EN ELÄ RUUALLE, ELÄN MIELITEOILLE

 
 
Ruoka. Herättää meissä niin monia tunteita. Toiset rakastavat ruokaa. Päivien paras hetki on ruuanlaitto tai ihan vain hyvällä ruualla herkuttelu. Joku voi vihata ruokaa ja ajatus syömisestä voi herättää ahdistavia tunteita. Minulle ruoka on aina ollut polttoainetta. Kirjaimellisesti polttoaine kuvastaa hyvin ruuanlaittotyyliäni. Nopeaa ja helppoa polttoainetta. En nauti kokkaamisesta. Koen olevani, että minusta on kehittynyt, jopa hyvä ruuanlaittaja. Silti en pidä ruuanlaitosta lainkaan. Laitan ruokaa lähes päivittäin, mutta silti se on minulle samanlainen pakko, kuin siivoaminen. En nauti siivoamisestakaan, mutta sitäkin teen valitettavasti päivittäin. En voi sietää sotkuista kotia, mutta en siedä nälkääkään. Pääosin kokkailen kotona, jotain helppoa ja nopeaa. Ihan tavallista kotiruokaa. Pyrin syömään monipuolisesti ja terveellisesti. Suhteeni ruokaan on hyvin tylsä. Syön, jotta ei olisi nälkä. Välillä minun tekee mieli jotain kummallista tai erikoista. Tänään mieleni teki blinejä. En tiedä miksi, mutta marssin kauppaan ja ostin ainekset blineihin. Ei ehkä terveellisintä arkiruokaa, mutta jos pääosin syö terveellisesti eivät yhdet blinit ruokavaliotani kaada. Viime viikolla minun teki mieli lohta ja ostin lohta. Kuuntelen usein mielitekojani. En elä ruualle, elän mieliteoille. Minulla on hyvä suhde ruokaan. Se ei tuota minulle ahdistusta, mutta ei muutenkaan sen suurempia tunteita. Uskon, että se osittain johtuu siitä, että en ole kieltänyt itseltäni mitään. Välillä tulee kausia, kun tulee syötyä enemmän epäterveellisesti, mutta myös vastapainoksi kausia, kun syön terveellisesti. 
 
Miksi halusin kirjoittaa teille ruuasta? Sentakia, että nykyään joka tuutista toitotetaan, kuinka pitäisi syödä. Kalaa tulisi syödä kerran viikosta. Lautasella tulisi olla puolet salaattia. Hiilihydraatteja tulisi vältellä. Superfoodeja olisi hyvä laittaa aamusmoothieen ja sitä rataa. Ruuasta on tehty trendikästä. Minusta siinä ei ole mitään vikaa. Jokainen saa minun puolestani syödä, vaikka pieniä kiviä. Minulle ruoka on pysynyt yhtä arkisena, kuin aina aikaisemminkin. Se on vain ruokaa. Se pitää minut elävien kirjoissa. On hyvä kiinnittää huomioita mitä syö, ettei huomaa elävänsä pelkällä suolalla ja sokerilla, mikä on sitten terveyden kannalta huono asia. Silti ruuasta ei tarvi ottaa ylimääräistä stressiä. Välillä on ihan ok syödä, vaikka se juustohamppari, jos sitä oikeasti tekee mieli. Tai minun tapauksessani kokata niitä blinejä. Saa kuunnella niitä omia mielitekoja, koska kenelle ne kuuluvat? Vain sinä vastaat itsellesi mitä suuhun pistät. 
 
 
 
Ruuanlaitosta ei myöskään tarvitse nauttia,  jos ei siitä pidä. Lähipiirissäni on eräs henkilö, joka aina yrittää innostaa minua ruuanlaittoon, joka kerta kun näemme. Hän itse elää ruuanlaitolle eikä voi käsittää, miten minua naisena ei voisi vähempää kiinnostaa viettää aikaa keittiössä. Monesti totean vain, että minua ei vain kiinnosta. Monesti sanotaan ettei toisten syömisiin saisi puuttua. Olen pääosin samaa mieltä. Kyllä minusta esimerkiksi vanhemman on ihan hyvä seurata, mitä se oma lapsi syö. Kenenkään ei ole terveellistää elää berliinin munkeilla ja energiajuomalla päivästä toiseen. Kuitenkin olen sitä mieltä, että toisen aikuisen ei  tulisi puuttua toisen aikuisen ihmisen syömiseen. Minkä haluaisin myös sanoa, että minusta olisi ihanaa, jos toisten ruuanlaittoon ei myöskään puututtaisi. Jokaisen kroppa ja mieli ovat erilaisia. Esimerkiksi minulle sopii paremmin, kuin hyvin syödä viikosta toiseen samanlaisia ruoka annoksia. Esimerkiksi salaattia, kanaa ja riisiä, kalaa ja välillä paistaa pihvi uunivihannesten kera. Sitten jonkun mieliteon iskiessä panostaa siihen ruuanlaittoon. Jos en jaksa nähdä vaivaa arkena kokkailekseni gourmet annoksia ei se tulisi olla keneltäkään pois. Ihan sama, kuin nukkumisen kanssa. Toinen haluaa nukkua aamuisin mahdollisimman pitkään eikä nousta aamulla aikaisin. Minä en mielelläni käytä ruuanlaittoon aikaa. En elä ruualle, mutta jos mieleni tekee Välimeren paellaa niin sitten sitä kokkaan. 
 
Mitä haluan tekstilläni sanoa, että älkää ottako stressiä ruuasta. Se on vain ruokaa… Vai onko se? Jos olet kanssani erimieltä niin nauti siitä ruuanlaitosta! Laita sellaista ruokaa, mitä sinä haluat syödä.  Älä sitä, mitä kuuluisi syödä. Laita sellaista ruokaa, mitä sinun tekee mieli syödä ja mistä sinulle tulee hyvä olo ja hyvä mieli ja, mitä sinun kroppasi tarvitsee. Hyvinvointi lähtee sinun hyvinvoinnista eikä sitä voi mitata sillä, mitä sinun lautaseltasi löytyy.
 
Postauksen kuviksi iskin Kreetan matkan bikinikuvat, koska ne minusta kuvastavat hyvin suhdettani ruokaan. Mikä se on? Se on normaali. Ei rasvattomin, mutta itselleni toimiva ja saa minut voimaan hyvin.
 
 

10 kommenttia artikkeliin “EN ELÄ RUUALLE, ELÄN MIELITEOILLE

 1. Hyvä teksti ja hyvää pohdintaa! 🙂 Mä oon myös sellainen, joka kokkaa mitä mieli tekee, mutten viihdy myöskään sen kummemmin keittiössä. Mä oon itse asiassa ihan surkee keittiössä – oon tosi epävarma siellä ja esimerkiksi kalaa en yksin alkaisi ikinä kokkaamaan, koska en oo varma milloin se on kypsää. Myös lihan kanssa on sama homma 😀 Ei vaan oo mun juttu nuo kokkihommat…
  Siksi teenkin arkena perus ruokia. Useimmin tulee arkena tehtyä terveellisesti, välillä teen sitä jotain mikä ei oo ihan terveellisimmistä päästä. Välillä meillä tekee mies sitten ruoan, hän on siinä vähän taitavampi. Usein tehdään myös yhdessä ruoka 🙂

 2. Ei ole munkaan! Jos vain voisi ja olisi terveellistä niin eläisin loppu elämän puurolla ja lämmitetyillä voileivillä. Ja, koska kokkihommat ei ole munkaan juttu niin perusarkiruualla mennään. 😀

  Meillä mä teen enemmän ruokaa, koska opiskelijana olen useammin päivällä kotona ennen häntä. Mutta kyllä Mr.Bear kokkaa myös. 🙂

 3. Tosi hyvä teksti! Itse elän vähän samoin metodein ja oon kokenut, että se on vaan paras tapa 😀 uskoisin, että keho tietää mitä se tarvitsee! ruoka on aiheena puhuttanut paljon mun lähipiirissänikin viimeaikoina, kun pikkusiskoni kamppailee pahan anoreksian kanssa sairaalassa. Se on hassua miten ihmisen mieli voi alkaa pelkäämään niinkin normaalia asiaa kun ruoka, vaikka se nimenomaan on sitä polttoainetta! Ihanaa viikonloppua<3

 4. Hyvä kirjoitus! Nykyään ruokasuosituksia ja uusia trendijuttuja tulee joka tuutista melkein kyllästymiseen asti. Ideaalein tilanne on varmasti tuo, että syö pääosin terveellisesti, mutta kuuntelee myös niitä mielitekojaan 🙂

 5. Miksi ei oo tullut enää postauksia? 🙁 Ootko lopettanut bloggaamisen?

 6. Iik vastaan miljoona vuotta myöhemmin.. Vuosikin on vaihtunut, hyvä minä.. Kiitos kommentistasi, se lämmitti mun mieltä jo silloin, kun sen sain, mutta blogi vaan pysyi hiljaisena. Pahoittelut, kiitos ihana sinä <3

 7. Toistan itseäni, anteeksi en ole vastannut tähänkään kommenttiin, kun blogille tuli tauko. Mutta ehdottomasti näin on, ruokatrendit on kyllä muuten äärinmäisen mielenkiintoisia! 🙂

 8. Hei, sinä ihana anonyymi. Vastailen nyt vasta, pidin tauon blogin kanssa. Kirjoitin nyt uuden postauksen, mistä voi lukea tauon syyt. Nyt oon palailemassa takaisin blogin parii. Kiitos kommentista, tuli hyvä mieli, että joku on postauksia kaivannut! 🙂

 9. Mitä mieltä olet kasvissyönnistä tai veganismista? Kuitenkin kehotetaan ihmisiä syömään enemmän kasvispainotteisesti esimerkiksi ilmaston kannalta. Ei nyt liity suoranaisesti tähän, mutta mietinpähän vain:)

 10. Mun mielestä kasvissyönti tai, jopa kokonaan veganismi on loistava juttu. Mä oon itse ollut kasvissyöjä nuorempana noin parin vuoden ajan. Mun silloinen poikaystävä oli kokonaan kasvissyöjä ja kasvis syöntini alkoi sitä kautta alkoi tavallaan vahingossa. Ensin lihan syöminen vain vähentyi ja sitten jätin tietoisesti sen kokonaan pois. En ollut kasvissyöjä minkään aatteen takia, vaan puhtaasti oli helpompi syödä samoja ruokia, kuin eksä. Koin kasvisruokavalion erittäin hyväksi itselleni ja vieläkin syön paljon kasvisruokaa ja harvoin laitan liha ruokaa jos teen ruokaa vain itselleni.

  Syön siis hyvin kasvispainoitteisesti. Lähinnä maun ja edullisuuden takia. Nyt kuitenkin kun tehotuotanto ja ilmastonmuutos ovat kortilla olen itsekin alkanut kiinnittää enemmän huomioita ruokaani, jonka vuoksi tulee valittua enemmän kasvisruokia senkin takia.

  Vegaani en ole koskaan ollut ja varmasti itselle tuottaisi ongelmia maidosta luopuminen. Juon siis ihan maitoa sellaiseen. En kahvin kanssa, koska kahvia en juo ollenkaan. : D Apua lisään tähän vielä kalan, koska syön sitä viikoittain!

  En usko, että tulevaisuudessa voisin olla vegaani tai edes kasvissyöjä. Koen vähän hankalaksi esimerkiksi nyt kasvissyöjäksi ryhtymisen, koska mieheni syö lihaa. Minusta tuntuisi vaivalloiselta tehdä omia ruokia hänelle sekä minulle. Ja tottakai mieheni osaa tehdä itsekin ruokaa, mutta minä useammin laitan meillä ruokaa (en tiskaa ollenkaan :D). Kuitenkin syön pääosin hyvin kasvispainoitteisesti. Koulussa 90% otan kasvisvaihtoehdon ja plus ruuat, mitä kokkailen vain itselleni. En koe tekeväni lihan syönnillä niin suurta hallaa ilmastolle.

  Kiitos kommentista, sai oikein aivoni raksuttamaan asian tiimoilta! 🙂

Vastaa

Siirry sivun alkuun