HALPAVAATTEEN TODELLINEN HINTA

 

Hellekesän pelastukseksi osoittautuivat nämä ainakin kolme vuotta sitten Zarasta ostetut leopardikuvioiset liehuvat housut. Minun piti kirjoitella teille kevyttä päivän asupostausta, mutta aamulla netissä surffailessani silmiini osui järkyttävä kirjoitus: ”Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan:  Pikamuoti saastuttaa enemmän, kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämää.” Suosittelen lukaisemaan alkuperäisen kirjoituksen tästä. Itse ostan vaatteita usein. En voi sanoa, että ajattelen ekologisia näkökulmia tai kestävää kehitystä, kun vaatekaupoille rynnistän. Mukaan tarttuu ties mitä rytkyä ja rättiä. Nykyään olen tarkempi shoppailija, kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten, mutta kyllä minullekin niitä hutiostoksia tulee ja kaapeissani majailee varmasti useita vaatekappaleita, joille käyttökertoja on kertynyt muutama. Pyrin kuitenkin olemaan tarkka ostoksissani ja välttämään huti ostoksia. Lähinnä siksi, että en kuluta niihin turhaan rahaa. Nyt kuitenkin sain tuosta halpavaatteen todellisen hinnan kirjoituksesta uutta pontta miksi ei aina kannata kantaa kotiin sitä ale rättiä, vaikka se maksaisi, ”vain 5€”. Se nimittäin kuluttaa aivan järkyttävästi luontoa! 

 
En ole ollut aivan sinisilmäinen ja ajatellut, että Zara tai H&M ihan pelkkää hyvän tahtoisuuttaan painaa alas hintoja, jotta minun olisi mukava ostaa uusi trikootoppi aina uudelleen kerran vuodessa vanhan mennessä pilalle. Olen ajatellut tuotantojen olevan suuria ja työvoiman palkkojen olevan pieniä. Mikä on aika karu ajattelutapa, mutta varmasti jokainen käsittää sen, että ei työntekijöille voida maksaa 11€ tunnissa, jos tuotteet itse maksavat muutaman hassun euron ja valmistusmaana komeilee Kiina tai Bangladesh. Mitä en ollut kuitenkaan koskaan ajatellut sen suuremmin, kuinka paljon loppujen lopuksi itse vaatteiden valmistus luontoa kuluttaa! 
 
 
 
Tässä otteita ylen kirjoituksesta: ”Nykypäivän tekstiiliteollisuus perustuu vanhanaikaiseen ja suunnattoman saastuttavaan valmista, ota ja hävitä malliin”. ”Maailmanlaajuisesti kaikista valmistetuista vaatteista jopa 73 prosenttia päätyy kaatopaikalle tai poltettaviksi sen sijaan, että niiden materiaali käytettäisiin uudelleen. Siis miettikää 73% se on todella paljon! Jos ajattelen, kuinka moni omista vaatteistani näkee yli kolmea vuotta niin varmasti tuo prosenttiluku pitäisi paikkaansa omienkin vaatteiden kohdalla. Minä ostan vaatteita idelogialla, että voin yhdistää niitä toisiin vaatteisiin ja, että ne palvelisivat minua mahdollisimman monikäyttöisesti. Ideologiani ei kuitenkaan pääse toteutumaan… Tästä hyvä esimerkki on, että viime vuonna ostin pari trikoista bodya, joita käytin viime kesänä paljon. Tänä kesänä niitä ei ole tullut hirveästi käytettyä, koska valitettavasti molempien bodyjen kangas on nukkaantuneen ja nuhjaantuneen näköinen. Näitä vaatteita en ole edes pitänyt ympäri vuoden, vaan tosiaan kesällä ahkerammin ja talvella huomattavasti harvemmin neuleiden ja jakkujen alla. Suoraan sanottuna ostohetkellä en ajatellutkaan niiden olevan mitään ikuisia vaatteita, mutta silti onhan alle vuoden käyttöikä paidalle järkyttävän lyhyt! Mitä minä voin tehdä noille bodyille? Heitänkö roskiin? Ne ovat nukkaa täynnä ja kulahtaneita. 
 
Sitten jos ajatellaan, mitä tuon paidan valmistukseen on kulunut muutenkin niin ei enää alle vuoden käyttöikä nauratakaan. ”Vaatteet saastuttavat ympäristöä koko elinkaarensa ajan, materiaalikuitujen valmistuksesta vaatteen hävittämiseen saakka.” ”Puuvillanviljelyn vuoksi vaatetuotanto on resurssisyöppö veden ja maa-alan käytössä.” ”Yhden puuvillapaidan valmistaminen kuluttaa 2 700 litraa vettä. Se on yhtä paljon kuin ihminen juo keskimäärin kahdessa ja puolessa vuodessa.” En varmaan edes osaisi laskea, kuinka paljon oma vaihtuva vaatevarastoni on kuluttanut vettä. Varmaan aika monelle afrikan lapselle olisi ollut siitä vuoden vesi annokset. 
Järkyttävää oli myös lukea, kuinka esimerkiksi: ”Myös luksustuotteista tunnettu brittiläinen muotitalo Burberry poltti hiljattain kymmenien miljoonien edestä myymättömiä vaatteita, jotta niitä ei myytäisi halvalla.” On ihmisiä, joilla ei ole vaatteita ollenkaan ja sitten samaan aikaan vaatteita roihuaa, jottei luksus brändien arvo romahtaisi. 
 
Kuluttaja on aika muotiteollisuuden armoilla. Ostaako sitten Zarasta sen paidan, jonka käyttöikä saattaa olla 1-2 vuotta vai ostaako ”parempi laatuisena” pidetyn Burberryn paidan, joka maksaa moninkertaisesti enemmän, mutta yhtälailla saastuttaa luontoa. Eikä muuten välttämättä kestä yhtään sen paremmin, kun se Zaran paita. Puhumattakaan, että ”vaateteollisuus päästää meriin mikrokuituja vuosittain määrän, joka vastaa 50 miljardia muovipulloa.” ”Mikromuovit ovat vaarallisia mereneläville, mutta niitä voi päätyä kala- ja linturuoan mukana myös ihmisen elimistöön.” Kun eläke ikä itselläni koittaa niin ovatkohan meret muuttuneet pallomeriksi, jossa pallo ovat pieniä mikromuovin palasia. Toivottavasti eivät!
 
Minä en voi kulutustottumuksillani jeesustella, mutta aika karvat pystyyn nostattavaa tekstiä: ”Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan:  Pikamuoti saastuttaa enemmän, kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämää.” teksti oli. Ehkä minunkin on aika alkaa miettimään toisen, kolmannen ja miksei neljännenkin kerran, kun seuraavan kerran H&M:n paitaa ostaessani mietin ”tarvitsenko tätä”, koska kuka sen hännän nostaa, jos kissa ei itse! Aivan varmasti tulen jatkossakin tulen kotiin Zaran pussit kahisten, silti toivon, että jatkossa niissä olisi yhäkin vähemmän hutiostoksia! Lähden ensi torstaina matkalle ja aivan varmasti tulen shoppailemaan matkallakin, mutta ehkä mietinkin nyt vielä tarkemmin ”tarvitsenko” todella jonkun vaatteen ja tuleeko sille varmasti käyttöä. Onko se paita kaiken tämän arvoinen.
 
Asusta sen verran, että kuvassa on tosiaan monta vuotta vanhat Zaran housut, jotka varmasti palvelevat minua vielä tulevina seuraavina kesinä. Aina myöskään massamuoti ei siis tarkoita heikkolaatuisia vaatteita! Kengät ovat H&M viime kesän alelöytö, jotka ovat palvelleet kaksi kesää paremmin, kuin hyvin hintaansa nähden… Laukku on tänä kesänä Zarasta ostettu ja se on valmistettu aidosta nahasta. Toivon laukun palvelevan minua pitkään, koska se on kokonsa ja mallinsa puolesta osoittautunut erittäin monikäyttöiseksi.

 

Lopuksi haluan korostaa, että tekstin tummennetut osat ovat suoraan lainauksia Ylen Jaro Asiakaisen kirjoituksesta. Alkuperäisen lähteen löydät tästä linkistä ja suosittelen lämpimästi lukaisemaan koko kirjoituksen!

 
 
 
 
 
 
 
Mitä ajatuksia sinussa kirjoitus herätti? Oletko ikinä ajatellut, mikä on halpavaatteen todellinen hinta? Uskotko sinä muuttavasi kulutustottumuksiasi vai oletko jo muuttanut niitä? Kuulisin mielelläni teidän mielipiteitä asian tiimoilta. 🙂
 
 

14 kommenttia artikkeliin “HALPAVAATTEEN TODELLINEN HINTA

 1. Hyvä postaus! Pukuompelijana oon kiinnittänyt huomiota laatuun ja hintaan noin 10 vuotta, mutta silti aina välillä sorrun itsekin ostaan ”halpiksia”. Tokikin nykyään aika harvoin. Jonkin verran ompelen itse vaatteita ja neulon kans. Pyrin nykyään pitään vaatekaapin selkeänä ja simppelinä peruslinjaltaan ja sit lähinnä asustaan räväkämmin 🙂

 2. Mulla on kyllä omalla kohdalla paljon parannettavaa… Sorrun liikaa ostamaan jotain, koska se on "kiva ja alennuksessa". Aina ei pääse säästämään, jos huomaa ostaneensa niitä alerytkyjä, sillä hintaa, että sillä olisi saanut jo jotain kunnollista tai, vaikka ei olisi ostanut mitään. 😀 Itse pyrin kiinnittämään huomiota materiaaleihin ja esimerkiksi akryylineuletta en kanna enää kotiini!

 3. Hyvä postaus ajankohtaisesta asiasta! Mulla valinnat on vähän niin ja näin: monesti opiskelijana tulee mentyä halvimman kautta, mutta se ei ole kuitenkaan koko totuus. Kierrätän vaatteet, joita en käytä, mietin shoppaillessa tarvitsenko tätä vaatetta todella sekä teen kyllä sellaisiakin ostoksia, jotka kestää vuodesta toiseen: oon kulkenu samoilla maihareilla kuusi vuotta ja eiköhän ne seuraavinakin vuosina kestä tätä tallustelua. 🙂

 4. Mä meen puhtaasti tuotteen ulkonäön kautta. Teen hyviä löytöjä niin Zarasta, Kurikan kirppareilta, kuin mistä tahansa. Ostan kyllä kaiken kaikkiaan ihan liikaa vaatteita ja olisin varmasti pärjännyt tämän kesän ilman yhtäkään uutta vaatekappaletta. Saan niistä kuitenkin mielihyvää niin en ole turhan ankara itselleni. 🙂

 5. Hyvä näkökulma ja rehellisesti kerrot omasta kulutustottumuksistasi. Jopa ärsytti yhden toisen bloggarin kirjoitus, jossa sanoi suosivansa "ajattomia vaatteita", mutta kuitenkin käyttää Zaran vaatteita ja teki yhteistyötä Lidlin kanssa, kun Heidi Klumin vaatteet tulivat. Hieman tekopyhää toimintaa sanoisinko….

 6. Hyvä kirjoitus. Kyllä itse tiedän, että voisin käyttää rahani paremmin ja valita luonnolle paremmat vaihtoehdot – mutta aina ostajallakaan ei ole sellaista mahdollisuutta tai rahaa sellaiseen. Koitan kuitenkin aina vähän boikotoida kaikista edullisimpien rytkyjen myyviä liikkeitä, sillä hintataso kertoo jo kaiken. Enkä heitä vaatteita roskiin, vaan annan ne eteenpäin käyttöön tai heitän ne uffille. Myös nykyaikaisissa vaateliikkeissä kerätään vanhat tekstiilit kierrätykseen. Tietysti tämä ja tuo varsinainen artikkeli pistää vielä enemmän miettimään ja pitäisi aika tarkasti katsoa mistä noita vaatteita kannattaa ostaa.

 7. Hep hep, kulahtaneita ja nukkaisia bodyja voi elvyttää "sheivaamalla" nukat pois höylällä ja tarvittaessa värjäämällä. Värjääminen paksuntaa kuituja hieman, niin siitä voi olla myös apua. 🙂 Jos bodyt eivät silti pääse käyttöön, niin jos malli on istuva niin voi pyytää ompelijaa valmistamaan samanlaiset laadukkaammasta materiaalista. ^^

  Mie luin myös tuon artikkelin, todella hyvä oli ja paljon tärkeää asiaa. Zarassa muuten minua häiritsee myös se, että he eivät yleensä ota ollenkaan kantaa tai vastaa mitään, mikäli kysytään vastuullisuudesta, työntekijöiden oloista tms. Pyrin itse kuluttamaan jollain tasolla vastuullisesti ja teen paljon itse vaatteita, näissä asioissa on hankala olla täysin ekologinen ja vastuullinen kuluttaja, mutta olen itse valinnut sellaiset alueet missä voin toteuttaa ekologisempaa tai vastuullisempaa elämäntapaa. 🙂

 8. Jokaisella on vähän erilainen näkemys tähän asiaan, koska kaikilla on niin erilaiset taustat. Itse en ole mikään pyhimys asian tiimoilta, eikä ole varmasti moni mukaan ole. Kiitos kommentistasi. 🙂

 9. Uu kivoja vinkkejä. Minulla on itsellä ompelukone ja olen ommellut aika paljon. Monesti olen miettinyt, että voisin tehdä itselleni bodyn, mutta samalla vaivattomuus houkuttaa ja ompelu on toistaiseksi jäänyt! 😀

  Zarassa minua myös häiritsee moni asia… palvelun taso eli palvelun olemattomuus. Mistä ei voi syyttää myyjiä, koska olen kuullut monelta Zarassa työskentelevältä, että heidän tärkein tehtävä on siistiä myymälää eikä edes palvella asiakkaita. Erikoista, mutta totta. 😀

 10. Ei tosiaan olekaan! Jos on pienipalkkainen, opiskelija yms. niin tuskin tulee mieleenkään laittaa paljon rahaa laadukkaaseen vaatteeseen! H&M kerää vaatteita kierrätykseen, mutta samalla kyllä tuottaa mielettömät määrät jätettä, mutta onhan se askel parempaan suuntaan! Kiitos kommentistasi, sai aivot raksuttamaan entistä enemmän asian tiimoilta! 🙂

 11. Hyvä postaus! Luin just yhden artikkelin tästä aiheesta ja aloin kans miettiä omia kulutustottumuksia sen jälkeen. Koen että kirrpiksiltä ostaminen, itse niillä myyminen ja muu kierrätys on mun "osallistuminen" tän kaiken avuksi 🙂 Ja tottakai myös harkitsen ennen kuin ostan mitään turhaa! Ihanat noi pökät ja koko mimmi♥!

 12. Hyviä mietintöjä. Itse olen jo reilut kymmenen vuotta ostanut vaatteeni pääasiallisesti kirppareilta, mutta niissäkin katson minkälaista kangasta on vaatteessa käytetty ja pyrin välttämään niissäkin pikamuotikauppojen vaatteita. Olen löytänyt edullisesti myös kalliimmilta ja ekologisemmilta brändeiltä tuota kautta vaatteita, joten ei tarvitse silti rytkyissä kulkea 🙂 Muutenkin olen huomannut miten kirpputorien laatu on noussut, koska tarjontaa on muutenkin niin paljon. Mutta jokatapauksessa, luontoystävällisempää olisi suosia muuta kuin tekokuituja, koska ne ovat pahimpia ympäristön kannalta. Ja ylipäätään miettiä tarvitseeko jotain oikeesti ja tuleeko käyttöä. Kun vaatetta käyttää mahdollisimman pitkään on se samalla myös ekologisempi, materiaalista huolimatta.

 13. Voi kiitos! <3 Yritän itse alkaa nyt paremmin miettiä tarvitsenko uusia vaatteita niin kukkaro ja luonto kiittää!

 14. Hei ja kiitos kommentistasi! Hyvä huomio tuo "rytkyissä kulkeminen", koska niin moni mieltää kirpputorivaatteet rytkyiksi, vaikka sieltä tosiaankin voi tehdä hyviä löytöjä! Itse säästän parhaiten, sillä, että mietin tarvitsenko vaatteen vai en. Tekokuidut ovat pahasta, mutta urheiluvaatteita paljon käyttävänä en hevillä niistä pysty luopumaan. Ne ovat vain niin paljon mukavampia päällä, kun treenihiki yllättää! :/

Vastaa

Siirry sivun alkuun