10 X MITEN SAADA PAREMPI ITSETUNTO

Hyvä itsetunto tarkoittaa mielestäni myönteistä realismia omista mahdollisuuksista ja rajoitteista. Se ei tarkoita itsensä näkemistä yltiöpositiivisessa valossa tai itsensä korottamista muiden yläpuolelle.   Itsetunto on myönteinen, mutta totuudenmukainen arvio itsestä. Osaa nähdä itsensä hyvät ja huonot puolet. Ei pelkää niitä omia huonoja puoliaan. Hyväksyy omat hyvät ja huonot puolensa. Haluaa kehittää niitä huonoja puoliaan, missä kokee voivansa kehittyä. Hyväksyy samalla itsensä sellaisena kun on. Tiedostaa, että kaikkia huonoja puolia ei välttämättä ole mahdollista tai edes tarvetta kehittää. 

 
Hyvä itsetunto helpottaa elämää. Heikko itsetunto on koetaan usein negatiivisena asiana. Haluaisin nyt sanoa teille, että heikko itsetunto ei tarkoita epäonnistumista elämässä. Heikonkin itsetunnon kanssa voi opetella tulemaan toimeen, ja sitä on mahdollista myös kohentaa. Heikkoa itsetuntoa on mahdollista kehittää. Heikon itsetunnon voi kääntää omaksi vahvuudeksi. Moni kokee ulkonäölliset asiat liitettävän itsetuntoon. Minusta ulkonäölliset asiat kuuluvat enemmän itsevarmuuteen. Eikä itsevarmuus tosiaankaan lähde ulkonäöstä, mutta jotenkin koen, että ne ovat sidoksissa enemmän toisiinsa. Itsetunto on jotain enemmän henkistä. Jotain mikä kumpuaa pelkästään meistä sisältä. Minusta itsetunto ja itsevarmuus ovat eri asioita, mutta kuitenkin liittyvät toisiinsa. Olen myös huomannut, että itsetunto muuttuu elämänvaiheiden ja iän myötä. Itse koen, että mitä vanhemmaksi olen tullut ja, mitä vaikeampia elämänvaiheita kohdannut sitä paremmaksi itsetuntoni on kehittynyt.
 
Koen, että hyvä itsetunto auttaa jaksamaan arjessa ja selviämään elämän vastoinkäymisistä. Moni varmasti miettii. Miten voi saada paremman itsetunnon? Miten nopeasti voi itsetuntoon saada vahvistusta? Miten itsetuntoa voisi kehittää? Se on täysin sinusta itsestäsi kiinni. Minulla ei aina ole ollut hyvä itsetunto ja minäkin olen työstänyt itsetuntoani paremmaksi. Halusinkin jakaa omat vinkkini parempaan itsetuntoon. 
 
10 X PAREMPI ITSETUNTO
 
1. Älä vertaile itseäsi muihin
Tämä on minun mielestäni yksi tärkeimmistä oivalluksistani parempaan itsetuntoon. Lopeta vertailu ja älä häpeile puutteitasi. Menestyäkseen ei tarvitse olla paras tai lahjakkain. Menestyjä uskoo itseensä puutteistaan huolimatta.
 
2. Ole toiveikas
Ole toiveikas, oli elämäntilanteesi mikä tahansa tai kuinka vaikea tahansa. Sisälläsi on kaikki, mitä tarvitset parempaan itsetuntoon tai parempaan elämään.
 
3. Opettele pääsemään yli pettymyksistä
Kaikille tulee pettymyksiä elämässä. Opettele pääsemään niistä ylitse. Se, että teit jonkin asian huonosti ei tarkoita, että olet huono!
 
4. Sinulla on lupa olla epävarma
On hyvä olla vähä epävarma ja huolissaan tulevasta. Epävarmuus ja siihen reagoiminen voi auttaa sinua välttämään tulevaisuuden kinkkiset tilanteet.
 
5. Korosta omia onnistumisia
Ole ylpeä omista saavutuksistasi ja korosta mielessäsi omia onnistumisia.
 
6. Katso itseäsi sinulle tärkeiden ihmisten silmin
Kumppani tai hyvä ystävä osaa varmisti kertoa juuri sinun hyviä puoliasi. Ota kehut vastaan ja nauti kehuista. Ajattele, että olen hyvä!
 
7. Karsi negatiiviset ihmiset
Karsi ne ihmiset elämästäsi, jotka vetävät sinua alaspäin tai kohtelevat sinua huonosti. Unohda vaikeat tyypit ja tee heille selväksi miltä heidän käytös sinusta tuntuu.
 
8. Unohda mittayksiköt ja numerot
Vaa´an lukema ei kerro, kuinka kaunis olet. Ystävien määrä ei kerro, kuinka rakastettu olet. Pankkitilin lukema ei kerro, mitä voit saavuttaa tulevaisuudessa.
 
9. Opettele sanomaan EI
Kiltteys on hyvä asia, mutta monet käyttävät sitä hyväksi. Älä aina suostu kaikkeen, vaan opettele kuuntelemaan itseäsi, mitä oikeasti haluat. 
 
10. Älä tavoittele täydellisyyttä
Kenestäkään ei tule täydellistä eikä kukaan ole täydellinen. Iloitse, että olet juuri sinä, etkä kukaan muu.

 

Mitä itsetunto sinulle merkitsee? Mikä sinusta erottaa itsevarmuuden ja itsetunnon?

 

13 kommenttia artikkeliin “10 X MITEN SAADA PAREMPI ITSETUNTO

 1. Kannustava postaus, jota oli mukava lukea. Minulla oli ennen heikko itsetunto, mutta nyt olen kehittänyt sitä parempaan. Juuri samanlaisin mielikuvaharjoitteluin ja keinoin, kun noissa vinkeissä. Itselleni tärkeimmät kohdat oli opettele sanomaan ei, koska ennen aina suostuin kaikkeen! Ja loppujen lopuksi huolehdin muiden murheista enkä omistani.
  Hyvää kesää sinulle Siiri!

 2. Kiitos kommentista! Mulle tuo EI sanan sanominen tuottaa edelleen vaikeuksia tiettyjen ihmisten kohdalla, mikä tuntuu hassulta, koska oon muuten niin räväkkä ja suorasanainen. Sitäkin olen harjoitellut ja harjoittelen edelleen!
  Ihanaa kesää sinulle!

 3. Hyvä postaus Siiri jälleen kerran! Kaikki nuo kohdat, oon täysin samaa mieltä 🙂 musta itsetunto ja itsevarmuus liittyvät jollain tapaa toisiinsa mutta ovat silti eri asioita, kuten säkin tuossa just mietit 🙂

 4. Ihana postaus Siiri! <3 Oon kaikista samaa mieltä sun kanssa. Etenkin tuosta ettei kannata verrata itseensä toisiin vaan keskittyä niihin omiin hyviin puoliin 🙂

 5. Niitä helposti sekoittaa keskenään ja on musta yllättävän vaikea erotella. Kuitenkin ne liittyy niin paljon toisiinsa! 😀
  Kiitos jälleen kerran.<3

 6. Kiitos Niina<3 Mun mielestä se on ainakin itselle, jopa yksi tärkemmistä kohdista ja senkun nuorempana selätin niin johan itsetunto alkoi kohentua! 🙂

 7. Ihana postaus ja niin asiaa! <3 Olen samaa mieltä tuosta, että iän sekä elämän vaikeuksien kautta se itsetunto kasvaa valtavasti, ainakin omalla kohdallani on käynyt näin 🙂 Hyvä itsetunto on juurikin sitä, että tiedostaa ne omat vahvuudet ja heikkoudet, mutta hyväksyy ja rakastaa itseään sellaisena kuin on <3

Vastaa

Siirry sivun alkuun