MISTÄ ASIOISTA OPISKELIJA VOI SÄÄSTÄÄ X 10 VINKKIÄ

Opiskelen nyt toista vuotta Metropolian Ammattikorkeakoulussa digitaalista markkinointia. Kokopäiväisestä työstä opiskelijaksi siirtymisessä mua alussa suoraan sanottuna jännitti eniten se, että miten tulen pärjäämään rahallisesti. Onneksi kummasti sitä tottuu uuteen elämäntilanteeseen ja  opiskelijaelämään eli, ettei rahaa ole samalla tavalla, kuin silloin, kuin oli täysipäiväisesti töissä. Monelle opiskelijalle on varmasti tuttu tunne, kun rahat on vähissä. Itse olen kova säästämään ja halusin jakaa mun omat hyväksi vinkit, missä asioissa opiskelija voi säästää. Eikä nämä säästövinkit vain opiskelijalle ole, vaan ihan jokaiselle, joka haluaa säästää. Useita näistä vinkeistä käytin jo silloin, kun säästin omaan ensiasuntoon.  Nämä säästövinkit olen kirjoittanut täysin omasta näkökulmastani. En oleta, että kaikki pystyisivät tai edes haluaisivat säästää samoista asioista. Säästäminen on hyvä asia, mutta esimerkiksi jos kampaajalla käynti on omaa itsetuntoa kohentava tekijä ei tietenkään siitä silloin tulisi tinkiä. Nämä ovat siis puhtaasti omia juttuja, joista minä olen halunnut säästää. 

 
Missä asioissa opiskelija voi säästää X 10?
 
Kouluruoka. Mä syön aina koulussa, kun siihen on mahdollisuus. Kouluruoka maksaa meillä AMK:ssa 2.60€, keittolounas (mun ikuinen suosikki, keittojen rakastajana) vain 1.30€. Jos koulussa mulla on pitkä päivä niin saatan syödä koulussa kaksi kertaa niin ei tarvitse enää illalla koulussa kokkailla.
 
Ruoka. Ruuassa on tosi helppo säästää eikä ravinnerikkaasta ruuasta tarvitse luopua opiskelijanakaan. Mä voin sanoa ylpeästi, että käyn usein Lidlissä ruokaostoksilla. Terveellisyys ei ole kallista. Pitää vaan vähän miettiä mitä sieltä kaupasta ostaa. Ostan kauden hedelmiä ja lihaa, kalaa ja kanaa tarjouksesta. 
 
Supermarketit. K citymarket ja Prisma tulevat paljon edullisemmaksi, kun se lähi Alepa. Tosin Alepassakin taitaa olla iltaisin, erilaisia tarjouksia punaisilla hinnoilla merkityistä tuotteista, mutta itse käyn kaupassa päiväsaikaan.
 
Syö enemmän kalaa. Musta on hassua, kun aina puhutaan, että kala on kallista. Lohi usein maksaakin kalatiskillä paljon, mutta järvikalat ovat minusta edullisia. Hauki, kuha, Ahven tai Siika irtoaa kalatiskiltä huomattavasti huokeammilla hinnoilla. Lisäksi järvikalan syöminen on ympäristöteko. Lisää aiheesta voit lukea esimerkiksi täältä. 
 
Syö enemmän kasviksia. Kasvikset ovat edullisia ja kasviksista saa kokkailtua, vaikka mitä ihanaa ruokaa. Kasvisten syömisen terveydellisyydestä tai ekologisuudesta en ala edes paasaamaan, sillä varmasti jokainen tietää kasvisten tuomat hyödyt.
 
Hiusten värjääminen itse kampaajan sijaan. En muista olenko vannonut blogissa, etten värjäisi hiuksiani enää itse kotona. Jos olen vannonnut niin kappas vaan, kuinkas siinä kävikään. Seuraava kampaajakäynti olisi ollut noin kahdensadan euron luokkaa ja, vaikka kuinka vakkari kampaajastani pidän niin nyt päätin värjätä hiukseni tyven itse ja säästää! Saara Sarvas on koonnut minusta loistavan kotikampaajan. Kannattaa lukea se täältä.
 
Edullisempi kuntosali. Kävin ennen Elixialla, jossa kuntosalijäsenyyteni oli 50 euron luokkaa kuukaudessa. Nyt käyn edullisemmalla salilla, mikä maksaa 20 euroa kuukaudessa. Jos salikortti jo löytyy, mutta et edes muista, milloin viimeksi olet salilla käynyt niin pitäisikö lopettaa koko salijäsenyys? Liikkua voi muutenkin, kuin vain salilla.
 
Perus asiat kuntoon. Sähkön kilpailutus ja puhelin liittymän päivittäminen edullisempaan. Pienikin säästö on siltikin säästö.
 
Älä osta opiskelijayhdistyksen korttia, jos et koe sitä oikeasti tarvitsevasi. Laskin itse, että minä en hyödy juurikaan sen tuomista eduista, joten jätin kortin kokonaan jo viime vuonna ostamatta.
 
Viimeisenä vinkkinä: etsi edullisemmat opiskelijahinnat. Minulla on käytössä Applen Spotifyn kaltainen musiikkipalvelu, joka maksaa opiskelijoille vain 5€ kuukaudessa! Yllättävän monesta paikkaa saa opiskelija alennuksen.

 

 
 
 
Omista säästövinkeistäni puuttui varmasti monia itsestään selviä säästökohteita. Olisiko tämän tyyppinen postaus: ”Asiat, joista en säästä edes opiskelijana” kiinnostavaa luettavaa?

 

 

 

21 kommenttia artikkeliin “MISTÄ ASIOISTA OPISKELIJA VOI SÄÄSTÄÄ X 10 VINKKIÄ

 1. Mäkin just kilpailutin meidän sähkön, mietittiin että tarvitaanko HBO, Ruutu ja Netflix kaikki (no tietysti…) ja sitä rataa. Pienet jutut. Jos ottaa joka päivä take -away kahvin ihan ärrältä, sekin on jo 40 € liikaa kuukaudessa.

 2. Sulla hyvä blogi mukava ollut lukea ja kiva että palasit vaikean syksyn jälkeen kirjoittamaan 🙂 joskus uusi postaus farkkuihin liittyen esim sun kokoelmasta miten löydät uusia yms, kun oot farkkutyttö ja miksei kun käyvät sulle näin hienosti, paras ja monikäyttöisin asuste 🙂

  1. Kevät meni ja kesä saapunut ja valoa kuvailuun muttei vielä farkku postausta näkynyt mistä talvella juteltiin sulla ollut muutenkin blogissa nyt hiljaisempaa tuo viimeisin jäätyneen kissan tarina kyllä hieno surullinen mutta päättyi onnellisesti, varmaan nyt kesällä muuta aateltavaa kiirettä riittänyt. Onko farkku postaus vielä suunnitteilla tulossa

 3. Mäkin karsisin Neflixistä, mutta onneksi mies maksaa sen niin ei tarvitse. Kahvia en juo, mutta just kaikki ylimääräiset välipalan ostot ja coca cola on mun heikkous. Eli ylimääräiset lipun ostot pitäis saada veks, hampaatkin kiittäis. 😀

 4. Kiitos ihanasta kommentista.<3 Ehdottomasti tuo sun postausidea menee mietintämyssyn alle. Mulla löytyy farkkuja kyllä kaapista, vaikka kuinka ja paljon niin pitää vähän miettiä millaista postausta aiheesta tekisin. Oon joskus miettinytkin postausta ihan vain farkuista. 🙂

 5. Spotifyyn saa muuten myös opiskelija-alennuksen jolloin sen hinnaksi jää toi sama 5e 🙂

 6. Mä en oo ikinä käyttänyt sitä, ku mulla on ollut aina toi Applen juttu käytössä, mut hyvä tietää! 🙂

 7. Tosi hyviä vinkkejä ja mielenkiinnolla luin, vaikken opiskelija olekaan! 🙂 Itsellä ei oo kokopäivä duunia ja tälleen hiljaisina arkiaikoina on vähän harvemmin töitä, joten säästövinkit on hyvä ottaa aina talteen 😉

 8. Miksi sun pitää jatkuvasti esitellä persettä? Normaalit kuvat on kivoja, mutta miksi luulet että joku haluaisi katsella kuvia sun takamuksesta? Postaus oli muuten kiva, mutta vika kuva ihan ulkona kontekstista.

 9. Hyviä vinkkejä, tota kouluruokaa oon jääny kyllä välillä ikävöimään nyt kun en ole enää opiskelija 😀

 10. Varmaankin sen takia, että myymällä persettä voi säästää? No ei, VITSI! 😀 Kuvat joo ei sinänsä liity postaukseen millään tavalla, mutta ei ollut oikein muitakaan kuvia valmiina mitä olisin tähän pistänyt. Niin laitoin nämä. Ja ehkä sinua häiritsee, mutta mielipiteitä on monia. Toista anonyymia kommentoijaa ei näytä häiritsevän. 🙂

 11. Mua jo hirvittää ajatus, kun kouluruokailu reilun vuoden päästä loppuu. Kouluruoka on parasta! 😀

 12. Todellakin! Mäkin tein kauan töitä ennen kokopäiväduunia ja, koska tulot ainakin itsellä saattoi vaihdella kuukausina aika paljon niin oli hyvä olla jotain säästössä. 🙂

 13. Kiitos ihanasta vastauksesta 🙂 Kiva et postaus ideani farkuista oli hyvä toteutuskelpoinen ja oletkin jo itsekkin tota vähän aatellut toteuttaa 🙂 toteutus onkin sitten se haaste kun sulla hienoja farkkuja kaappi täynnä, olisko ideaa et minkä eri malliset väritykset kulutukset käy tykkäät tai taskujen malli koko sijainti tärkeää ym farkkujen valintaan shoppailun haasteisiin,tai sun TOP10 farkut PS tosta toisen anonyymin esittelet peppuasi kommasta, ei voi kun ihmetellä miksi pitää sitten kuvaa edes katsoa jos häiritsee mut hyvin kyllä hänelle vastasit takaisin toista anonyymia ei tunnu häiritsevän ja et anna moisten vaikuttaa, käviskö sanonta kun toiselle kumarrat niin toiselle pyllistät ja toiset tykkää siitä kumarruksesta toiset pyllistyksestä 😀 ei voi kaikkia mielyttää millään jatka samaan malliin 🙂

 14. Nyt ajankohta on aika huono farkkujen kuvaamiselle, kun ulkona on niin huonot kelit. Pitääpä katsoa mitä sitä keksii. 🙂

 15. Kouluruoka on kyllä ihan parasta ja ainakin meillä AMK :ssa ruoka on tosi hyvää ottaen huomioon paljon siitä joutuu pulittamaan! Ja kiitos, kiva kun pistit kommenttia! 🙂

 16. Siirtyykö farkku postaus ja kuvailut odottamaan parempia kesäisempiä kelejä. Oliko nuista ideoista apua postaukseen jotain sellaista mitä itekkin aattelit 🙂

 17. Varmaa joo pitää odotella keväisempiä kelejä. Kuvailen pääosin itse postauksieni kuvat ja nyt näin vielä pimeillä loskakeleillä tuntuisi aika hankalalta lähteä kuvailemaan farkkuja. Kirjoittaminen on mulle se helppo osuus postauksen teossa ja yleensä keksin kyllä mistä aiheesta kirjoitan postauksen. Kuvailut on yleensä ne mitkä tuottaa enemmän päänvaivaa. 🙂

 18. Kuvailussa monet haasteensa kun itse kuvaa, Kyllähän tälläset sisälläkin otetut kuvat toimisivat hyvin myös farkku postauksessa mutta kyllähän kesäiset ulkokuvat varsinkin maaseudun hienoissa maisemissa kuvailemasi ovat /olisivat kyllä upeita 🙂 Joo en tarkoittanutkaan ideoillani ettei sulla kirjoitus ideoita kun näin paljon hyviä kirjoituksia 🙂 varmaan enempi että miten saat mahtumaan kaikki tulevat ideat ajatukset tästä kuvineen samaan postaukseen

 19. Niin toimii, mutta jos on pienet tilat missä kuvailla, kuvista tulee mielestäni liian samankaltaisia. Onneksi kevät tulee ja valo lisääntyy niin kuvailu helpottuu huomattavasti! 🙂

Vastaa

Siirry sivun alkuun