et juo? On varmaan hirveää olla baarissa selvinpäin? Eikö Baarissa sitten voi olla selvinpäin? Mitä mieltä olette voiko olla? Baarissa selvinpäin oleminen varmasti jakaa ihmisten mielipiteitä. Tiedän monta tyyppiä, jotka eivät edes maksusta lähtisi baariin ilman, että alkoholia olisi nautittu illan aikana. Se on ihan ymmärrettävää, jos ei halua lähteä selvinpäin baariin kuuntelemaan känniläisten jorinoita ja jonottelemaan vessaan. Jos siis asian näkee niin. 🙂 Jokainen saa valita miten viikonloppunsa viettää. Miksi kuitenkin tosi monella on suoraan sanottuna negatiivinen asenne sitä kohtaan, jos joku on päättänyt lähteä juhlimaan, mutta ei halua juoda. 
 
Lauantaina iltana palasin Kurikasta takaisin kaupunkiin ja ensimmäisenä olo oli, että olisi kiva päästä vähän ihmisten ilmoille. Mumman luona tuli oikeasti, vain vietettyä sitä kahden keskistä aikaa. Mumma myös asuu sen verran syrjässä, että vaikka kävimme lenkillä niin ihmiskontaktit jäivät aika minimiin. Laskinkin, että noina Kurikassa vietettyinä päivinä näin mummaa, mumman veljeä, mumman ystävää ja  kerran ruokapalvelun ruokien kuljettajaa. Tein yksin pidempiä lenkkejä ja minua tuli vastaan reilun tunnin lenkeillä pari lenkkeilijää, muutama hassu auto ja kulkukissa. Hauskaa kyllä oli se, että jokainen ventovieras vastaantulija aina moikkasi reippaasti ja nosti kättä auton kyydistä. Mukava ero siihen, että kaupungissa välillä omia naapureitakin moikatessa saa hyvin kysyviä katseita tai mulkoiluja tervehdykseen takaisin. 
 
No mutta asiaan! Saavuttuani kotiin olo oli uupunut melkein seitsemän tunnin bussissa istumisesta, mutta jotenkin olo oli sellainen, että olisipa kiva lähteä ihmisten ilmoille. Pistin viestiä hyvälle ystävälleni, että lähdettäisiinkö ulos? Ja niin sitä lähdettiin. Ystävä tuli luokseni, laittauduttiin ja lähdettiin matkaan. Ja pitää nyt erikseen mainita, vaikka otsikostakin sen voi varmasti päätellä,  että pisaraakaan alkoholia ei oltu juotu. Suunnaksemme otimme Apollo Live Clubin. Haimme juomat, minä Mohiton (kyllä alkoholin kera) ja ystäväni, otti energiajuoman jäillä. Baarissa joimme juomiamme, juttelimme omia juttujamme ja kävimme tanssimassa. Haimme toiset juomat ja siirryin Coca Cola linjalle ja sama meno jatkui. Joimme juomiamme, juttelimme, kävimme tanssimassa, bongailimme tuttuja ja juttelimme tuntemattomille, jotka saman pöydän ääreen istuivat. Meillä oli tosi kiva ilta ja olimme siis täysin selvinpäin. Okei itse join sen yhden Mohiton, mutta siitä nyt ei miksikään tullut ja olisin voinut jättää senkin väliin ja juoda vain, Coca Colaa. Minun teki kuitenkin mieli Mohitoa ja sen tilasin. 
 
Meillä oli tosi onnistunut ilta ja se ei oikeastaan eronnut millään tavalla illastani, jossa olisin juonut alkoholia. Illan (oikeastaan yön) päättyessä ihan mäkkärin kautta mentiin kotiin tälläkin kertaa. 😀 Paljon tuttuja tuli illan aikana vastaan ja moni tuttu ja tuntematon kyseenalaisti selvinpäin olemisemme: ”Mitä ootteko selvinpäin?”, ”Kuka tulee selvinpäin baariin?” tai ”Eihän baarissa voi olla selvinpäin?”. Minua eivät kyseenalaistamiset haittaa. Suomen vahvan alkoholikulttuurin mukaan lukien eihän se ole suuri ihmekään. Varmaan yhtä suuri ihme, jos Italialainen sanoo, ettei syö pastaa. Sitä minä kuitenkin vähän ihmettelen, että kuinka negatiivinen suhtautuminen monella oli siihen, että olimme baarissa selvinpäin. Miksi? Eihän se tarkoita, että jos minä en juo niin sinun pitää lopettaa juominen baarissa. Jos minä haluan olla selvinpäin ei minua haittaa, jos sinä et ole. En minä ilkeile sinulle, kun sinä juot, joten miksi sinun pitäisi ilkeillä minulle juomattomuudestani?
 
Ystäväni, jonka kanssa olin lauantaina liikenteessä on siitä hieno ystävä, että olemme aina osanneet pitää hauskaa yhdessä. Oli alkoholia tai ei, oli paikka, mikä hyvänsä. Meidän yhteisiä iltoja ei myöskään ole koskaan haitannut se, että jos toinen meistä on halunnut juoda ja toinen on halunnut olla juomatta. Olemme olleet ulkona monta kertaa, kun minä en ole halunnut syystä tai toisesta juoda edes sitä yhtä lasillista viiniä, mutta ystäväni on juonut. Pari viikonloppua sitten minä ja sama ystäväni lähdimme mieheni ystävien kanssa ulos. Silloin minä  yhtään kaunistelematta huitaisin melkein viinipullon yksin naamaan ja ystäväni ei juonut tippaakaan alkoholia. Meillä oli silti hauska ilta. Oikeasti tosi hauska ilta. Meillä oli oikein hauska ilta eilenkin, vaikka tippaakaan alkoholia ei nautittu. 
 
Miksi monella on niin negatiivinen suhtautuminen ihmisiin, jotka ovat selvinpäin baarissa tai eivät halua juoda? Mitä se on keneltäkään pois, jos toinen ei halua juoda? Ymmärtäisin ärsytyksen, jos tekisimme suuren numeron selvinpäin olemisesta ja tuomitsisimme ympärillämme alkoholia nauttineet ihmiset. 
 
Silloin, kun säästin asuntoon olin paljon ulkona ja 90% :sti aina selvinpäin tai korkeintaan kaksi siideriä nautittuna. Tuostahan on jo vuosia aikaa, mutta 18 vuotiaana minusta oli jotenkin paljon selvempää, että ikäiseni ihmettelivät välillä kovinkin sanoin sitä, että joku oli selvinpäin baarissa. Ymmärrän tuon ihmettelyn ja ivailun 18 vuotiaalta, mutta melkein 30 vuotta täyttäneiltä oikeasti jo aikuisilta ihmisiltä tuo on outoa. Ihan oikeasti, mikä siinä voi olla niin outoa ja ihmeellistä, että asiasta pitää alkaa tekemään suurta numeroa? Vai onko se ansaittu kosto, kun on kerta lähtenyt selvinpäin baariin? Eikö baarissa voi olla selvinpäin?

12 kommenttia artikkeliin “EIKÖ BAARISSA VOI OLLA SELVINPÄIN

 1. Et säkään voinut olla baarissa selvinpäin, kun piti mojito juoda XD

 2. Kyllä voi, mutta itse en olisi 😀 Enkä tiedä miksi. Toki siis oon joskus käynyt parilla drinksulla eli olo on kuitenkin selvä, ja siitä edennyt hetkeksi baariin, jossa on otettu se kuuluisa vielä yksi. :') Mutta että itse en osaa mennä viettämään aikaa baariin selvin päin, silloin olen jossain muualla kuten esimerkiksi vietetään aikaa kaverien luona, ollaan kahvilassa joka on auki hieman pidempään tms. Toki eihän iltaisin/öisin mikään mesta muut kuin ne baarit oo auki, joskus toki vietämme aikaa baarissa mutta ihan vain muutamilla ollaan – ei selvin päin mutta ei mitenkään bilettämisen merkeissä 😀 Hyvä teksti jälleen Siiri!

 3. Mä kävin kaikki opiskelijabileet aina autolla, kun juon muutenkin tosi harvoin ja asuin sillon ensin porukoilla, johon ei mene arki-öinä busseja ja sitten, kun ostin oman kämpän, niin koin,että en maksa taksista mitään 20-30 e/ suunta. Nykyään en edes käy baarissa, kun en erityisemmin nauti humalaisista ihmisistä. Töissä niitä saa katsella ihan tarpeeksi. Oon ollut jo pitkään hyvin pitkälti alkoholiton, mutta välilä (superharvoin) saatan juoda lasillisen tai maksimissaan 2. Musta alkoholin käytön ei pitäis olla muille ongelma, mutta yleensä se on! 🙁

  Ihanaa viikkoa Siiri! <3

 4. Me ainakin ennen ain laittauduttiin ja ajeltiin ilta, sktsit joskus 12 jälkeen yöllä vasta mentiin klubille autolla, juotiin yhdet ja jorattiin 1-2 tuntia siinä samalla ja lähdettiin kotiin. Huikeeta, ihan eri juttu kun kännis raahautua viel snägärille ja taxijonoon ja viel näissä pakkasissa. Paljon kivempi jakaa ne muistot parin jälkeen tai limujen äärellä, kun sit on mitä muistaa vielä illan jälkeen.

 5. Suomessa on just tuo kulttuuri, että baarissa pitäisi aina juoda. Ja siis voihan juoda, mutta miksi aina pitäisi olla humalassa 😀 Mä käyn muutenkin niin vähän missään yökerhoissa nykyään, mutta voisin kyllä mennä selvinpäin, mutta en välttämättä kauaa viihtyisi, koska humalaiset ihmiset ärsyttävä usein 😀 Ja tuo kysely mikset juo.. Hyvästä aiheesta postaus!

 6. No niinkuin kirjoitin en siitä miksikään tullut ja olisin voinut juoda pelkkää kokista, mutta teki mohitoa mieli. : )
  Olen ollut monet kerrat selvinpäin baarissa ja tulen varmasti olemaan jatkossakin, en tosin joka kerta. : )

 7. Jep ymmärrän täysin mitä ajat takaa. Mä tykkään käydä ulkona paljon, mutta mun kroppa ei muutenkaan kestä paljoa alkoholia (siis yhdestä lasista viiniä/yksi drinkki ja silti paha olo voi tulla myöhemmin). Tykkään laittautua, tanssia, nähdä ystäviä ja ihmisiä ja kukkua yömyöhään niin sentakia monesti tulee lähdettyä ihan vain tanssimaan. 🙂
  Kiitos Kata! 🙂

 8. Opiskelijabileissä munkin tulee usein oltua vesilinjalla tai juotua aika vähän. Jotenkin vähän jopa ahdistaa opiskelijabileissä juominen, kun monella menee niissä niin yli…
  Kaikkea aikansa ja ymmärrän kyllä miksi ei kaikkia baarit kiinosta. Eikä pidäkään! 🙂

  Se kyllä valitettavasti on ja inhoan sitä, jos joku koko illan yrittää tyrkyttää alkoholia. Sitten jos itse ärähtää pitkän tyrkyttämisen jälkeen niin monesti leimataan tiukkapipoksi. Mutta mä kyllä aina sanon ja ajatelkoot muut mitä haluaa, mun ei tarvi muiden vuoksi juoda. 😀

 9. Siis juuri tuolla kaavaa munkin ilta usein menee! Paitsi, että hyppään bussiin tai junaan enkä autoon! 😀
  Tuo on niin totta ja itselle tulee järkyttävän helposti huono olo alkoholista… ihan jo siitä yhdestäkin niin mieluiten olen ilman, kuin, että tarvitsee pelätä, että ilta menee pilalle.

  Kiitos kommentistasi, kiva lukea muidenkin kokemuksia! 🙂

 10. Jep ja monet ei ole edes humalassa vaan ihan nakit ja muusi… Siis välillä jengiä näkee niin kännissä, että ihan pahaa tekee ajatella pääsevätkö he koteihinsa asti..
  Ja ymmärrän miksi monia ärsyttää humalaiset, itse suhtaudun heihin aika pitkälti huumorilla, vaikka onhan se pitemmän päälle raskasta, vaikka kuunnella jonkun humalaisen jorinoita. Sitä en itse jaksa yhtään ja vaihdan aina baarissa sitten paikkaa. 😀
  Kiitos Niina. 🙂

 11. kyllä pitäisi voida, mutta se on jännä miten se on tosi hankalaa, itse tosin en baariin selvinpäin voi mennö muutaman kerran kokeilu ja joka kerta ahdistus noussu niin korkeaksi, että pakko olla sen verran pohjia alla ettei ymmärrä mitä ympärillä tapahtuu:'D Mutta kun mukana on kaveri joka ei juo on se kuin mikäkin ihme ja sille pitäisi olla aina jokin korkeampi tarkoitus kun joku on limppari linjalla baarissa, vaikak en ymmärrä mitä se ketään liikuttaa niin kauan kun kukaan ei moralisoi ketään:D

 12. Niin ymmärrän jos jotain ärsyttää se moralisointi! Ärsyttäisi se minuakin oli aihe sitten, vaikka eri. Mutta jos on menossa mukana niinkuin muutkin niin, sitten ei kenelläkään ei pitäisi olla siihen mitään sanomista tai valittamista toisen juomattomuuteen. Monesti jos on luonneltaan super sosiaalinen niin tyypin juomattomuudesta tehdään isompi numero, kuin henkilön, joka muutenkin on ehkä enemmän sisäänpäin kääntynyt. Ehkä hiljaisemmalle henkilölle juomattomuus on jotenkin luonnollisempaa, kuin sosiaalisemmalle.
  En tiedä, tämä vain on tullut omien kokemuksien kautta mieleen! 🙂

Vastaa

Siirry sivun alkuun