KAMPAAJA PILASI HIUKSENI

Monesti olen törmännyt kampaaja pilasi hiukseni blogiotsikkoon (niinkuin omani nyt) ya
tai keskustelupalstoilla tai facebookissa kirjoitettuun avautumiseen, joka käsittelee kampaajalla käyntiä. Minun piti kirjoitella mitä siellä minun kampaamoreissuillani tapahtui? Tyttö, joka ei ollut värjännyt hiuksia moneen vuoteen istui yhtäkkiä kaksi kertaa viikon aikana kampaajan penkkiin. Pilasiko kampaaja hiukseni? No ei todellakaan, mutta innoitti minut tähän kirjoitukseen. 

 
Blogin lukijani tietävät, että en tosiaankaan ollut värjännyt hiuksiani moneen vuoteen, kunnes päätin kokeilla kotona kevyt värejä. Hiuksistani tuli kivasti haluamani, mutta pienen muutoksen jälkeen kaipasin kuitenkin isompaa muutosta. Lisää vaaleutta hiuksiini. Varasin ajan luotto kampaajalleni. Olen käynyt luottokampaajallani jo kohta kolme vuotta. ertaakaan en ole lähtenyt pettyneenä hänen penkistään kotiin. Istuin kampaajan penkkiin. Tunnustin tietysti ensiksi kampaajalle kotona väreillä leikkimisen ja kerroin haluavani vieläkin vaaleampaa muutosta. Tässä välissä on hyvä painottaa, etten siis tosiaankaan ollut kertaakaan värjännyt hiuksiani hänellä tai kenelläkään koko asiakkuuteni aikana. Ihana kampaajani alkoi tuumasta toimeen ja raidottoittamaan hiuksiani. Luotin hänen käden jälkeensä täysin, koska aikaisemminkin olin saanut erinomaista palvelua ja olin aina ollut tyytyväinen hiuksiini.
 

Kampaajani laittoi raidat, antoi niiden vaikuttaa ja pesi värin pois. Toimi niinkuin kuuluikin. Hiusten ollessa pestyinä aloin jo tuumimaan, että en oikein nähnyt niissä muutosta. Ajattelin, että märkinä muutosta on vaikea nähdä. Kampaaja föönäsi hiukseni ja en vieläkään huomannut muutosta. Tai huomasin pienen muutoksen, mutta en haluamaani lopputulosta. Olo oli vähän harmistunut, koska olin ottanut,  että a) pitkästä aikaa värjäsin hiukset ja b) hiukseni näyttivät melkein samalta. Nousin siis raivon valtaan ja huusin ”Kampaaja pilasi hiukseni” niin, että koko liike raikui! No ei. Tämä oli huono vitsi.

Kampaajani kysyi mitä mieltä olin lopputuloksesta ja sanoin, että hiukset ovat kauniit, mutta olisin toivonut selkeämpää muutosta. Kampaajani oitis totesi ystävällisesti, että menie kotiin ja mieti, jos haluan enemmän muutosta ja vaalennusta niin varataan uusi aika. Minä menin kotiin ja mietin ensiksi olenkohan ihan turhamainen ja olivathan hiukseni kuitenkin aika kivat. Kuitenkin asia häiritsi, koska olin laittanut kampaajaan kerrankin rahaa niin päätin rohkeasti soittaa ja varata uuden ajan omalle kampaajalleni. Ajattelin myös kampaajani näkökulmasta, että on hän aina käsitellyt hiuksiani niiden ollessaan omassa luonnon värissään ilman suurempia muutostöitä, että hän oli ehkä varovainen muutoksen suhteen juuri sen takia.

Soitin kampaajalleni ja sain uuden ajan samalle viikolle. Menin kampaamoon uudestaan hieman nolostunein ja hermostunein fiiliksin. Kampaajani ensimmäiset sanat minut nähdessään olivat: ”Onneksi soitit, on kauhea miettiä miksi asiakkaasta ei enää kuulu, ja saada myöhemmin kuulla kommenttia ”kampaaja pilasi hiukseni.” Kampaajani sanoi suoraan, että pelkäsi tekevänsä liian radikaalin muutoksen minun makuuni ja halusi aloittaa mieluummin miedolla muutoksella. Raitojahan voi aina lisätä, mutta eri juttu on ottaa ne hiuksista pois. Sain juuri unelmieni hiukset toisen kampaamo käynnin jälkeen ja samaan hintaan. Kampaajani on ihana ja hän teki huolellista työtä, jotta en voisi sanoa: ”Kampaaja pilasi hiukseni”. Kampaajani ei pilannut hiuksiani hän oli ammattitaitoinen ja varmisti, että olisin varmasti tyytyväinen.

Monesti kampaajia haukutaan Facebook sivuilla nimien kera ihan avoimesti. Minusta on ok kertoa oma mielipiteensä jos lopputulos on ollut huono. Kuinka moni silti menee korjaamaan hiuksensa toiselle kampaajalle eikä edes saa sanottua omalle kampaajalle, että koki kampaajan pilaavan hiuksensa? Kyllä tuolla on varmasti ammattitaidottomia tai osaamattomia kampaajia, mutta välillä voi olla kyse ihan inhimillisestä virheestä. Me kaikki teemme virheitä. Se on inhimillistä. Kukaan ei voi korjata virhettä, jos virheestä ei kerrota. Sanonta asiakas on aina oikeassa ei minusta pidä paikkaansa ainakaan kampaamoissa. Välillä asiakkaassa voi olla vikaa esimerkiksi halutaan asioita, mitä ei pystytä ainakaan yhdellä kampaamo käynnillä toteuttamaan. Olen kuullut, kuinka monet huonon leikkauksen tai värjäyksen takia vaihtavat heti kampaajaa. Tottakai ihan luonnollista, mutta kuinka moni uskaltaa sanoa, että hei nyt meni pieleen. Todella moni tuttukin nurisee aina kotona lopputulosta. Kysyn monesti nurisijalta: ”Kerroitko kampaajalle”? Vastaus on melkein aina ”En”.

Ei olla uskallettu tai kehdattu kertoa suoraan mitä oltiin mieltä. Ymmärrän sen täysin, koska itsellänikin oli hieman vaikeuksia sanoa suoraan, että nyt ei tullut mitä halusin. Vielä vaikeampaa oli soittaa ja kertoa se puhelimessa. Kannattaa kuitenkin soittaa. Itsellä kävi jo mielessä, että vedän itse kotona pari lisä raitaa hiuksiin. Mitäköhän siitä olisi tullut? Itku pitkästä ilosta…

Kuitenkin pitäisi uskaltaa sanoa, jos kampaajalla leikkaus tai värjäys meni metsään. Monelle naiselle itseni mukaan lukien hiusten ulkonäkö on osa identtiteettiä. Hiuksia on vaalittu ja hoidettu pitkään. Kampaaja on sellainen paikka missä monesta naisesta tulee monsteri. Hiukset herättävät niin vahvoja tunteita ja, kun ne on kerran pilattu niin moni hiljainen hissukkakin kerää rohkeutensa ja antaa palautetta. Palautetta saa aina antaa, mutta mietin vain, kuinka moni on a) menettänyt hermonsa kampaajalla tai b) itkenyt kampaajan jälkeen? Ihan rehellisesti voin kertoa, että minä olen tehnyt molemmat.

Muistan ikuisesti, kuin olin täyttämässä 18-vuotta. Menin eräälle toiselle kampaajalle tasoittamaan latvojani. Silloin kampaaja pilasi hiukseni. Siis oikeasti. Pitkään kasvatellusta tukasta lähti lattialle yli 6cm. Mitä tein asialle? En mitään. Kampaajalla olin järkyttynyt. Ehkä hieman shokissa. Maksoin mukisematta leikkauksen ja mietin päässäni, kuinka kampaaja pilasi hiukseni ja tänne en palaisi koskaan. Kyllä siinä muutama kyynelkin tuli kotona vuodatettua. Kyllä hiuksien takia. Hiukset on kyllä monelle naiselle niin herkkä paikka. Ainakin voin ihan suoraan sanoa, että itselle on. Loppujen lopuksi, jopa soitin kampaajalle ja kerroin pettymykseni (niinkuin asialle olisi nyt enää jotain voinut tehdä :D). Meni hermot eikä muuten puhelimessa purkautuminen kampaajalle kasvattanut hiuksia yhtään sen nopeampaa takaisin.

Niin monta kertaa olen saanut kuulla tarinoita, kuinka kampaaja on pilannut hiukset. Hiukset on naisen kruunu. Oikeasti minä ihailen niitä naisia, jotka uskaltavat ajaa päänsä jonkun aatteen vuoksi. Voin sanoa, etten ikinä pystyisi siihen. Ei tulisi minulla kuulonkaan. Mikä tämän tekstin pointti oli? No avatkaa suu kampaajalla, jos näyttää menevän mönkään. Reklamoikaa rohkeasti, jos et pidä loppu tuloksesta. Reklamoikaa asiallisesti. Kukaan kampaaja ei varmasti tahallisesti halua pilata asiakkaidensa hiuksia. Jos joudut tilanteeseen missä tuntuu, että kampaaja pilasi hiuksesi niin mieti voiko niitä yrittää korjata samassa paikassa. Monesti kampaajan vaihto ei auta, koska uusi kampaaja ei tiedä, mitä edellinen kampaaja on hiuksiisi pistänyt. Hiuskriisistä voi aiheutua hiuskatastrofi. Ennen kuin haukut kampaajan maan rakoon, aloitat facebook päivittelyn kampaajan omalla nimellä ja manaat, että kampaaja pilasi hiuksesi. Vedä syvään henkeä ja muista, että me kaikki olemme vain ihmisiä. Facebookissa tai keskustelupalstoilla kampaajan haukkuminen ei myöskään tuo omia hiuksiasi takaisin.

Onko sulla ollut tukka onnea vai oletko joutunut tukkanuottasille kampaajan kanssa? 
Mitä mieltä oot saako huonosta palautteesta kirjoittaa julkisesti yrittäjän/tekijän nimellä?

12 kommenttia artikkeliin “KAMPAAJA PILASI HIUKSENI

 1. Minusta voi ja pitääkin kirjoittaa nimellä, jos joku kampaaja on "pilannut hiukset". Eivät muut astu sitten samaan ansaan ja "kampaaja" voi etsiä uuden ammatin

 2. Se on kyllä ihan totta, että samantien pitäisi kertoa jos harmittaa. Mutta sinun tilanteessasi olisin ollut pettynyt, että toinen kerta maksoi, vaan kun ensikerralla ei selkeästi ole päästy asiakkaan tulokseen, pitäisi saada jotain hyvitystä uudesta turhasta käynnistä. En maksaisi kampaajan virheestä toista käyntiä, vaikka kivasti ajatteli sua ja otti varovaisemmin 🙂

 3. Todella loistava teksti, oon itse tätä samaa mieltä! Pitää kertoa jos ei pidä ja täytyy muistaa ettei se välttämättä ole kampaajan syy. Etenkin jos hiuksia on käsitelty ja päässä ei ole oma väri, on joskus turha odottaa sitä mieluisaa muutosta yhden käyntikerran jälkeen värien kanssa, etenkin vaalennuksen! Tiedän sen itse kun omaan niin haastavan tukan ja vaaleaa väriä ei mulla saa edes parin käynnin jälkeen ilman punertavaa sävyä koska punapigmentti.

  Tällä hetkellä ollaan mun luottiskampaajan kanssa vaalentamassa tummanruskeasta pois ja aina jää tumman päälle vähän sitä punertavaa ruskeeta, koska vaalea väri ei vaan mene läpi, etenkin kun vedetään ihan miedolla vaalennusaineella, ettei se vahingoita kauheesti tukkaa. Ja värjätään mun oman tyvikasvun päälle, eli omaa väriä on jo rutkasti tukassa, mutta keskivaiheilla vielä tummanruskeaa, värjättyä väriä. Kolmen kuukauden välein suunnilleen käyn ja pikkuhiljaa hyvä tulee. Tekis kyllä mieli taas tummanruskee tyvi ottaa, eeei jospa nyt vaalennellaan vaan..:'D

  Todella kauniita kuvia ja sulla on kyllä upea tukka, tuollaista sävyä mäkin haikailen, mutta pakko pitää tyvi ruskeena koska muuten mulla on yhdessä viikossa ihan jäätävä tummahkon ruskea tyvikasvi päässä, kun oma tucca kasvaa :'D

 4. sun hiusket näyttää upealta!! Tuo on tosiaan totta, moni valittaa, mutta ei kuitenkaan rohkene sitä kampaajalle sanoa, kuitenkin kampaajat haluavat tehdä hyvää jälkeä, joten kannattaa tosiaan asiallisesti avata suu, niin he voivat tilanteen vielä korjata 🙂 Hyvä kirjoitus, taas kerran!

 5. "Sain juuri unelmieni hiukset toisen kampaamo käynnin jälkeen ja samaan hintaan.", en siis maksanut toisesta kerrasta. 🙂
  Maksoin nuorempana kyllä valitettavasti epäonnistuneesta leikkausta. Ja se kyllä ärsytti! :/

 6. Samaistun niin suhun, koska mullakin on omalla tavalla vaikeat hiukset! Haluaisin vieläkin vaaleammat hiukset, mutta omat hiukset eivät vaan kestä niin suurta vaalennusta. Moni ei mun mielestä ymmärrä/halua ymmärtää, että välttämättä niistä omista hiuksista ei saa juuri sellaisia mitkä omassa päästä mieltää täydellisiksi hiuksiksi! 😀
  Kiitos ihana. <3

 7. Sulla on ruma naama. Luuletko olevasi kaunis kun sulla on blogi. Kato peiliin.

 8. Ja sulla varmaan tosi paha olla ja liikaa aikaa, kun jaksoit tulla noin negatiivisen kommentin jättämään. Toivottavasti mielesi on virkeämpi. <3

Vastaa

Siirry sivun alkuun