ONNELLINEN VANHUS

Ollessani hoitamassa mummaa Kurikassa tuli päähäni väkisinkin ajatuksia vanhuudesta ja mitä se vanhuus oikein tarkoittaa? Mikä tekee vanhana onnelliseksi? Mitkä ovat niitä vanhuuden merkkejä? Miten se oma ajatusmaailma muuttuu, kun tulee vanhaksi? Vai muuttuuko se ylipäätään? Muuttuuko oikeastaan vain ympäristö ympärillämme niin nopeaan tahtiin, että oma ajatusmaailma pysyy samana, mutta ympäristö jatkaa muuttumista? Ja loppujen lopuksi tuo ympäristö on niin vieras ja eri paikka, kun muisto siitä ympäristöstä, jossa itse on kasvettu niin saa tuo kaikki tuntemaan olomme vanhaksi.

 
Noina mumman kanssa viettettyinä päivinä olen huomannut, että oikeastaan mitä vanhemmaksi tulemme sitä pienemmäksi elämämme menee.  Elinympäristö pienenee, ystävät vähenevät, ruokahalu vähenee ja ylipäänsä kiinnostus asioita kohtaan pienenee. Kaiken ei tarvitse olla niin justiinsa. Toisista voi tuo kuulostaa ahdistavalta, mutta minusta aika levolliselta ajatukselta. Kaikki turha oikeastaan karsiutuu pois. Jäljelle jäävät ne tärkeät asiat. Kuitenkin minusta vanhetessa kiitollisuus elämää kohtaan ja arvostus asioita kohtaan kasvaa. Osataan olla kiitollisia niistä oikeista asioista. Ollaan onnellisia niistä oikeista asioista.
 
Aina mumman kanssa aikaa viettäessäni mieleeni hiipii kiitollisuus. Osaan aina miettiä omaakin elämää eri tavalla ja osaan arvostaa niitä oikeita asioita. Ja kyllä minä niitä asioita arvostan aina, mutta välillä ne vaan tuntuvat hautautuvan vähäpätöistemmän asioiden alle. Välillä päässä pyörii jotain lopulta todella vähäpätöisiä ajatuksia niinkuin ”Bileet, jotka jäävät ”x syyn” takia väliin.”, ”Haluamani takki on loppuun myyty” tai ”Pitäisikö hiukset vaalentaa vai ei (tämäkin on asia, jonka pohtimiseen olen käyttänyt lukemattoman paljon aikaa…) Asioita, jotka varmasti ärsyttävät ja ovat omalla tavallaan tärkeitä, mutta ovat lopulta todella todella pieniä ja aika pinnallisia juttuja. Pinnallisuus ei ole ikinä ole ollut minusta pahasta ja myönnän olevani itsekin aika pinnallinen. Esimerkiksi pidän huolitellusta ulkonäöstä ja matchaavista vaatteista. Käytän ulkonäköni miettimiseen aikaa. Tai jos bileiden väliin jääminen harmittaa niin saahan sitä harmitella, mutta noita asioita ei kannata turhaan päätä puhki miettiä.
 
Mumma ei valita värjäämättömistä hiuksista ja juurikasvusta, vaikka kyllä hänellekin huoliteltu ulkonäkö on tärkeä asia. Kivoja menoja voi jäädä, vaikka kuinka paljon väliin, mutta osataan olla kiitollisia terveydestä ja niistä menoista mihin kyetään menemään. Eikä välttämättä  se olo edes tunnu kovin terveeltä, kun on sata eri vaivaa ja jokaiseen eri pilleri, mutta silti osataan olla tyytyväisiä elämään. Osataan olla onnellisia.

 

Olen huomannut, että mitä enemmän ikää mittariin tulee sitä käytännön läheiseksi omakin ajattelutapa on muuttunut. Vielä en ole varmasti moniin vuosiin mumman tasolla, että, mutta ajatus vanhentumisesta ei pelota. Minäkin haluan olla tulevaisuudessa onnellinen vanhus.

8 kommenttia artikkeliin “ONNELLINEN VANHUS

  1. Todella kivaa ja erilaista pohdintaa 🙂 Mua harmittaa aina tosi paljon jos joku kiva juttu jää välistä. Ja vatvon sitä pitkään! Esim nyt näyttää siltä etten pääse siihen bloggailumiittinkiin ja hitto että harmittaa ja vatvon sitä mielessä. Pitäis ehdottomasti osata vaan olla rennosti ja todeta että nyt ei vaan pääse siihen kivaan juttuun, aina ei voi vaan päästä, en voi revetä joka paikkaan. Oikein kaunis kuva susta Siiri <3

  2. Oot niin oikeassa! 🙂 Elämä paranee mun mielestä mitä vanhemmaksi tulee ja aika kuluu nopeammin. Arvostaa asioita paljon enemmän. Tykkään kovasti tehdä töitä vanhusten kanssa, ja samalla oon huomannut elämän kiitollisuuden <3

  3. Niinpä! Itsekin nyt kun viime vuoden aikana hoidin enemmän mummoani sillä hänelle on alzheimer niin sitä alkoi pohtimaan omia ajatuksiaan ja miten kiitollinen pitää olla jo ihan omasta terveydestään ja vaikka välillä on pinnallinen niin että säilyy kuitenki se tärkeys asoista mitkä loppu peleissä tässä elämässä oikeasti merkitsee:)

  4. Mä harrastin tota joskus nuorempana, mutta käytin siihen niin paljon energiaa, että opettelin kaikkea ei voi saada asenteen. Mutta tottakai jokaisella (minullakin) on ne omat tietyt jutut, jotka harmittavat keskivertoa enemmän ja niitä tulee sitten vitusteltua. 😀
    Kiitos kata. <3

  5. Huomaan, että jo nyt pidän joitain asioita suuressa arvossa. Asioita joihin en edes suuremmin kiinnittänyt huomioita pari vuotta sitten. 🙂 Vanhoissa ihmisissä piilee paljon suuria viisauksia. Toivottavasti mussakin silloin, kun oon mummeli. :D<3

  6. Juuri näin! Ja suuri halaus sinulle, Saara.<3 Ei ole varmasti ollut helppoa hoitaa omaa mummoa. Itsekin menen tällä viikolla hoitamaan mummoa ja ei se todellakaan ole aina helppoa, vaikka hänellä muisti aika hyvin pelaakin.

  7. Kannattaa vaalia tota aikaa, kun voi viettää vielä aikaa isovanhempien kanssa..Oon kyllä iloinen sun puolesta,että sulla on mahdollisuus viettää omiesi kanssa aikaa!<3 Omani on kuolleet jo 20 vuotta sitten, joten vähän on sellanen "tyhjä" olo aina, jos ihmiset ei vaali tota yhteistä aikaa.. :/

  8. Ehdottomasti <3 Ymmärrän täysin, mutta ihmisillä niin omat ajatusmaailmat ja menot, että kaikki eivät valitettavasti näe sitä tärkeänä tai aina siirtävät siihen ajan järkkäämistä. :/

Vastaa

Siirry sivun alkuun